Buna ziua. Am fost martorul unuidivort in care consider ca sa comis un abuz. Sotul a intentat divort dupa ce se semnase inprealabil un acord de mediere prin care sotia lasa copilul in grija tatalui si nu avea nici o pretentie. De fapt fusese chemata la un mediator din comuna noastra si i sa explicat faptul ca daca nu lasa copilul tatalui care are un domiciliu stabil,statul ii va lua copilul(printre altele). Ea de frica a semnat si acum sa trezit ca in urma divortului a pierdut custodia copilului, instanta motivand ca acordul semnat este valabil,desi sotia la contestat vehement in instanta. Acum are dreptul de recurs dar este descurajata si nici nu are bani de avocat. Este posibil sa se ia in considerare un acord care desi semnat nu reprezinta vointa sotiei? Va multumesc anticipat pt raspuns.
Oricum acordul in mediere trebuie supus atentiei si vizei nui judecator.... Acuma ce trebuie sa stit este ca de ceva vreme nu mai exista custodie exclusiva si instanta nu va incuviinta un asemenea acord... acum regula generala si optica instantelor este exercitarea autoritatii parintesti in comun de ambii parinti si doar domiciliul minorului se stabileste la unul din parinti... exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti doar de un parinte e o situatie de exceptie si obligatoriu se cere ancheta sociala si alte verificari... asa ca acordul va asigur ca nu va fi incuviintat in forma actuala... de asemenea amandoi parintii trebuie sa-si aduca contributia la cresterea si educarea minorului... instanta are in vedere interesul superior al minorului si daca intelegrea intre parinti nu acopera in totalitate acest aspect, acordul nu va fi incuviinta de instanta. Daca mediatorul nu a avut in vedere interesul superior al minorului are si el o problema. Mare.
nu e chiar asa auricius... e adevarat ca mediatorii au niste probleme, dar sunt intre ei si buni profesionisti care isi fac bine treaba, ca si in orice alte profesii... staborul da sentinte si pedepse, mediatorul nu. si la notar sunt proceduri iar acolo partile trebuie sa mearga cu intelegerea gata facuta... natrul nu se ocupa de intelegeri... de asta se ocupa mediatorul, si desigru intelegerea de la el poate fi verificat la notar sau la judecator, care va verifica toate aspectele cu privire la interesul superior al minorului/
Simate utilizator! Faceti afirmatii care denota ca nu cunoasteti prevederile legii medierii si procedurile aplicate de mediatori.
1. Justitiabilii nu sunt obligati sa aleaga procedura medierii!
2. Este obligatorie doar informarea asupra avantajelor folosirii acestei proceduri.
3. Mediatorul nu este bulibasa, nu judeca si nu stabileste solutiile conflictului, in locul partilor.
4. Sedinta de informare este GRATUITA!
5.In cazurile divortului cu minori, acordul de mediere rezultat trebuie sa urmareasca interesul minorilor, nu pe cel al parintilor.
6. La mediator nu se divorteaza,ci se stabileste acordul sotilor privind despartirea.
7. Divortul se pronunta de instanta tutelara de la domiciliul sotilor.
8. Prin acordul de mediere se stabileste planul parental, ce prevede detaliile conlucrarii parintilor pentru cresterea si educare minorilor, pana la majoratul acestora.
In astfel de cazuri trebuie mediatori cu experienta care sa parcurga procedurile cu simt de raspundere, nu in graba si sa faca totul pentru ca partile sa nu isi schimbe pozitia dupa semnarea acordului.
Poate mediatorul a lucrat corect nu stim . Ar trbi sa fie cautat de cei din Consiliul de mediere . Fara cunostinte juridice adecvate nu poti sa solutionezi un astfel de caz. Era consatean din cate am inteles . Pai ca sa faci mediere in satul unde si locuiesti trebuie sa ai grija sa fie indeplinite conditiile impuse de exercitarea profesiei (rude, vecini, prieteni,colegi de scoala etc. mai poti fi impartial? poti sa-i asisti dar nu sa-i mediezi.) Un avocat bun poate obtine nulitatea acordului de mediere.
Trebie sa se adreseze din nou mediatorului caruia sa-i prezinte nemultumirile si sa-i ceara sa se implice.
In cauzele cu minori nu cred ca prima instanta nu a chemat partile inainte de pronuntare.
Cred ca se poate rezolva situatia.
Bine ar fi ca mediatorul sa intre si sa ne explice ca sa nu fie discreditat atat el cat si profesia.
Am avut astfel de cazuri si nu poti sari peste anumite proceduri prealabile semnarii acordului de mediere. Am urmarit dupa pronuntarea sentintei cum se respecta Acordul luand legatura o perioada cu partile si am constatat ca nu erau probleme. Avem obligatia ca mediatori sa nu abandonam cazurile instrumentate si sa nu refuzam comunicarea cu persoanele implicate. Ele au nevoie de noi si ne cauta nu trebuie sa-i refuzam.
Cum sa-i spuna mediatorul ca i se va lua copilul? daca este asa e grav si trebie sesizata comisia de disciplina din Cmed. Exista si o autoritate de protectie a copilului nu e treaba mediatorului sa prezinte solutii.