Buna ziua.
In anul 2012 am facut o inregistrare in contul lui 461-Debitori diversi.
Am intrebat la Finante daca pot inchide acest cont prin 117 sau prin 1068.
Prin 117 mi s-a raspuns : "cu siguranta NU". Prin 1068 mi s-a raspuns "nu stim"
Cine ma poate ajuta. Este vorba de un furt si de aceea s-a trecut respectiva suma pe 461. De la politie am hartii, dar au inceput urmarirea penala pentru autor necunoscut.
Sunt 99,99% convinsa ca nu voi mai recupera acea suma si nici nu are sens sa stau la nesfarsit cu acel cont deschis.
Ce pot face?
Va rog sa nu considerati ca abuzez de amabilitatea dvs, dar vreau sa va mai intreb ceva:
daca am clienti care nu si-au platit datoria din primul semestru al anului 2012, pot sa-i trec la 461 debitori diversi? In aceasta situatie voi putea inchide ct 461 prin 1068 si 117?
Multumesc anticipat?
Creantele clienti prezinta un alt tratament contabil si fiscal. Clientii incerti se reclaseaza din contul 4111 in 4118, concomitent cu constituirea unei ajustari pentru deprecierea acestora.
Inchiderea creantelor clienti neincasate se face prin utilizarea contului 654(654=4118), concomitent cu reluarea ajustarii constituite la venituri.
Cheltuiala este nedeductibila fiscal daca nu indeplineste criteriile prevazute la art.21, alineatul 2, litera (n) din CF:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti;
2. debitorul a decedat şi creanţa nu poate fi recuperată de la moştenitori;
3. debitorul este dizolvat, în cazul societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, sau lichidat, fără succesor;
4. debitorul înregistrează dificultăţi financiare majore care îi afectează întreg patrimoniul. Norme metodologice
In ce priveste utilizarea conturilor 1068 si 461, am sa va rog sa cititi modul de functionare a acestora pentru a putea intelege mai bine cand se pot folosi sau nu.
Numai bine
Dat fiind faptul ca intrebarea dvs. este diferita de subiectul topicului, am sa va rog pe viitor sa deschideti un nou topic.