avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate fi martor copilul minor impotriva parintelui?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate fi martor copilul minor impotriva parintelui?

Buna ziiua,
Am inteles ca prin lege copilul nu poate fi martor impotriva parintelui( mi s-a spus) dar nu am gasit acea lege prin modurile prin care am cautat sa aflu.
Copilul este minor( 16 ani) dar daca exista aceasta lege nu poate fi admisa si exceptie la lege deoarece practic minorul a fost abandonat la nastere, fara nici o incercare de a avea ulterior contacte cu el, a fost reintegrat in familia mea, dupa indelungi cautari ale DGSPAC, cand mama a fost gasita la domiciliul meu.
Dar reintegrarea nu a insemnat nimic in relatia mama-copil, acesta avand si reclamatii la politie impotriva mamei in aproape patru ani de locuit impreuna, plus cereri de reinstitutionalizare catre DGSPAC.
Deci pe aceste motive exista posibilitatea folosirii ca martor a minorului in procesul de divort pe care il am cu mama acestuia, exista si intentie scrisa exprimata de luare in plasament a minorului de familia mea.
Acesta se afla acum intr-un centru de plasament( telenovela e mai lunga datorita DGSPAC) si este singurul martor care poate relata comportamentul mamei lui cu copilul meu; fratele lui, cu care a parasit domiciliul.
Ar dori sa o si dea in judecata pentru decaderea din drepturile parintesti( tata nu are...nu e nimeni trecut pe certificat) deoarece DGSPAC nu face nimic decat sa il forteze sa se intoarca la mama impotriva dorintei lui.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:59, 3 Decembrie 2013
Copilul nu e in masura ca ceara decaderea din drepturi, insa cei de la protectia copilului au.
Art. 508
Condiţii
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.


Mama dvs il poate cere in plasament.
Multumesc...tocmai am spus despre astea ca se cunosc, s-au incercat dar DGSPAC se spala ...,...intrebarea mea era daca s-a lovit cineva de asa ceva sau poate stie daca poate fi invocata exceptie la art 315 existand deja precedente impotriva mamei si copilul ei sa fie audiat....pana la urma nu este impotriva ei ci pentru relatarea faptelor petrcute.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
Liliana Gradinaru, Avocat
cand dvs tocmai scrieti.. scriam si eu :)
problema asta cu copilul ei nu inteleg ce legatura are cu divortul dvs, copilul nu poate fi martor.
copilul ei va fi ascultat in problema daca il va cere cineva in plasamnet..
copilul e acum la camin ?
cererea in legatura cu copilul asta, se depun in instanta, copilul va fi ascultat de judecator.
Copii sunt cei care au de suferit in situatiile de divort. Ei sunt cei care de cele mai multe ori asista la toate scenele din casa dintre parinti si asa cum sunt audiati si intrebati la care dintre parinti doresc sa ramana , ar trebui sa poata spune ce au vazut si auzit. Copii nu mint si sunt cei mai in masura sa poata da lamuriri asupra situatiilor care au generat despartirea parintilor. Ar trebui ca instantele sa fie de acord sa-i audieze( bineinteles pe acei copii care au peste 10 ani si deja inteleg si pot pricepe ce este in jurul lor). Alti martori pot fi cumparati sau daca sunt din familia unuia sau a altuia dintre cei doi soti ajunji la divort obligat vor spune si multe lucruri neadevarate pentru a-l ajuta pe cel pentru care depun marturie
bietii copii, numai de relatiie dintre parintii lor nu mai erau chestionati :(..

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorilor jolerina jolerina Buna seara!am si eu o intrebare .sunt in divort cu minori , am doi copii 15 respectiv 13 ani.daca eu dovedesc ca am unde locuii .dar nu am inca un salariu ... (vezi toată discuția)
Este valabil un divort daca...... dumitra22 dumitra22 Am avut o singura citatie la divort, nu am fost prezent. Sentinta a fost desfacerea casatoriei singurul martor find mama acestuia, stiam ca la divort nu au ... (vezi toată discuția)
Parasirea domiciliului de familie alexalex111 alexalex111 Buna seara. Un amic a fost inselat de sotie timp de cativa ani iar mai apoi a fost parasit, aceasta plecand in strainatate cu un alt barbat insurat si el. A ... (vezi toată discuția)