avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transmitere drept de proprietate individual asupra ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transmitere drept de proprietate individual asupra bunului comun

Buna ziua!
sotia, care are din casatoria anterioara 2 copii, doreste sa cedeze drepturile sale de proprietate asupra bunurilor pe care le are in comun cu actualul sot, fiicei sale din casatoria anterioara.
Este posibil? Care sunt pasii necesari pentru a face acest lucru legal si inatacabil?
Codul Familiei a fost abrogat definitiv prin intrarea în vigoare a noului Cod Civil 2011
Ultima modificare: Joi, 21 Noiembrie 2013
traff, utilizator
si ce modificari implica? ..va rog..
In situatia aceasta sunt 2 mari probleme :
1.Bunurile sunt comune =>in functie de tipul lor se poate realiza transmiterea sau nu (mobile sau imobile.) Daca este vorba de imobil atunci in timpul vietii nu il poate instraina decat cu acordul sotului.
2.Are doi copii => in cazul in care se trece de la bunuri comune la bunuri proprii (divort/partaj) va putea face VC catre 1 copil dar contractul poate atacat in instanta dupa decesul mamei .(orice contract de vanzare catre un singur mostenitor se prezuma ca fiind donatie mascata)
Ar mai exista varianta testamentului , acesta chiar daca va fi atacat de ceilalti mostenitori , permite reducerea cotei acestora la jumatate.
Codul civil:

Art. 346. -
(1) Actele de înstrăinare sau de grevare cu drepturi reale având ca obiect bunurile comune nu pot fi încheiate decât cu acordul ambilor soți
(2) Cu toate acestea, oricare dintre soți poate dispune singur, cu titlu oneros, de bunurile mobile comune a căror înstrăinare nu este supusă, potrivit legii, anumitor formalități de publicitate. Dispozițiile art. 345 alin. (4) rămân aplicabile
(3) Sunt, de asemenea, exceptate de la prevederile alin. (1) darurile obișnuite.


şi

Art. 347. -
(1) Actul încheiat fără consimțământul expres al celuilalt soț, atunci când el este necesar potrivit legii, este anulabil
(2) Terțul dobânditor care a depus diligența necesară pentru a se informa cu privire la natura bunului este apărat de efectele nulității. Dispozițiile art. 345 alin. (4) rămân aplicabile.


Dacă este vorba despre imobile, notarul nu va autentifica actul de înstrăinare a bunului comun fără consimţămîntul expres al celuilalt soţ. Iar dacă o va face, terţul dobînditor nu va putea invoca prevederile art.437(2) atîta vreme cît ştia că dobîndeşte un bun comun sau, chiar dacă nu ştia, se putea informa din conţinutul cărţii funciare.

Iar dacă soţia ar vrea să transmită fiicei drepturile sale din comunitatea de bunuri, nu o pate face atîta vreme cît subzistă starea de comunitate (devălmăşie).
Face partaj si dispune cum vrea de dreptul ei.
Totusi, partea aceea cu act inatacabil e doar un ideal.

Alte discuții în legătură

Cuplu-obligativitati shary_bv shary_bv buna seara, Am o intrebare la o situatie un pic mai delicata si anume, sunt casatorit insa intre noi au aparut o serie de probleme, care nu stiu cum se vor ... (vezi toată discuția)
Este furt ? TheThunder49 TheThunder49 Bună ziua! În data de 15.08.2014 am achiziționat de la mama printr-un contract de v-c un autoturism. Mi-am îndeplinit toate obligațile am mers șa ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune contract vanzare cumparare autoturism danik28 danik28 in luna aprilie am incheiat un contract de vanzare cumparare pentru un autoturism, contract autentificat la un birou notarial. in ce conditii pot obtine ... (vezi toată discuția)