avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati plata intarziere intretinere la bloc ? Cine ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati plata intarziere intretinere la bloc ? Cine le stabileste MINIM SAU MAXIM

Intr-o As.de proprietari bloc.cine stabileste coform legii 230/2007 [enalitatile la plata intarziere intretinere bloc ? cuantum minim ? sau Cuantum maxim de 0,2 %. La mine la bloc administratorul face si desface dupa bunul plac, fara a avea vre-un acord din partea Adunarii Generale a proprietarilor si nici a Comitetului executiv . Administratorul pune aceste penalizari care de altfel sun normale, dar dupa bunul lui plac. Este corect ? Pot proprietari afectati de aceste decizii sa-l traga la raspundere civila sau penala ? In registrul cu sedinte al Comitetului Executiv nu exista nici o astfel de hotarare si nici in cel al Adunarii Generale !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:56, 24 Decembrie 2013
Multumesc pentru raspuns ! Dupa cum am scris, In statutul As. de proprietari nu exista un asemenea paragraf. In toate Hotaririle adunarii generale a asociatiei de prprietari nu exista vre-o astfel de hotarare.cum nu exista nici o hotarare a comitetului executiv. Nu avem si nu exista penalizari la plata facturilor date de furnizori, caldura,apa,gaze,e.t.c. Avem si ceva fond de rulment consistent . Administratorul blocului pana acum ceva timp in urma 3,4 luni o penaliza pe aceasta femeie amarata cu suma de 0,1% acum o penalizeaza cu suma de 0,2%. Mie mi se pare inuman si total abuziva suma de penalizare. Eu personal l-am intrebat de de face asta si mia raspuns ca asa vrea el. vreau s o destept pe femeie amarata si sai faca plangere penala. In loc sa o stimuleze si sa ajute amarata sa treaca peste aceste probleme el o impovareaza mai rau in datorii. Personal cred ca vrea sa-si bata joc de ea.
Trebuie sa va treziti! Administratorul nu face ce-i trasneste lui prin cap. Daca face asa ceva si mai si spune ca asa vrea el, inseamna ca nu aveti com. ex. care sa-l traga de guler. Daca stati binisor la plata facturilor, daca fondul de rulment este consistent, atunci cel mai mare ajutor pe care puteti sa i-l dati acelei doamne aflata in necaz, este sa nu i se mai calculeze penalizari - desigur, trebuie o hot. a com. ex., altfel s-or mai naravi si altii, ca nu-i greu.
Stati de vorba cu presedintele, cu 2-3 vecini, poate ca sunt si membri ai com. ex. si propuneti aceasta abordare a problemei. Administratorul se cam leaga la cap, desi nu-l doare nimica, vrea sa o faca pe-a interesantul pe-acolo. Aratati-ii cine este seful in asociatie, ca altfel v-arata ca el este... Succes!
curatortudor a scris:

Dupa cum am scris, In statutul As. de proprietari nu exista un asemenea paragraf. In toate Hotaririle adunarii generale a asociatiei de prprietari nu exista vre-o astfel de hotarare.cum nu exista nici o hotarare a comitetului executiv. Nu avem si nu exista penalizari la plata facturilor date de furnizori, caldura,apa,gaze,e.t.c. Avem si ceva fond de rulment consistent .

Vada ca stiti foarte bine situatia asociatiei dumneavoastra si-ati mai spus asta si in alt mesaj. Ori asemenea lucruri nu le cunoaste oricine. Garantez ca in asociatia mea, care este destul de transparenta, nu exista mai mult de 3 oameni din 200 care sa cunoasca situatia asociatiei asa cum spuneti dumneavoastra. Iar cei 3 sunt presedinte, cenzor, un membru al comitetului si cam atat.
Va felicit pentru faptul ca va preocupati si cunosteti situatia asociatiei dar dumnaevoastra ce functie aveti in asociatie?
Daca sunteti in conducerea asociatie, putem gasi imediat rezolvarea problemei penalizarilor, a atributiunilor administratorului, a modului de a rezolva o problema sociala...

Nu va luati dupa comentariile tuturor. Unii activeaza pe acest forum doar ca sa perpetueze niste greseli de interpretare, astfel favorizand interpretari eronate ale legii, astfel populand instantele de judecata cu procese interminabile.
In statut nu se poate prevede nici o penalitate. Daca s-ar prevedea acest lucru ar insemna ca asociatia isi incalca scopul de drept, de a fi asociatie nonprofit si de a urmari interesele membrilor. Profit din penalizari aplicate propriilor membri inseamna ca isi fura caciula singuri. In definitiv scopul asociatiei este acela de a ne apara drepturile si interesele. Deasemenea daca stipulam in statut realizarea de venituri, apare obligatia cheltuirii lor si noi nu putem obliga pe nimeni sa faca, nu-i asa?... Ii cereti administratorului sa ,,cheltuie, tot, acum, pana la craciun sa fie zero in caserie, in banca, cumpara orice numai sa nu avem profit''. Pentru a nu realiza profit este absolut obligatoriu ca veniturile sa fie egale cu cheltuielile. Deci ce incasam, cheltuim/achitam. Penalizarile fiind venituri speciale, mentionate separat, inscrise separat in registru dedicat 14-6-25/d acestea trebuiesc mentionate, ca de altfel orice alte venituri si cheltuieli speciale in ,,Registrul pentru evidenta cheltuielilor speciale'' ORDIN nr. 1.969. De ex. fond reparatii, fondul de rulment, etc. Retinem ca sunt venituri si cheltuieli speciale, altele decat cele necesare pentru asigurarea conditiilor de functionare normala pentru care asociatia încheie contracte cu furnizorii de produse si de servicii si îsi asuma obligatii în nume propriu si în numele proprietarilor (fiind doar o interfata intre furnizorii de servicii, pentru colectarea sumelor)art 28, 230/2007. Acum, in 2013, orice locatar poate incheia contract direct cu furnizorul, oricare ar fi el. Revenind... Pentru oricare alte venituri si cheltuieli asociatia trebuie sa adopte un buget in fiecare an. Penalitatile fiind niste venituri trebuiesc prevazute si discutate la fiecare adunare generala in care se stabileste bugetul pe anul urmator sau in curs (depinde cand se face AG). Intocmirea bugetului este prevazuta expres in lg 230/2007 + norme, vezi si obligativitatea constituirii unui fond reparatii, dar... deasemenea lipsa acestuia atrage nulitatea impunerii unor venituri sau cheltuieli (nu au fost prevazute, nu se imputa, nu se cheltuie, nu au baza legala) (art 45). In ceea ce priveste cuantumul minim, maxim este la latitudinea discutiilor din AG si bazate pe raportul de intocmire al bugetului. Eu personal consider impovaratoare si nelegala cota de 0.2% si recomand sistemul progresiv plecand de la cota legala BNR de apox 0.02% in functie de zilele de intarziere, 0.05 dupa trei luni, 0.10 dupa sase luni, samd, (oricui ii poate intarzia plata salariului chiar si cu trei luni). Sper sa nu se planga toata lumea ca la o cota mai mica proprietarul nu plateste, legal parghia de plata este actionarea in instanta dupa trei luni de neplata, nu folositi penalizarea maxima ca parghie, riscati sa fie interpretata altfel.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
cvasile, utilizator
In statut se poate prevedea orice care este in conformitate cu legea.
Pana una-alta, Legea 230/2007 permite constituirea unui sistem de penalizare cu maxim 0.2% / zi.
Cum se face acest sistem si cu ce coeficient este treaba oricarei asociatii si nu discutam propuneri asupra modului de a penaliza.

Ar trebui sa va hotarati daca aplicarea unui sistem de penalizare este legal sau nu, ca la inceput de mesaj ne ziceti ca nu se poate pentru ca asociatiile sunt organizatii non-profit, ca pana la urma sa ne recomandati chiar un soi de penalizari progresive, adica ...asa nu mai sunt non-profit?

Interventie moderator
@cvasile
Vi s-a mai atras atentia sa nu faceti atac la persoana. Pe forum nu discutam persoane, ci probleme, idei, solutii.
Dv., macar si dupa mesajele pe care le-ati scris pe forum, nu sunteti in masura sa discutati activitatea celorlalti utilizatori, neavand nicio experienta in domeniu. Aveti idei, dar asta nu inseamna deloc ca sunt mai bune decat ale altora. Va aflati in aceeasi masa a utilizatorilor care:
sa perpetueze niste greseli de interpretare, astfel favorizand interpretari eronate ale legii, astfel populand instantele de judecata cu procese interminabile.
- cum ziceti dv.
Va atrag atentia sa nu mai faceti atac la persoana, altfel va voi sterge mesajele in intregime, fara a mai face curatenie prin ele.

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere mihaela.m mihaela.m Buna ziua, Am si eu o intrebare. Pana in luna iulie 2010 o asociatie de proprietari nu a calculat penalitati la intretinere. In aceasta luna calculeaza ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)