avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Inregistrare marca OSIM
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Inregistrare marca OSIM

Buna ziua,

Va prezint urmatoarea situatie in speranta ca ma puteti ajuta.

Detin un site al carui nume de domeniu este ceva general. De exemplu: valsez.ro
Intreaga activitate este on-line asa ca sunt foarte interesat sa imi protejez brand-ul care este si numele de domeniu.

Cum pot proteja aceasta marca dat fiind lipsa distinctivitatii, mai exact faptul ca valsez este un cuvant cat se poate de comun?
Stiu ca extensia .ro nu reprezinta un element de distinctivitate.

Daca in denumirea firmei este continut cuvantul valsez , fara a fi doar el, din aceleasi motive, ajuta?
Conventia de la Paris pentru Protectia Proprietatii Industriale spune ca:
Articolul 8
Numele comercial va fi protejat in toate tarile Uniunii, fara obligatia de depunere sau de inregistrare, indiferent de faptul daca el face sau nu parte dintr-o marca de fabrica sau de comert.
Cel mai recent răspuns: areeha , utilizator 17:19, 12 August 2015
Buna ziua si La Multi Ani !

Chiar daca nu se face opozitie la cererea dvs de inregistrare a marcii, exista posibilitatea formularii unei contestatii din partea unui tert la decizia de admitere. De asemenea, independent de aceste proceduri administrative, exista si procedura judiciara de anulare a deciziei OSIM sau de anulare a marcii.

O alegere gresita a marcii (chiar daca va place cum suna si chiar daca ati facut deja niste demersuri pana acum) va poate costa mai mult atat din punct de vedere financiar cat si ca energie si timp. O re-branduire este intotdeauna mult mai greu de facut decat o branduire, deoarece consumatorul nu mai asociaza acelasi produs cu un nume diferit (cel putin nu in scurt timp). Totodata si trebuie sa tineti cont si ca aceste proceduri administrative/judiciare genereaza costuri.

Va sfatuiesc sa va ganditi foarte bine la semnul pe care vreti sa-l inregistrati si sa faceti si o cercetare documentara prealabila pentru a sti daca exista conflict cu alte marci sau cereri similare sau chiar identice.

Pentru a va proteja afacerea.si a lua cea mai buna decizie, apelati la specialisti, care stiu normele legale si au si experienta. Nu faceti singur, deoarece sunt multe aspecte de discutat ce tin de specificul afacerii dvs (atat in prezent cat si ca perspective de viitor) si care nu pot fi expuse in forumuri publice.

Va doresc succes si va stau la dispozitie in cazul in care doriti o colaborare!
Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Scriu urmatoarele, in cazul in care mai ajung si altii pe acest topic.
Marca a fost inregistrata combinata prin asocierea dintre un semn distinctiv si "VALSEZ.RO".
A fost nevoie sa dau o declaratie cum ca nu solicit drept de exclusivitate asupra componentei .RO
Procesul a durat aproximativ 8 luni de zile (intre Pasul 1 si Pasul 10 descrise mai jos), in conditiile in care toti pasii au fost parcursi la momentul potrivit, nu am intarziat cu nicio plata, nu am primit opozitii, contestatii sau alte probleme.
Sub rezerva faptului ca nu a fost o marca prea complexa, mentionez ca pentru toti acesti pasi nu am apelat la nici o alta persoana, consultant etc.

Pasul 0: documentare prealabila. Cum se face, ca nu mai exista marca similara etc.
Pasul 1: Inregistrare cerere (inteleg ca acum se poate face si on-line). Se obtine un numar de registratura ce se va folosi mereu ulterior pentru a identifica cererea.
Pasul 2: Tot atunci, plata aferenta depunerii si publicarii.
Pasul 3: Se publica in BOPI zilnic (la 7 zile dupa inregistrare): [ link extern ]
Pasul 3: Dupa 2 luni de la pasul 3 in care nu au exista opozitii, marca intra in examinare de fond. Pe parcursul acestor 2 luni am dat declaratia privind ne-exclusivitatea asupra .RO
Pasul 4: Am asteptat sa nu se inregistreze opozitii si abia atunci am achitat taxa pentru examinarea de fond, fiind mai costisitoare. (Ei spun ca trebuie achitata in termen de 3 luni de la Pasul 1)
Pasul 5: Examinarea de fond dureaza alte aproximativ 2 luni. (Ei spun maximum 6 luni de la pasul 3)
Pasul 6: Decizia de admitere ( in cazul meu a fost cu aproximatie dupa 5 luni de la Pasul 1)
Pasul 7: Se achita taxa de eliberare certificat (daca doriti sa il aveti si printat. Inteleg ca protectia marcii nu depinde de el, dar arata frumos... ). Daca doriti sa il ridicati personale de la OSIM, pentru a nu fi transmis prin Posta, acum este momentul sa specificati acest lucru.
Pasul 8: Publicarea marcii in BOPI lunar [ link extern ] )
Pasul 9: Dupa aproximativ 2 luni de la Pasul 7, daca nu exista contestatii, se da in lucru certificatul de marca.
Pasul 10: Certificatul este trimis prin Posta, daca nu ati specificat ca doriti sa il ridicati personal.
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
Alexandru`, utilizator
fata de sustinerile utilizatorului @ magoo privind procedura contestatiei initiata in mod direct fara a indeplini procedura opozitiei, sunt de parere ca o asemenea abordare ar duce la respingerea contestatiei ca nefondata din moment ce decizia OSIM a fost luata in mod legal avand in vedere ca nu s-a depus opozitie in termenul prescris de lege (2luni...)

contestarea unei astfel de decizii se face intr-adevar in temeiul art 86, dar nu s-ar putea invoca temeiurile art 6 care trebuiau invocate numai in procedura opozitiei de catre partea interesata, pentru ca aceasta a pierdut termenul de opozitie. Astfel, indiferent daca comisia de contestatii admite o astfel de contestatie (in practica comisia accepta astfel de contestatii), hotararea comisiei poate fi contestata cu succes la tribunal pe aspectele de procedura discutate mai sus.

este adevarat ca legea nu prevede nicio sanctiune pentru nedepunerea opozitiei in termen si nici nu impune vreo restrictie privind admisibilitatea contestatiei, dar legea trebuie interpretata sistematic, facand legatura cu celelate articole.

In acest sens, chiar daca contestatia ar fi considerata admisibila, ea trebuie respinsa ca nefondata, din moment ce procedura de examinare s-a desfasurat in conditiile legii iar examinatorul a luat decizia de inregistrare in mod legal

Partea interesata in aceasta situatie se poate duce intr-o procedura distincta si anume intr-o actiune in anulare dupa ce marca este inregistrata.
Buna Alexandru,

Imi poti spune te rog cat au insumat toate taxele?

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numele unui magazin online madalinvineroiu madalinvineroiu Salutare tuturor! Urmează să îmi deschid un magazin online și am o mică nelămurire, dacă de exemplu numele site-ului și al firmei este \"Meresipere ... (vezi toată discuția)
Opozitie/decizie inregistrare marca bubu.g bubu.g Impotriva unei decizii de inregistrare a marcii nu se face opozitie?se face contestatie? (vezi toată discuția)
Înregistrarea unei mărci! MihaiKrc MihaiKrc Doresc să îmi înregistrez o marcă la OSIM. As dori sa stiu la cine trebuie sa apelez, care ar fi costurile. Mulțumesc anticipat!! (vezi toată discuția)