avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Camere de supraveghere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Camere de supraveghere

Buna ziua,

Am si eu o intrebare legate de camere de supraveghere.

Intr-un magazin mix la tara, am instalat cu patronul un sistem de supraveghere.
Sistemul nu este inclus in planul de paza predat politiei, numai sistemul de alarma si antiefractie instalat de firma autorizata.

Intrebarea mea este, daca a fost legal instalarea sistemului de supraveghere, sau nu?

Mentionez ca angajatii stiu de sistem, exista si afis cu incinta supravegheata video,nu filmeaza spatiu public(drum,etc) sau spatiul privat al altei persoana.

Numai proprietatea privata a patronului, adica magazinul.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:50, 18 Noiembrie 2013
Pot sa va raspund eu pentru ca m-am ocupat de supraveghere video din 2002: asa cum sistemul antiefractie a fost instalat de firma specializata, tot asa si sistemul de supraveghere video trebuie instalat de o firma specializata (adica licentiata). Ceea ce ati facut dvs este ilegal si sunteti pasibil de amenda sau si mai rau conform legii: “Desfăşurarea de activităţi de pază sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenţa de funcţionare prevăzută de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.” (art 58 Cap 9).
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2013
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
Si daca acum imi fac un pfa, cu curs de tehnician de la ARTS, si cer licentiere este ok?

Sau ce rezolvare am acum?

Multumesc
Acum nu va suparati, dar e exagerat. Adica imi montez in biroul meu, in spatiul meg o camera de luat vedere si se pedepseste cu inchisoare - teoretic.
Legea nr 333/2003 precizeaza concret ce inseamna sisteme de alarmare impotriva efractiei...acesta e un termen generic, dar in lege se specifica clar ca include si vizeaza inclusiv sistemele de supraveghere video.
Montajul de sisteme de supraveghere video fara licenta se pedepseste penal, cazuri de proprietari de magazine care si-au montat singuri, iar acum dupa verificari ale autoritatii in domeniu au probleme) .
Trebuiesc proiecte avizate de IGPR-H.G. 1010/2004 si Dispozitia IGPR 422/2006
Proiectele ce trebuiesc avizate sunt: - obiective strategice
- unitati financiar-bancare
- institutii de interes public: gari, autogari, primarii, scoli, gradinite
- cazinouri
- case de schimb valutar si amanet
- magazine de bijuterii
- magazine de produse electronice si calculatoare
- casieriile
- magazine comerciale
- supermarket-urile
- magazine de arme si munitii
- spatii de comercializare a produselor petroliere
- detinatorii de produse ori substante toxice: depozite, farmacii

Licenta se obtine dupa verificari amanuntite ale IGPR-ului si cu acordul SRI

Referitor la datele stocate de sistemul de supraveghere ,trebuie avut in vedere disp Legea nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.


Legea nr 333/2003
ART. 34
(1) Persoanele fizice sau juridice pot desfasura activităţi de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmare impotriva efractiei sau a componentelor acestora numai pe baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Romane, reînnoită la fiecare 3 ani, şi cu avizul prealabil al Serviciului Roman de Informaţii, eliberat în termen de 30 de zile.
...
ART. 58
Desfăşurarea de activităţi de paza sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenta de funcţionare prevăzută de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
...
Art. 28
...
(5) In sensul prezentei legi, prin sistem de alarmare impotriva efractiei se intelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrala de comanda si semnalizare optica si acustica, detectoare, butoane si pedale de panica, control de acces si televiziune cu circuit inchis cu posibilitati de inregistrare si stocare a imaginilor si datelor, corespunzator gradului de siguranta impus de caracteristicile obiectivului pazit.




Atentie sporita referitor la conditiile si formalitatile legale detinute pentru instalare sistem de supraveghere,deoarece politia aplica sanctiuni si deschide dosar penal in temeiul legii nr 333 articolul 58 inclusiv pentru instalarea de camere WEB

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Montare sistem supraveghere video c60411495 c60411495 Buna ziua, Am fost contactat de catre o farmacie sa ii montez un sistem de supraevghere video. (Societatea mea se ocupa cu vanzarea de produse IT, Software, ... (vezi toată discuția)
Autorizare camere supraveghere magazin alinalindragos alinalindragos Am instalat la magazinul propriu in zona rurala un sistem de supraveghere video(CCTV),tot se spargea magazinu si nu ii prindea nimeni.Magazinul mai este dotat ... (vezi toată discuția)
Conditii instalare sistem supraveghere video cercetasul cercetasul In urma mai multor spargeri pe scara blocului , noi locatarii, dorim sa instalam un sistem TVCI, dar de catre noi si nu o firma specializata. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)