O sa incerc sa fiu cat mai succint si va rog sa nu ma judecati dupa forma intrebarii:
-sunt casatorit a 2 oara , din prima casatorie am o fata de 23 de ani , din a 2 casatorie nu avem copii si a doua sotie nu are nici un copil.
-actuala sotie mai are un frate si pe mama ei (tatal decedat) si nu a mai fost casatorita.
_actuala sotie are un apartament dobandit prin cumparare inainte de casatorie.
Din pacate , a doua sotie este f.bolnava si nu stiu cat va mai trai .
As dori sa stiu cine si in ce masura va mosteni apartamentul proprietate a ei
Va multumesc si va rog inca o data nu judecati dupa formularea intrebarii.
Va multumesc pt.informare . De fapt problema este astfel:
Exista o mica sansa sa se inbunatateasca starea ei daca face o operatie de transplant sau sa incercam undeva in strainatate.Amandoua variantele depasesc puterea financiara de acum.Eu trebuie sa aleg intre a ma indatora ( banci etc ) si daca reusim f. bine , platim toata viata , daca nu , mostenesc apartamentul si la randul ei fica mea il va mostenii de la mine (nu doar datoriile ) sau varianta 2, vinde acum apartamentul si folosim banii de pe el pt incercarea noastra .Oricum , testament nu o sa fiu de acord sa faca , eu o ingrijesc si fac tot ce pot pentru ca e sotia mea nu pt apartamentul ei dar nu as vrea nici sa ramana fratele ei cu apartamentul (cu toate ca il apreciez si-l respect ) si fica mea sa mosteneasca de la mine datorii Acesta era rostul intrebarii mele.
Fiica nu va mosteni datorii, va plati din pasiv pana la limita activului mostenit, va fi ca si cum le achitati dvs din avere si nu va ramane nimic de lasat.
Doar mama ei e mostenitor rezervatar, nu e nimic nelalocul lui sa faca un testament, nu trebuie sa va simtiti stanjenit sa vb cu dansa. Poate fi dorinta ei sa se vanda ap si sa se plateasca datoriile la banca , apoi ce ramane sa se imparta egal intre mostenitori sau cum doreste.
Daca nu ar face testament si ar mai avea acest ap, din mostenire se plateste si datoria, veti imparti si datoriie cf cotelor mostenite, asta inseaman ca oricum ramaneti un pic dator.
Se poate intampla ca rudele ei sa nu aiba pretentii decat daca ar ramane ceva dupa plata datoriilor si cheltuielilor.
Nici eu nu vad vreo problema morala in a lasa un testament. e o dovada de iubire fata de familie, de constienta si ratiune, de a nu lasa o familie dezbinata in certuri pe datorii si bunuri, de a organiza lucrurile... e cat se poate de moral si de dorit.
In primul rand va multumesc pentru raspunsuri. Incerc sa fiu f concis:
1. Si eu sunt in pensie de boala (sunt cardiac)Daca iau credit de la banci (am si alte venituri, o firma ),nu reusesc tratamentele si sotia moare eu mostenesc 1/3 din apartament. Daca dupa aceea se intampla ceva rau si cu mine fica mea va mosteni de la mine acea parte de apartament + datoria de la banca care s-ar putea sa fie mai mare decat 1/3 din apartament si atunci se va intra pt plata datoriei si in ce ii va ramane de la mine personal.Sunt gata sa fac tot ce pot pt sotie dar nu vreau sa fie afectata fica mea.
2.Despre testament nu o sa deschid discutia niciodata. Eu incerc sa o incurajez ,in orice discutie ii spun ca nu o sa o las sa i se intample nimic rau si ca vom gasi o solutie undeva si ca "orice calatorie incepe cu primul pas si punand pas cu pas ajungi unde vrei , hai sa mai facem un pas" . Este cu psihicul la pamant si un testament facut de ea ar termina-o.
Probabil va ramane varianta vanzarii ap.
Vanzarea cu bani sau fara bani? Ca daca e fara bani, platiti un pic mai multe taxe pentru o donatie, caci asta va fi.
E buna si donatia, insa va trebui sa mergeti la un avocat inainte de impartirea averii, de acceptarea mostenirii, sa vedeti cate datorii mai are cine, cat activ, pasiv, cum sa va protejati restul averii, ce sa faceti cu creditorii etc.
Succesiune
davidmirela
Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)