avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare in contabilitate autoturism
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare in contabilitate autoturism

Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare: societatea la care lucrez a cumparat o camioneta la pret de 1200 lei in noiembrie factura fiind fara tva. In decembrie (acum) vrea sa o vanda pret 1200 plus tva soc. fiind platitoare de tva. cum inregistrez aceasta masina ca obiect de inventar 303 sau ca marfa 371 tinand cont ca a cumparat-o si in noiembrie si in decembrie o vinde. Factura de vanzare este intocmita corect 1200+ tva?
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dutescu maria , utilizator 09:41, 10 Decembrie 2013
Vanzarea a fost facuta cu acordul administratorului judiciar?

Prevederea conform căreia se aplica taxare inversă “pentru bunurile şi/sau serviciile livrate ori prestate de sau către persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolvenţă, cu excepţia bunurilor livrate în cadrul comerţului cu amănuntul” (art. 160 alin. (2) lit. b din Codul fiscal), a fost abrogată prin OUG 109/2009, începând cu 01.01.2010.

Asadar nu exista limitare privind deducerea tva de la firme aflate in insolventa. Eu consider ca livrarea ar trebuii facuta cu tva.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
ContSters307306, utilizator
dutescu maria a scris:

Va multumesc mult pentru raspunsuri imi sunteti de mare ajutor.
Masina a fost achizitionata de la persoana juridica aflata in insolventa (deci fac. nu are tva).
Spre norocul meu nu am vandut astazi masina ca faceam factura astfel 1200 lei +tva dar va intreb pot sa o vand la 1200 lei cu tot cu tva? Si sa malamuriti pe final cu inregistrarile.
Va multumesc din suflet!


Nu inteleg de ce se vinde sub pret achizitie dar trebuie sa tineti cont de:

1. Cod fiscal

ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni
21. persoane afiliate - o persoană este afiliată cu altă persoană dacă relaţia dintre ele este definită de cel puţin unul dintre următoarele cazuri:

a) o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică, dacă acestea sunt soţ/soţie sau rude până la gradul al III-lea inclusiv. Între persoanele afiliate, preţul la care se transferă bunurile corporale sau necorporale ori se prestează servicii reprezintă preţ de transfer;

b) o persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică dacă persoana fizică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot deţinute la persoana juridică ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică;

c) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puţin:

(i) prima persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează persoana juridică;

(ii) a doua persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoană juridică;

(iii) o persoană juridică terţă deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atât la prima persoană juridică, cât şi la cea de-a doua.


(2) În cadrul unei tranzacţii între persoane române şi persoane nerezidente afiliate, precum şi între persoane române afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau al serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei. La stabilirea preţului de piaţă al tranzacţiilor între persoane afiliate se foloseşte cea mai adecvată dintre următoarele metode:

a) metoda comparării preţurilor, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţurilor plătite altor persoane care vând bunuri sau servicii comparabile către persoane independente;

b) metoda cost-plus, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzacţie, majorat cu marja de profit corespunzătoare;

c) metoda preţului de revânzare, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţului de revânzare al bunului sau serviciului vândut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vânzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului şi o marjă de profit;

d) orice altă metodă recunoscută în liniile directoare privind preţurile de transfer emise de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.


Ce am scrie mai sus daca se vinde cumva intre persoane afiliate.

2. Vedeti daca nu vi se aplica in cazul comertului cu autovehicule, Ordonanţa nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă (vedeti anexa la aceasta OG).

Art. 3. - (1) Prezenta ordonanţă reglementează activităţile din sectorul comercial şi al serviciilor de piaţă privind cerinţele necesare desfăşurării acestor activităţi, structurile de vânzare, practicile comerciale şi regulile generale de comercializare, precum şi sancţiunile în caz de nerespectare a prevederilor acesteia.
(2) Activitatea comercială, în sensul prezentei ordonanţe, se exercită cu referire la produsele alimentare, nealimentare şi la serviciile de piaţă prevăzute în anexa la prezenta ordonanţă.

Art. 17. - Este interzis oricărui comerciant să ofere sau să vândă produse în pierdere, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 16 lit. a) -c), e)-i), precum şi în cazul produselor aflate în pachete de servicii. Prin vânzare în pierdere, în sensul prezentei ordonanţe, se înţelege orice vânzare la un preţ egal sau inferior costului de achiziţie, astfel cum acesta este definit în reglementările legale în vigoare.


In anexa la OG 99/2000 se specifica Caen 5010 Comerţ cu autovehicule, acum in noul CAEN rev 2 fiind:

4511 |Comert cu autoturisme si autovehicule usoare (sub 3,5 tone)
4519 Comert cu alte autovehicule
O recomandare personala: Vindeti cu 1200+TVA.
Inregistrare contabila:
461/411=% 7588+4427 si simultan credit 8035(daca in prealabil a fost inregistrat debit 8035)

Dan_Preda a scris:

Autoturismul a fost achizitionat de la o persoana fizica? In cazul in care nu a fost limitat dreptul de deducere conform art.145 Cod Fiscal, vanzarea va avea loc cu TVA.
Ca sa o puteti vinde din marfa, trebuie sa aveti in Actul Constitutiv inscris codul CAEN aferent acestei operatiuni de vanzare.
In caz contrar, va recomand urmatoarea inregistrare contabila:
461/411=% 7588+4427 si simultan debit 8035(daca in prealabil a fost inregistrat credit 8035)


Daca autoturismul nu este inmatriculat de noul proprietar, consider ca nu poate fi vorba de inregistrarea pe obiecte de inventar in folosinta (sau pe cont 2133 daca era minim de 2500 lei). Din moment ce nu este inmatriculat nu poate fi folosit. Deci eu raman la optiunea inregistrarea pe marfuri.


Si daca firma nu are cod CAEN pentru comercializarea de autoturisme ???

Ultima modificare: Joi, 5 Decembrie 2013
ContSters307306, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzare obiecte inventar carmen10 carmen10 Buna seara, o societate doreste sa vanda un calculator inregistrat la ob de inventar( 603=303) acum se afla in con extrabil. Ce inregistrare se face in ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate amortizare beinaz a beinaz a In cazul in care se inchiriaza un autoturism, conform contractului de inchiriere, chiria este de 500 de lei pe luna.Dar constat ca amortizarea acestui ... (vezi toată discuția)
Inregistrare extrabilantiera in cont 8035 thesimonelu thesimonelu poate ma puteti ajuta in urmatoarea problema: am achizitionat stampila asociatiei, asociatie a parintilor, fara scop patrimonial, neplatitoare de TVA...la ... (vezi toată discuția)