Buna ziua. Am fost martorul unuidivort in care consider ca sa comis un abuz. Sotul a intentat divort dupa ce se semnase inprealabil un acord de mediere prin care sotia lasa copilul in grija tatalui si nu avea nici o pretentie. De fapt fusese chemata la un mediator din comuna noastra si i sa explicat faptul ca daca nu lasa copilul tatalui care are un domiciliu stabil,statul ii va lua copilul(printre altele). Ea de frica a semnat si acum sa trezit ca in urma divortului a pierdut custodia copilului, instanta motivand ca acordul semnat este valabil,desi sotia la contestat vehement in instanta. Acum are dreptul de recurs dar este descurajata si nici nu are bani de avocat. Este posibil sa se ia in considerare un acord care desi semnat nu reprezinta vointa sotiei? Va multumesc anticipat pt raspuns.
Buna ziua,
Sunt de acord cu dl Coada ca oarecum se doreste sa fie descreditata profesia de mediator.La art.52(1) partile au dreptul sa fie asistate de avocat, adica chiar si fara prea multa scoala poti sa te informezi.Imi este greu sa cred ca mediatorul avea deja pregatit Acordul si s-a dat partilor spre semnare.Acordul este negocierea partilor, este clar ca nu au negociat muteste.Este greu uneori sa recunoastem o greseala si sa incercam sa-i gasim o rezolvare.
Cum va puteti apara de "mediatori". Foarte simplu! Apeland la prevederile legale inscrise in Legea nr. 192/ 2006. Mediatorul raspunde atat disciplinar, cat si civil si penal pentru actiunile sau inactiunile sale.
Nu cred ca se impune sa ne aparam de mediatori. Nu trebuie sa intram in panica. Este bine ca se expun astfel de cazuri.Cine stie carte trece mai departe. Nu exista un alt organism de control decat instanta de judecata, in care trebuie sa avem incredere.
Se pare ca acestea sunt rezultatele pregatirii profesionale, care se face cum se face , caci s-au inmultit formele de pregatie si formatorii ca,.... nici nu stim ce sa mai cedem si toate numai pentru bani. O sa dispara invatamantul superior daca formele de pregatire profesionala, nu numai in mediere ci si in alte profesii liberale este impus si se face contra cost. Creste tendinta de formalism si rezolvare prin neparticipare, obtinere de documente fictive care sa fie la dosar, in schimb interesul personal in pregatire se diminueaza. Economia de piata reala , concurenta loaiala si selectia naturala ar trebui stimulate sa functioneze chiar din interiosirul profesieiilor.
Sa auzim numai de bine.
Strict vorbind despre acordul de mediere in cazul special al conflictului intre soti, acesta se finalizeaza intr-o hotarare de expedient data de instanta. Daca insa o parte considera ca a fost vorba despre un viciu de consimtamant la semnarea acordului de mediere, de pilda dolul, poate exercita calea extraordinara de atac, solicitand o actiune in anulare. In acest caz ramane ca partea care invoca dolul sa il poata proba.