avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox

O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la adventiști.

Rudele, care sunt toate ortodoxe, i-au respectat dorința, însă nu s-au gândit că vor fi consecințe neașteptate.

Noul preot al satului [...] a reacționat violent după ce bătrâna a murit marți noapte, iar familia a cerut să o îngroape în cimitirul ortodox. Acesta se află pe raza comunei, dar nu ține de biserică.

“Ne-a spus aproape țipând că el nu o îngroapă pe bunica și că nu ne permite să sființim nici oasele rudelor aflate deja în mormântul familiei. Apoi, ne-a făcut plângere la poliție, fără niciun motiv, și i-a amenințat pe gropari că vor ajunge la Parchet, pentru profanare de mormânt. Așa ceva nu am crezut că vom trăi în mileniul III”, a declarat pentru max-media.ro nepoata decedatei [...]

[ link extern ]

Ce parere aveti? Si ce ar fi putut sau ar fi trebuit sa faca rudele femeii? Am vazut stirea la televizor, in plus fata de ce scrie aici au mai luat o declaratie de la o fata bisericeasca cu rang mai inalt care a spus ca asa scrie in Legea cimitirelor. Deocamdata nu mai scriu nimic; sunt foarte indignata, mi-am pierdut umorul asa ca mai astept.
In mod normal trebuie sa ia atitudine si patriarhia sau cine este competent.
Daca este vorba de preot si el interzice inmormantarea nu are cum sa se opuna la un ordin de sus...

De cat timp este aceasta situatie?
Cum a aflat preotul ca defuncta era adventista.

Daca era budista sau musulmana ar fi procedat la fel...?

Separarea de rude nu cred ca poate fi permisa.Adica nu poti muta nu stiu cati morti ca sa nu ingropi altul de alta religie.
Aceasta in afara de discriminarea neconstitutionala referitoare la inmormantare...

Regulamentul cimitirului nu este mai puternic decat constitutia...
Inteleg toate astea insa femeia avea locul ei platit acolo. Din punct de vedere juridic cum o fi?

Apoi mai e un aspect: intr-o comunitate mica, cu un singur cimitir, daca vrei sa iti schimbi religia cum o fac destui oameni la batranete, ce se intampla cu ei cand mor daca acel cult nu are propriul cimitir?
La noi in oras nu e asa: acum doua saptamani o colega de serviciu baptista si-a ingropat mama in acelasi cimitir in care e ingropat si tatal meu vitreg care a fost reformat. In cimitir sunt si ortodocsi, si reformati, si catolici...

Nici satul acela nu cred ca are doua cimitire, unul al bisericii si altul al tuturor. Insa si daca ar fi al bisericii, ma sacaie intrebarea pe care am pus-o mai sus: e un loc platit, fie la primarie fie la biserica, nu e un abuz ce se intampla?

Completare
Asta-seara am vazut stirea, inca nu au reusit sa rezolve nimic.
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
Ares-3, moderator
Dacă cimitirul este parohial ceea ce cred ca este...suverana este biserica , respectiv preotul paroh , deci fiind ortodox, asta este! Doamna probabil are un act de concesiune insa nefiind acum ortodoxa , regulamentul cimitirului parohial , absurd sar adevărat interzice acest lucru, pe spatele actului de concesiune sunt clauzele actului si mă tem ca acolo scrie clar condițiile deci doamna si mostenitorii trebuie sa le cunoască ! Dacă cimitirul aparține de Primarie atunci suveran este Consiliul Local.
ContSters250994, utilizator
Biserica are propriile reguli, chiar daca nu suntem de acord cu ele. Pana la urma, defuncta in cauza trebuie sa-si fi exprimat vreo dorinta fata de aceasta situatie. Daca n-a facut-o, sunt de acord cu Ioana, rudele trebuie sa-i respecte alegerea confesiunii si s-o inmormanteze intr-un cimitir adventist.
Bisericile nu discuta despre toleranta religioasa, ci isi disputa suprematia.
Manu, problema nu e la administratia cimitirului ortodox, ci la cultul mortilor practicat de fiecare religie in parte. Ce vreau sa zic este ca nu exista toleranta intre biserici, de aceea fiecare religie are propriul cimitir.
Daca cimitirul apartine CL, acesta ar trebui sa fie delimitat astfel incat mortii de religii diferite sa nu fie amestecati.
elena138, utilizator
Orasul meu are aprox. 49.000 de locuitori si nu am pomenit asa ceva. Exista un singur cimitir ''exclusivist'', al evreilor, insa sunt destui evrei si in cimitirul mare.
A aparut si un cimitir particular, acolo nu stiu cum e insa clar e mozaic de religii pentru ca oamenii vand pamant nu locuri in Rai.

Adica daca intr-o comunitate sunt 13 jehovisti, 28 de baptisti si 8 adventisti fiecare cult trebuie sa isi faca cimitir separat? De ce?
Inteleg ca in curtea bisericilor sa conditioneze astfel vanzarea locurilor insa in cimitirul comunitatii? Cum e aia?

Nu ma cert cu nimeni, ma mir zgomotos :)

Am recitit stirea de teama sa nu fiu in agitatie moleculara degeaba, scrie despre cimitir:

Acesta se află pe raza comunei, dar nu ține de biserică.
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Poate un catolic sa fie inmormantat intr-un cimitir ortodox ilieiri ilieiri cimitirul apartine consiliului local in aceste conditii poate fi inmormantata persoane indiferent de religia din care apartine (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)