Am lucrat 6 luni la o firma, dupa care m-am mutat la o alta firma. Angajatorul de la a doua firma nu a reusit sa-mi faca angajarea imediat(din motive numai de el stiute), astfel mi-a aparut o intrerupere pe C.M. de doua luni.
Vreau sa stiu:
1. daca se poate sa cotizez din buzunarul propriu pt. cele doua luni pt. a avea continuitate pe C.M.
2. cum sa procedez altadata la schimbarea locului de munca pt a nu avea iar surprize neplacute.
Mentionez ca vreau sa fac un credit, si mi-au spus cei de la banca ca imi trebuie un an pe CM fara intrerupere.
Va multumesc.
Cu respect, Dan.M
Imi pare rau ca ati fost derutat.
Formula cu " pot cotiza" este cam ciudata. NU PUTETI COTIZA. Se poate incheia un contract cu casa de pensii si sa plati contributiile pentru un venit stabilit de dvs. , dar cel putin pentru minimul pe economie. Veti platii in acest caz atat contributia datorata ca salariat cat si cea datorata de angajator.
Daca citeati cu atentie mesajul anterio observati ca v-am mai spus acest lucru.
Nu puteti cotiza ... pentru perioada lipsa nu aveti decat sa incheiati un contract dea sigurare cu Casa Judeteana de Pensii, iar perioada cat aveti incheiat un astfel de contract nu constituie vechime in munca , ci stagiu de cotizare care se ia in calcul la stabilirea pensiei.
In situatia dvs, cel mai bun lucru este incheierea unui c.i.m. care sa va acopere acea perioada lipsa.
Multumesc Elis pt. informatii.
In legatura cu incheierea unui C.I.M. nu cred ca este posibil pt. ca au trecut aproape 10 luni de la aceea perioada de intrerupere. :(
Cu casa de pensii nu puteti incheia un contract de asaigurare sociala retroactiv intrucat art. 6 ind. 1, alin. (4) din Legea nr. 19/2000 arata ca acesta "produce efecte de la data inregistrarii la casa teritoriala de pensii".
Singurul care, in privinta CAS, poate sa depuna declaratii nominale, rectificate sau nu, este angajatorul.