O stire pe care am gasit-o pe pagina realitatea.net:
"Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, companiile nu îşi mai pot deduce TVA-ul pentru achiziţiile de vehicule cu motoare de maxim 3,5 litri, prevederea aplicându-se şi clienţilor care aparţin firmelor de leasing financiar.
Astfel, TVA nu mai poate fi dedus nici pentru cumpărarea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanţi, piese de schimb sau componente pentru întreţinere, reparaţii sau modificări în regie proprie.
Potrivit Asociaţiei Societăţilor Financiare, anularea deductibilităţii TVA pentru achiziţia de maşini va lovi în transportatori şi în sectorul serviciilor financiare. "
:oops:
si m-am dus si la definitiile din titlul I :
7. contract de leasing financiar - orice contract de leasing care îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii:
a) riscurile şi beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte;
b) contractul de leasing prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului către utilizator la momentul expirării contractului;
c) utilizatorul are opţiunea de a cumpăra bunul la momentul expirării contractului, iar valoarea reziduală exprimată în procente este mai mică sau egală cu diferenţa dintre durata normală de funcţionare maximă şi durata contractului de leasing, raportată la durata normală de funcţionare maximă, exprimată în procente;
d) perioada de leasing depăşeşte 80% din durata normală de funcţionare maximă a bunului care face obiectul leasingului; în înţelesul acestei definiţii, perioada de leasing include orice perioadă pentru care contractul de leasing poate fi prelungit;
Dupa definitia data de IAS 17 leasingul financiar este operatiunea de leasing care transfera, in mare masura, toate riscurile si avantajele aferente dreptului de proprietate asupra bunului. Titlul de proprietate poate fi transferat in cele din urma sau nu. Leasingul este mai curand o forma de finantare decat o cesiune temporara a unui drept de folosinta.
Daca am leasing operational, deci eu platesc de fapt o chirie la locatar, ce fac cu TVA-ul - il deduc?
La sfarsitul leasing-ului financiar nu vreau sa "achizitionez" masina ? Ce fac cu TVA-ul pe care nu l-am dedus?
Deduc sau nu
sama
buna
poate careva dintre voi sunteti mai dezghetati la minte.
cum procedam incepand cu luna mai cu TVA-ul la leasing si la combustibil, dar cu ... (vezi toată discuția)