avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Recuperare TVA - Export autovehicul
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Recuperare TVA - Export autovehicul

Buna seara,

Am achizitionat in acest an un autovehicul nou din Romania. Insa acum sunt nevoit sa inregistrez autovehiculului intr-o tara extra-comunitara. Deja am fost pus sa fac importul vamal in aceasta tara.
Intrebarea ar fi: Pot recupera TVA-ul achitat la achizitionarea masinii?
Momentan masina este in continuare cu numere romanesti insa asa cum am spus, exportul-importul l-am facut.

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013
sirshadow, utilizator
Cel mai recent răspuns: sirshadow , utilizator 16:22, 19 Noiembrie 2013
Buna seara,

TVA achitata la data achizitiei l-ati dedus, deci nu aveti ce anume sa mai recuperati. Daca instrainati autoturismul in Romania, aveati obligatia colectarii tva pentru aceasta operatiune; la export sunteti scutit de taxa. Nu aveti ce recupera.

Numai bine
Exportul dpv TVA e scutit cu drept de deducere. E necesar sa detineti declaratia vamala de export, dar si radierea autoturismului din tara de export e importanta.
In primul rand va multumesc pentru raspunsuri.

Din cate m-am uitat printre hartii nu am niciun document care sa se intituleze declaratie vamala. Stiu ca in punctul vamal respectiv, ofiterul elvetian s-a uitat peste hartii si mi-a spus ca trebuie sa fac export-import pentru care am fost indrumat sa caut un comisionar vamal. Comisionarul mi-a pregatit 2 seturi de documente identice (din amintire: copie factura autovehicul, copie documente de identificare posesor, copie documente de identificare autovehicul si doua formulare A4 - completat + A5 ce va fi completat de vamesi), si m-a trimis la oficiul nemtilor unde mi-au retinut un set si a semnat+stampilat formularele A4+A5 din celalalt set. De catre nemti am fost trimis la usa vecina, la oficiul elvetian. Aici mi-au semnat si stampilat (langa pozitia nemtilor) formularul A5, mi-au dat inapoi doar formularele + alte 3 documente (Dispozitie de plata TVA, Dispozitie de plata taxa auto, Raport de inspectie)
Cand am trecut cu masina oficial in Elvetia, lucratorul respectiv s-a uitat peste toate documentele, mi-a cerut dovata achitarii acelor dispozitii de plata si mi-a retinut formularele.

Acum, nepricepandu-ma, intreb acea declaratie vamala pentru export sau import este un document standard care trebuie sa il prezin in Romania sau prin simplul fapt ca am aceste dispozitii de plata pot faca dovada importului si implicit al exportului? (Cel putin in Elvetia toate autoritatile de care m-am lovit pana acum au recunoscut aceste doua documente, dispozitiile de plata, ca dovada a importului - ca informatie aceste doua documente au scris in clar IMPORT DEFINITIV).

O zi buna!
Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2013
sirshadow, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva marfa cumparata din elvetia adi19762002 adi19762002 Buna ziua! As avea o intrebare la care nu m-am putut lamuri la finante deloc. Doresc sa cumpar 2 masini de aranjat gheata pe patinoare, din Elvetia. As fi ... (vezi toată discuția)
Inregistrare import cafea solubila mihai_b75 mihai_b75 Buna ziua, Am incheiat un contract de import si distributie in Romania, de cafea solubila, cu o fabrica din Elvetia. Doresc sa aflu ce documente trebuie ... (vezi toată discuția)
Vama masinii din afara ue denisa_ramona denisa_ramona Buna Am cumparat o masina din afara UE din Elvetia de la un cetatean persoana fizica elvetian .M-ar interesa cine trebuie sa plateasca vama masinii.Eu ... (vezi toată discuția)