avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mediere - inca o invitatie dupa semnarea procesului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mediere - inca o invitatie dupa semnarea procesului verbal de informare

Buna seara!
1.daca in urma sedintei de mediere,am semnat procesul verbal ref la faptul ca am luat cunostinta de mediere,fara a ajunge la o intelegere cu partea care a solicitat medierea ,am primit invitatie pentru a participa iara la mediere.
-intre data invitatiei si data fixata sunt doar 5 zile desi legea prevede 15 zile
-efectiv ma simt hartuita cu tel si invitatiile de catre mediator pentru a semna contractul de mediere
-ce rost are sa semnez atat timp cat nu am ajuns la o intelegere?
2. conf codului civil care este articolul care favorizeaza sau ajuta partea vatamata-bolnava care s-a imbolnavit in timpul casniciei apoi singura se lupta pentru a supravietui cu tratamente interventii chirurgicale intr-o boala incurabila?
Va rog astept indrumari pentru punctul 2-poate nu am dat mai multe detalii daca este nevoie revin...
andradamoll a scris:

Buna seara!
1.daca in urma sedintei de mediere,am semnat procesul verbal ref la faptul ca am luat cunostinta de mediere,fara a ajunge la o intelegere cu partea care a solicitat medierea ,am primit invitatie pentru a participa iara la mediere.
(...)
-ce rost are sa semnez atat timp cat nu am ajuns la o intelegere?



Stimata doamna, nu aveati cum sa ajungeti la o intelegere in cadrul primei sedinte la care ati participat, pentru ca aceasta a avut doar scop "informativ", respectiv aducerea la cunostinta dvs. a unor informatii legate de procedura medierii care sa va ajute sa decideti daca aceasta ar putea fi o solutie pentru rezolvarea situatiei conflictuale legate de divort.

In medierea propriu-zisa se intra doar dupa ce ambele parti isi manifesta acordul in acest sens si semneaza contractul de mediere, nu certificatul de informare sau procesul-verbal. Acest acord se da doar dupa parcurgerea acelei sedinte initiale. Vi s-a cerut sa va manifestati pozitia si ati spus clar ca nu va intereseaza medierea? S-a consemnat acest lucru in certificatul de informare?

Medierea presupune o discutie a partilor, asistata de mediator. Se discuta aspectele concrete ale conflictului si se cauta solutii de rezolvare. Se negociaza practic aceste solutii, in asa fel incat ele sa fie convenabile pentru ambele parti.

Mediatorul are obligatia de a depune toate eforturile pentru a face medierea posibila, evident fara a deveni un factor de stres suplimentar pentru parti. Va spun sigur insa ca decat un mediator indiferent si plictisit, mai bine unul entuziast. Nu imi dau seama cat din atitudinea descrisa de dvs. in legatura cu mediatorul reprezinta entuziasm si interes si cat poate fi insistenta nepotrivita.

Daca sunteti convinsa ca nu doriti medierea, spuneti-i ferm mediatorului acest lucru, poate chiar in scris. Probabil a fost mandatat de sotul dumneavostra sa insiste in directia unei intelegeri amiabile. Un raspuns scris si concis va fi o dovada suficienta si il va determina sa inceteze demersurile in acest sens. Limita intre entuziasm si exaltare e destul de usor de trecut.
Nu considerati aceasta mediere introdusa recent ca obligatie o mare pierdere de timp ? Daca partile nu se mai inteleg sau cum este cazul meu "sotul" este in concubinaj de 3 ani, intre timp a parasit domiciliul ce rost mai are aceasta mediere ?
VASILENCO MIHAELA a scris:

Nu considerati aceasta mediere introdusa recent ca obligatie o mare pierdere de timp ? Daca partile nu se mai inteleg sau cum este cazul meu "sotul" este in concubinaj de 3 ani, intre timp a parasit domiciliul ce rost mai are aceasta mediere ?


Stimata doamna, medierea nu este obligatorie. Informarea privind medierea este obligatorie, in anumite spete. Adica o sedinta care iti lamureste ce ai putea obtine prin mediere, cum s-ar face si de ce ar fi mai avantajos pentru tine.

In al doilea rand, medierea nu urmareste neaparat "impacarea partilor", daca ele prefera sa se urasca. Sau daca nu se pot, in mod obiectiv, impaca. Urmareste depasirea situatiei conflictuale cu "pierderi minime", mai ales raportat la timp, costuri, emotii. Partile pot ramane dusmani de moarte, insa isi pot negocia iesirea din relatie, conflict, casnicie, afacere, etc. intr-un mod care sa le afecteze cat mai putin. Pot face medierea si fara sa se vada, in sesiuni separate cu mediatorul, daca este unicul mod in care pot comunica.

O mediere de succes este una care se finalizeaza prin acord de mediere al partilor, insa o mediere cu adevarat reusita este una in care partile reinnoada o relatie umana. Aici citez pe cineva, un mediator (francez) pe care il admir foarte mult. Realist vorbind, nu toate medierile pot fi reusite, insa foarte multe pot fi de succes, iar succesul este, in primul rand, al partilor.

In multe alte tari medierea functioneaza, iar oamenii nu sunt cu mult diferiti de noi. Trebuie doar sa invatam sa acceptam ideea ca ne putem rezolva multe probleme, nu neaparat toate, prin metode alternative instantei. Cu alte cuvinte, medierea nu este un panaceu, dar nici o pierdere de vreme. Nu este pentru toata lumea, dar pentru multa lume poate fi o solutie viabila.
VASILENCO MIHAELA a scris:

Nu considerati aceasta mediere introdusa recent ca obligatie o mare pierdere de timp ? Daca partile nu se mai inteleg sau cum este cazul meu "sotul" este in concubinaj de 3 ani, intre timp a parasit domiciliul ce rost mai are aceasta mediere ?


asa cum am ami spus, medierea poate fi utila cand partile DORESC acest lucru. in cazul dvs nu este valabil, deoarece nu doriti acest lucru. refuzati si gata, ca nu se intampla nimic si asa judecatorii sfatuiesc mai curand ca partile sa semneze o tranzactie in fatainstantei, redactat de avocati, pana la a doua strigare a dosarului....nu acord de mediere ( imi pare rau, dar asta este realitatea)

ca idee, medierea nu este rea, insa , neavand puterea de alterneativa la actul de justitie ca in dreptul american, nu este utila in toate cazurile...

desigur la noi, deoarece nu s-a studiat suficient cadrul juridic, toata lumea viseaza sa medieze, ca si cum ar face sigurari....
o mediere bine facuta insa, poate sa scuteasca partile de foarte mult timp si cheltuieli...insa partile trebuie sa inteleaga asta si sa sa cada de acord ca este mult mai util sa puna cartile pe masa si sa ajunga la o intelegere...este greu insa in masura in care nu ai la ce sa te raportezi ....deoarece jurisprudenta instantelor nu este unitara...

ca sa poti media trebuie sa ai ce:D
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013
Antoanela Geaman, Avocat
Si tranzactia facuta de avocati este la fel de buna. Daca partile au avocati si daca au ajuns in instanta. Medierea se poate face direct de parti, fara avocati si fara instanta, in cele mai multe cazuri.

Este de lucru pentru toata lumea, iar oamenii au la indemana solutii de toate felurile. Fiecare o alege pe cea care ii convine sau pe care si-o permite (si nu ma refer aici doar la costuri, ci si la alte implicatii). De mediat este intotdeauna ceva, asta e sigur. Ca vrei sau nu sa faci medierea, asta e o alta problema. Dar sa afli despre ea nu te prejudiciaza in niciun fel.

Sigur ca toata lumea viseaza sa medieze, este o profesie tare frumoasa. Vor incerca toti cei care isi doresc sa incerce, vor ramane doar cei care pot. Nu e la fel si cu avocatii? Mult succes tuturor!

Jurisprudenta neunitara a instantelor este o problema si pentru mediatori. Si pe ei ii prejudiciaza, si inca foarte mult. Cand munca ta nu are o finalitate fireasca, asa cum ar fi normal, nu este doar frustrant, ci suferi si prejudicii de imagine in fata clientilor tai, nemeritate, de altfel.

Alte discuții în legătură

Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă ... elena-ramona elena-ramona Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă în timpul căsătoriei am dobândit mai multe probleme de sănătate? Acum stau în chirie si ... (vezi toată discuția)
Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)
Motiv divort ContSters274581 ContSters274581 Am inteles ca in noul cod civil unul dintre soti poate invoca in cererea de divort motivul ca ar fi separati in fapt de cel putin 2 ani. E suficient motivul ... (vezi toată discuția)