avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scutire plata curent lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scutire plata curent lift

Va rog sa-mi spuneti daca exista vre-o lege care sa permita proprietarilor aflati la etajul 1 al unei Asociatii de Proprietari formata din doua scari a cate 40 apartamente(bloc turn) sa fie scutiti de plata curentului alocat liftului(acestia nu-l utilizeaza).Va rog sa-mi spuneti ce pasi trebuie sa urmeze acestia in caz afirmativ.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:14, 2 Noiembrie 2009
Pentru ca e o diferenta de legalitate intre incalzire parti comune (procentul este inscris in Norme legale de calcul, respectate in programele de calcul, in cazul consumului contorizat) si aproximarea cu totul "aproximativa" a consumului de curent la lift. Daca doriti putem desface firul in patru si demonstra cat de aproximativ poate fi acest calcul. Si ca sa va dau un exemplu ar trebui sa socotesti pentru persoanele de la fiecare etaj cat consuma pentru a face o cursa dus-intors cu liftul pana la etajul lor, apoi sa "stii" de cate ori se plimba fiecare persoana cu liftul...etc. Pe de alta parte consumul de curent al liftului este foarte mare in raport cu iluminatul restului de parti comune, mai e lumina din lift....si dupa parerea mea, asa cum am mai spus, aproximarea se face cu totul si cu totul empiric. Plus ca ar trebui ca in acest caz sa se ia in calcul si cum am scris mai sus cat ii revine fiecarei persoane ca si consum curent electric plimbatul cu liftul, adica o contorizare fara contor. Sa fim seriosi....atata timp cat nu ai un contor si nu respecti normele inscrise in lege mi se pare a fi o prosteala mai mare decat, in compensatie, sa scutesti familiile de la parter de service-ul aferent liftului. E o compensatie tot aproximativa si tot pe-acolo, ca bani zic......
vasile viorel a scris:

Comitetul Executiv prin vocea cenzorului a hotarat dupa niste formule inventate de dansii (au oprit curentul pe scara,au calculat cat timp face ascensorul pana la ultimul etaj si inapoi,a corelat cu nr. de persoane......o nebuloasa)si a hotarat cu ce suma sunt scazuti proprietarii din factura de curent.E legal?
O alta intrebare:Avand contoare separate pe fiecare scara ,este normal ca cele doua facturi sa fie adunate sub motivul ca unii proprietari ar putea folosi liftul celelaltei scari?
Multumesc anticipat pt. raspunsuri.
daca tot au facut asta, trebuiau sa faca altceva ... cind se defecteaza liftul si sta in repaus o zi, se contorizeaza consumul electric al partilor comune in 24 ore si se inmulteste cu numarul de zile. deoarece consumul pe partile comune este aproximativ constant in 24h fata de consumul energetic al liftului, care poate varia in functie de mai multi parametri: prezenta sau absenta unora din locatari in ziua respectiva, nevoia mai mare sau mai mica a unora de a merge in ziua respectiva cu liftul, prezenta in numar mai mic sau mai mare a unor vizitatori in acea zi.
consumul energetic pe partile comune variaza pe parcursul unei zile doar in functie de marimea zilei (iarna mai mult, vara mai putin) si sau in functie de prezenta senzorilor de miscare (acolo unde au fost montati)
iar consumul energetic cu partile comune este mult mai mic fata de cel al liftului, puterea instalata a partilor comune fiind mai mica decit puterea motorului liftului
vasile viorel a scris:

Comitetul Executiv prin vocea cenzorului a hotarat dupa niste formule inventate de dansii (au oprit curentul pe scara,au calculat cat timp face ascensorul pana la ultimul etaj si inapoi,a corelat cu nr. de persoane......o nebuloasa)si a hotarat cu ce suma sunt scazuti proprietarii din factura de curent.E legal?
O alta intrebare:Avand contoare separate pe fiecare scara ,este normal ca cele doua facturi sa fie adunate sub motivul ca unii proprietari ar putea folosi liftul celelaltei scari?
Multumesc anticipat pt. raspunsuri.

Eu v-am raspuns mai sus indicandu-va baza legala si pasii ce trebuesc urmati.
Dv reveniti spunandu-ne cum s-a procedat. Daca nu sunteti multumit de cum s-a procedat veniti cu alta propunere, alt procedeu de a duce la indeplinire hotararea de ai scuti pe unii de la plata inergrala a energiei electrice. Avand in vedere ca acestia nu folosesc liftul dar au nevoie de lumina se poate sa fie pusi la plata cu jumatate, cu un sfert din suma care o plateste o persoana de la etajele superioare.
Si in asociatia noastra scadem 100 lei pe luna din factura de energie electrica a scarii unde este sediul asociatiei si o tranferam la celelalte scari pentru ca proprietarii celorlalte scari folosesc liftul cand vin la asociatie (la etajul 1 - de fapt nivelul 2 avand si mezanin). De asemenea scara unde este sediul asociatiei incaseaza la "fonduri proprii" 100 lei lunar chirie pentru sediul asociatiei, bani repartizati trimestrial la fondul de reparatii al scarii respective.
Important este ca majoritatea proprietarilor sa fie deacord cu aceste intelegeri. Niciodata nu vor fi toti multumiti, iar repartizarea perfecta a cheltuielilor este imposibil de realizat.
@adriantot solutia aleasa la asociatia Dv. mi se pare de bun simt.
Imi pare rau daca intrebarea mea a creat atatea polemici dar....am vrut sa stiu daca exista o lege care sa mentioneze expres acest lucru pt. ca de pus problema in Adunarea Generala ....credeti ca un etaj v-a avea vreo sansa in fata celorlalte noua etaje?
Oricum am inteles ca celelalte variante care sunt propuse de dvs,tot in Adunarea Generala trebuiesc dezbatute nu?sau Comitetul Executiv poate sa ia o hotarare.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)
Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Exceptarea de la plata a energiei electrice aferente ascensorului pentru persoanele de la parter este la latitudinea adunarii generale? bsterea bsterea Buna ziua. Locuiesc la parter de 3 ani. Am un copil mic de 4 ani. De cand ma stiu in blocul acesta platesc curentul pentru lift. Am intrebat de ce? Mi s-a ... (vezi toată discuția)