avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Copii la scoala, raspunderea parintilor
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Copii la scoala, raspunderea parintilor

Buna seara!As avea o intrebare:copilul meu de 11 ani fiind in pauza la scoala,in sala de clasa,ar fi strigat sau suflat la un coleg in ureche. Acesta mergand acasa a povestit mamei, care l-a dus la doctor,care consultand-ul s-a constatat ca ar auzi momentan in proportie de 20% cu acea ureche. Binenteles ca am sunat parintii sa vad ce se intampla de fapt, care dupa mai multe,,vorbe" imi spune sa-i achit medicatia copilului care se duce undeva intre minim 3-6 luni. Dupa cate m-am interesat,este doar partiala si mi se pare normal sa primesti o palma peste ureche sau sa-ti urle careva sa ai ,,vijelie"in acea ureche, cum mi s-a descris simtomele.
Intrebarea mea este: Este posibil ca parintii avand un copil in sala de cursuri sa fie tot ei vinovati daca se intampla asemenea evenimente...sau ma rog,asemanatoare? Ma poate obliga sa-i platesc acea medicatie pe timp de 6 luni sau sa ma dea in judecata cerand daune? Ce pot suferii ca parinte de pe urma evenimentului si eventual copilul meu? Acuma sincer,in asemenea situatie,de unde stiu eu ca nu a fost si inainte cu acei 20%,ca de auzit aude,la doctor de urechi nu au fost in viata lor. Totusi ce ar fi de facut?
Nu de alta,dar m-am cam saturat sa dau nas cu asemenea ,,persoane",care merg doar la avantaj material. Astept un raspuns de la dvs.,multumesc si o seara placuta. Vali K.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Noiembrie 2013
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:29, 22 Noiembrie 2013
Multumiri Elena138 si av.Alex Manole.Vad ca mai exista si oameni care gandesc la subiect si ,,cu legea in mana".Tocmai de aceasta problema m-am agitat putin,avand in vedere ca m-am interesat in f.multe parti si cerut opinii de la pers. abilitate in domeniu si mi-au spus clar ca nu exista nici o persoana care sa aiba acelasi procentaj de auz intre urechea stanga si cea dreapta.La fiecare persoana una din urechi are auzul mai slab,cealalta ureche fiind complementara.Mai pe inteles ar fi,ca daca se verifica cu aparatul[nu mai stiu cum ii zice]urechea stanga,ori se aude mai bine cu ea,ori mai slab decat cealalta.Fapt dovedit.Deci,la o adica,aflat in instanta,cum as putea dovedii ca acel copil a auzit inainte cu urechea dreapta 100% si cu cea stanga 70%,cand ei poate sa zica ca a auzit la fel cu ambele urechi.Oricum nu ma asteptam la bine,avand in vedere ca sunt patit,ca pentru orice fapta oricat de mica ar fi,incepem sa facem din tantar-armasar si platim martori,mincinosi'[prieteni buni],ca sa declare ce vrem noi.....sa luam de pe om tot ce putem,ca doar banul face legea.Nu conteaza ca suntem in postul Craciunului si poate unii nu v-or avea ce pune pe masa atunci.Noi sa traim si s-o ducem bine....restul nu mai conteaza.Oricum situatia s-a rezolvat,suntem bine sanatosi.Va doresc sanatate si numai bine!
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
valik00, utilizator
Stimate valik00,
Aveti dreptate, sunt cadru universitar cu ceva experienta la activ, am lucrat mai bine de 8 ani ca si insotitor de grupuri de copii in excursii si m-am lovit de foarte multe situatii similare. Am copil si nu am pretentia ca profesorul sa-l invete sa se poarte. De partea aceasta ma ocup eu.
Exista si o vorba in tara asta: cine greseste plateste. Dar noi preferam sa aruncam pisica in gradina vecinului. Dvs. aveti un copil care mai face o nazbatie, profesorii se lupta zilnic cu zeci de copii ... pentru ca asa e copilaria. Reflectati mai mult asupra acestui lucru si vedeti daca ii apar pe profesori cu adevarat sau daca m-am saturat sa vad cum nu suntem in stare sa ne asumam niste greseli (ale noastre sau ale copiilor nostrii - pana la 11 ani nu cred ca al Dvs. copil a fost educat strict de profesori, nu?)
Sa intamplat ce sa intamplat, asta e. Ii facem morala copilului, platim facturi daca trebuie si mergem inainte. Asta e viata.
Imi cer scuze administratorului pentru deviere. Oricum, pentru mine acest subiect este inchis.
Va doresc un weekend placut.
elena138 a scris:

Domnule avocat, vorbim aici de despagubiri. In acest cadru s-a desfasurat dezbaterea. Bineinteles ca se pot cere despagubiri, iar cercetarile, in cazul unei plangeri penale, nu le face organul de cercetare penala? Despagubirile si cuantumul lor sunt stabilite de instaanta de judecata.
Sigur ca se atrage raspunderea parintilor pentru pagubele produse de copiii minori, evident, urmand procedura.
Ca nu raspunde penal, asta e altceva, nimeni n-a zis ca va fi condamnat cineva penal.

Există o diferență între răspunderea penală și răspunderea civilă delictuală. Răspunderea penală are ca temei legea penală, cea delictuală, legea civilă. existența despăgubirilor are CA UNIC TEMEI LEGEA CIVILÃ care instituie răspunderea părinților pt fapta minorului.

Vă rog să rețineți că răspunderea penală ATRAGE NUMAI PEDEPSE PENALE (care conform codului penal sunt limitativ: Detențiunea pe viață, pedeapsa închisorii sau amenda ) SAU ADMINISTRATIVE, NU REPARARAEA PREJUDICIILOR. Repararea prejudiciilor, chiar și într-un proces penal, are la bază Codul Civil, iar nu cel penal
Se face expertiza medico-legala. Daca raportul de expertiza va demonstra ca problemele de auz nu provin din aceasta leziune, aveti sanse. Eu nu m-as baza pe "auzite".

Interventie moderator:
Voi inchide topicul, ca nu mai are legatura cu invatamantul. Daca doriti sa aveti pareri avizate juridice, de maniera "cum sa demonstrez ca sunt mai tare", contactati un avocat.
Va multumesc pentru intelegere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profesor ce umilește constant copiii în timpul orelor Vandelay Vandelay Bună ziua, Ce strategie legală îmi recomandați să abordez în situația în care unul dintre profesorii copilului meu își bate joc și îmi umilește ... (vezi toată discuția)
Accident la scoala in tipul pauzei miki78sandu miki78sandu am o problema grava cu copilul meu, a fost accidentat la ochi de un un copil in timp ce si lua masa in curtea scolii sub un copac.Accidentul a fost atat de ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva unui minor sub 14 ani Josephiine Josephiine Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste informatii. Un minor terorizeaza o scoala gimnaziala. Are sub 14 ani si a fost dus de mai multe ori la ... (vezi toată discuția)