avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se plateste apa consumata si cea scursa la canal?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se plateste apa consumata si cea scursa la canal?

Buna ziua, as avea o intrebare, daca ma poate lamuri cineva: La nota de plata pentru luna octombrie la apartamentul baiatului meu apare la prima rubrica: Apa rece 28,74 lei, la a doua rubrica: Corectii (diferente) apa rece 5,31 lei, deci total 34,05 lei. Pana aici am inteles. Ce nu inteleg eu e rubrica urmatoare (a treia), unde scrie: Canal menajer rece 25,57 lei. Neantelegand am intrebat administratorul, care a spus ca asta inseamna apa care se scurge de la robineti si merge pe canal. O fi legal oare sa se plateasca si apa aia care se scurge de la robineti si merge pe canal ?...si chiar asa mult comparativ cu apa care intra la robineti ?
Si as mai avea o nelamurire: Femeia de serviciu se plateste in functie de suprafata apartamentului, desi, dupa parerea mea ar trebui sa plateasca in functie de numarul persoanelor din apartament deoarece daca intr-un apartament cu 3 camere locuieste 1 persoana, acea persoana face mai putina mizerie pe scara decat un apartament cu 2 camere locuiesc 4 persoane. De asemenea, si salariul gunoierului precum si "apa meteorica" se platesc tot in functie de suprafata apartamentului, ceeace de asemenea cred eu ca nu e in regula. Multumesc daca cineva si-a sacrificat din timpul sau sa citeasca aceasta problema, precum si daca poate sa-mi dea vre-o informatie in acest sens si va doresc toate cele bune. :)
Cel mai recent răspuns: rollmaster , utilizator 11:59, 19 Februarie 2019
La costul apei atat cea rece cat si cea calda se calculeaza si apa-canal, iar in pretul apei reci intra si apa meteo.
Salariile se calculeaza in functie de cota-parte indiviza, nu pe numarul de persoane.
Factura la apa rece vine impreuna cu canalizarea nu sant doua facturi diferite ca sa le evidentiezi separat pe lista de cheltuieli , dar nu este gresit daca le-a separat .
Femeia de serviciu se plateste pe apartament pentru-ca nu poti sa-i faci salariul diferit in fiecare luna ; in fata ap. unde nu locuieste nici o persoana nu trebuie sa mai faca curat ?
Ca sa va dau un raspuns sugestiv, la Apa Nova pretul (cu TVA) / 1 mc de apa potabila este 5.41 lei, iar canalizarea aceluiasi mc care se scurge pe canalizare este 1.20 lei, deci mai putin de un sfert.

Toate salariile si indemnizatiile se platesc pe cota-parte indiviza. Specific pentru femeia de serviciu ea curata o suprafata, nu oameni, curata o cota-parte de proprietate pentru fiecare apartament, astfel incat apartamentele mai mari, cu o cota-parte indiviza mai mare, vor plati mai mult.
Cat priveste oamenii, 10 oameni pot fi mai curati, poate, decat unul singur, asa ca acest criteriu nu numai ca nu exista in lege, dar are si o componenta foarte subiectiva.

Apa meteo, in factura de apa rece are o valoare extrem de mica, asa ca influenta ei in cota de intretinere nici nu merita discutata. Dar de principiu, da, se repartizeaza pe cota-parte indiviza deoarece ea este calculata la nivel municipal in functie de suprafata condominiului.

Femeia de serviciu se plateste in functie de suprafata apartamentului, desi, dupa parerea mea ar trebui sa plateasca in functie de numarul persoanelor din apartament


HG nr 1588/2007 SECTIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate

ART. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, în functie de suprafata utila a
apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decât aceea de locuinta, reprezinta
cheltuielile efectuate pentru administrarea, întretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz,
consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate în proprietate
comuna.
ART. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu
privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de
întretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica,
modernizare la partile de constructii si instalatii aflate în si pe proprietatea comuna, astfel
cum este descrisa în cartea tehnica a constructiei si în acordul de asociere: subsolul;
conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, încalzire, energie
electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de
instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de
evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele
asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat
al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator,
electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.;
indemnizatii acordate membrilor
asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv
si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte
servicii administrative catre proprietatea comuna


Pilu a scris:
Apa rece 28,74 lei, la a doua rubrica: Corectii (diferente) apa rece 5,31 lei, deci total 34,05 lei. Pana aici am inteles. Ce nu inteleg eu e rubrica urmatoare (a treia), unde scrie: Canal menajer rece 25,57 lei.

Pe factura emisa de furnizorul nostru apare separat fiecare din aceste trei cheltuieli:
- apa rece consumata
- apa scursa-canalizare
- apa pluviala
Noi le includem toate in pretul apei consumate si afisam o singura coloana. Dar nu e gresit si daca se face cate o coloana pentru fiecare din acestea.
Cat priveste costul acestora, pana acum cativa ani furnizorul nostru masura apa rece si- factura ca si consumata, apoi mai factura inca 80% din acea apa ca fiind scursa la canalizare si apoi apa pluviala in functie de cum ploua.
Mai proaspat furnizorul nostru la 800 metri cubi de apa consumata si facturata, mai factureaza 800 metri cubi apa-canal si apoi apa pluviala.

Se pare ca dumneavoastra vi se factureaza la canalizare 80% din apa consumata, dupa cifrele prezentate de dumneavoastra.

Pentru ca la celelalte vi s-a raspuns, pot doar sa repet ca administartorul dumneavoastra procedeaza corect si legal cu modul de repartizare a cheltuielilor de care ati intrebat.


Alte discuții în legătură

Calcul pret corectat canal+epurare iulianaraU iulianaraU Buna ziua, Efectuez o expertiza contabila judiciara si am nevoie de niste informatii despre cum se calculeaza pretul corectat la canal+epurare. Se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Apa meteorica omul70 omul70 Furnizorul de apa a solicitat plata apei meteorice de doua ori pe an, apa fiind in m.c. si la pretul apei de canalizare. Care e modalitatea de repartizare a ... (vezi toată discuția)
Apa rece - pret / mc nicu1961 nicu1961 de ce variaza luna de luna pretul afisat la intretinere pt 1 mc de apa rece? care este pretul corect al 1mc apa rece azi 20.10.2010 ,inclusiv apa menajera ... (vezi toată discuția)