Formarea profesionala din initiativa angajatorului este obligatorie pentru salariat in situatiile in care:
1.Lipseste normarea muncii;
2.Se defasoara peste durata celor 8 ore zilnice;
3. Este organizata sambata/duminica/in perioada concediului de odihna;
4.Nu are acordul scris/tacit al salariatului;
5. Angajatorul nu a "bugetat" formarea profesionala????
In baza art. 196 din Codul muncii, participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa salariatului sau a angajatorului. In cazul in care participarea la formare profesionala a fost initiata de angajator, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute (art. 197 alin. (2) din Codul muncii).
Formarea profesională iniţiată/propusă de angajator nu înseamnă că îi obligă pe salariaţi să o şi urmeze.
Aşadar, formarea profesională este un drept.
ART. 245
(1) Pentru personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi de control, formarea continuă este un drept şi o obligaţie.
(6) Personalul didactic, precum şi personalul de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar este obligat să participe periodic la programe de formare continuă, astfel încât să acumuleze, la fiecare interval consecutiv de 5 ani, considerat de la data promovării examenului de definitivare în învăţământ, minimum 90 de credite profesionale transferabile.
....iar aceste cursuri de formare sunt stabilite dupa cum are chef angajatorul!
Neeee, nu-i asa :)
Cursurile apar pe saitul CCD si ISJ, pe saiturile universitatilor sau ale furnizorilor de programe de formare. Dv. decideti la care mergeti si la care nu.
In privinta orelor de formare la sfarsitul saptamanii, aveti dreptate, dar de ce nu mergeti la cele din cursul saptamanii, avand in norma de 8 ore si aceasta posibilitate, s-o completati cu participarea la cursurile de formare. Vedeti art. 262(1) lit. c
Pai...e simplu:)
Nu exista!
Cei care le fac sunt inspectori/metodisti/ si alti -isti care au noma de predare/activitati in scoli...si atunci vor sa le faca.
Ai norma de predare de 19 ore(18+dirigentie)+ 1 ora 'dedicata' parintilor+1 ora pregatire levi pentru examene/olimpiade=21; 21+ 9 ore de pregatire a lectiilor= 30 de ore+ 5 ore serviciu 'prin' scoala+3 ore corectat lucrari/alcatuit fise de evaluare pentru fiecare lectie /clasa+ activitate prin n comisii...
:)) Sa se formeze intre ei!
N-ati scris tot: sedinte cu parintii, consiliere zilnica, activitati pe comisii de lucru, alcatuit teste si itemi, alcatuit subiecte pentru olimpiade/concursuri, bareme etc.
Extrascolarele sunt sambata, deci nu intra in calcul :D