avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Profesii libere, posibilitate angajare personal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Profesii libere, posibilitate angajare personal

Sunt inginer geodez cu Certificat de Autorizare eliberat de către ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), sunt expert tehnic judiciar în cadrul Ministerului Justiţiei şi sunt mediator autorizat. În baza acestor calificări î-mi exercit activitatea ca profesie liberă în baza unui Certificat de Înregistrare Fiscală eliberat de ANAF. Întrebare : dacă pot avea angajaţi în această formă de exercitare a profesiilor ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:09, 25 Noiembrie 2013
Multumesc pentru raspuns, dar sa nu ma intelegeti gresit. In primul rand i-mi exercit meseria de geodez in cadrul unui birou de cadastru. Am si firma si sunt inregistrat si ca liber profesionist. Vreau sa inchid firma (care este platitor TVA) pt. ca intretinerea firmei este prea mare fata de comenzi si sa reangajez personalul de la firma (4 persoane) la forma de prosesie liberala. Bineinteles ca expertizele judiciare sunt efectuate si semnate de mine, dar avem si alte lucrari de specialitate (cadastru), care necesita personal chiar si la masuratorile efectuate in cadrul unei expertize. Ideea este ca daca am deja ceea mai simpla forma de exercitare a meseriei sa pot angaja personal ajutator la masuratori, redactare si altele prin respectarea cadrului legal cu privire la anagajare cu contract de munca.
Am mentionat deja in mesajul meu anterior, puteti infiinta un PFA sau o intreprindere individuala in conditiile OUG nr. 44/ 2008 cu modiifcarile si completarile ulterioare.
Reangajati lucratorii pe noua firma cu CIM.
Inchideti SRL -ul platitor de TVA pe care il aveti in prezent.
Trebuie sa stiti ca daca veti avea venituri peste 65.000 euro/ an (se aude ca din 2014 va fi 50.000 euro plafonul), automat fiscul va trece ca platitor de TVA, chiar daca aveti PFA sau II.
Exista posibilitatea de a mentine venitul sub limita de TVA, infiintand mai multe PFA si/ sau II.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare expertiza judiciara mormelvio mormelvio Buna ziua. Am o intrebare legata de modalitatea de facturare a contravalorii unei expertize judiciare. Urmeaza sa devin expert judiciar. Eu momentam detin un ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic judiciar = pfa? tatiana1 tatiana1 Un expert tehnic judiciar autorizat ca persoana fizica pentru efectuarea expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare si care nu a infiintat prin ... (vezi toată discuția)
Instruirea la locul de munca si periodica a salariatilor cu contract individual de munca la domiciliu SC GEEA RUGBY CLUB SRL SC GEEA RUGBY CLUB SRL Sunt destul de multe firme in ROmania (in special venite din Vest) care au adoptat Contractul Individual de Munca cu prestare la domiciliu si care nu stau ... (vezi toată discuția)