avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare sau testament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare sau testament?

Buna seara,
Ma confrunt cu urmatoarea problema:
- parintii mei vor sa imi lase mie apartamentul dar nu stiu ce contract ar fi bun si fara sa avem probleme cu fratii mei, m-am interesat si mi s-a spus ca orice as face, actul poate fi atacat in instanta. Astept un sfat, multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:31, 16 Decembrie 2013
antonia77 a scris:

contractul de vanzare cumparare intre rude de gradul I este prezumat de lege a fi contract de donatie simulata cu atat mai mult cu cat este facut cu rezerva dreptului de uzufruct viager.




N-o spun eu, o spune codul: contractul de vînzare încheiat cu un descendent este prezumat a fi donaţie numai în situaţia în care este făcut cu rezerva uzufructului viager (sau cu sarcina unei rente ori cu obligaţia întreţinerii). Altfel, în lipsa oricăreia dintre cele menţionate, nu există nicio prezumţie.
Adica, daca am inteles bine, este mai bine doar contract de vanzare-cumparare fara niciun fel de clauza?
E donatie, e tot donatie. Platiti bani, e vanzare; nu platiti, e donatie.
Prezumtia de care vorbea colegul are ca efect numai sarcina probei, atat. In lipsa prezumtiei de donatie se gaseste o argumentatie care sa aduca sarcina probei pretului tot la dv., de exemplu faptul ca nu aveati bani sa cumparati un astfel de apartament.

Solutii am incercat sa va dau mai sus, insa ati ignorat mesajul. Atunci mergeti la un avocat si platiti pentru solutii, poate ascultati mai atenta. Sau recititi si reveniti aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua,părinții mei ar vrea să treacă apartamentul pe ... robert87 robert87 Bună ziua,părinții mei ar vrea să treacă apartamentul pe numele meu dar să nu mai aibe drept sau să atace vreodată frate sau sotie,se poate face prin ... (vezi toată discuția)
Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare sau intretinere ? isav007 isav007 Buna ziua. Tatal meu doreste sa-mi cedeze mie partea lui de mostenire primita in urma succesiuni dupa mama mea. Tinand cont ca mai am frati care nu vor fi ... (vezi toată discuția)