avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mediere cu dosar de divort pe rol
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mediere cu dosar de divort pe rol

Am un dosar de divort la inceput,adica,ea a primit citatie sa faca intampinare la actiunea depusa de mine.Intre timp,noi am fost la mediere si ne-am inteles cu domiciliul copilului, la mine,cu programul parental etc.Eu am un prieten avocat. Intrebarea mea este, daca ne poate reprezenta pe amandoi si daca se poate depune acest acord acum sau trebuie sa asteptam etapele dosarului de divort pana la primul termen,adica,ea sa depuna(in termen de 25 de zile) intapinare la actiune si copie dupa acordul de la mediere si eu la fel in termen de 10 zile ?
Cel mai recent răspuns: avi77 , utilizator 10:19, 28 Decembrie 2013
Acum,ea a primit citatie si trebuie sa depuna intampinare la actiunea mea. Intampinarea v-a fi facuta de avocatul...prieten. 1- acum cateva luni,am depus dosar de divort si am dorit si ordonanta presedintiala ptr. stabilire domiciliu minor.Lucru pe care nu l-a facut primul avocat. 2- am apelat la av.prieten sa-mi faca aceasta ordonanta,pe care instanta a respins-o pe motiv ca a trecut ceva timp si o alta schimbare nu este benefica ptr.copil 3 - Intre timp,dosarul de divort a intrat pe rol. Ea se teme ca pierde, ptr.ca nu are serviciu,nu are conditii ptr.cresterea si educarea copilului,nu are avocat,nu are dovezi.....si am decis sa mergem la mediere. 4- la mediere,ea a fost de acord cu domiciliul copilului la mine,atoritatea parinteasca comuna,desfacerea casatoriei,agrearea unui plan parental,eu am fost de acord sa-i las numele. 5-am crezut ca depunem aceasta mediere si dosarul de divort se opreste aici,ca vom fi chemati in fata instantei sa ne intrebe daca ne mentinem declaratiile si se va da sentinta.Din aceasta cauza am fost de acord sa o reprezinte si pe ea .In mare cam asta este povestea.

Daca va intelegeati trebuia sa divortati la notar.
Avocatul nu v-a recomandat acest lucru?
In general, daca nu se achita consultatia juridica la avocat se poate ajunge la astfel de situatii deoarece omul se zgarceste sa achite consultatia juridica, iar avocatul incearca sa ia si el bani deschizand procesul...
Eu nu sunt de acord cu aceasta practica, fiind de parere ca avocatul trebuie platit pentru a fi corect cu clientul, dar se practica ceea ce va nemultumeste din motivele aratate de mine mai sus.Avocatii au incercat sa se adapteze in functie de clienti...
La consultatia platita avocatul va lamureste si cu privire la toate aspectele, la problematica probelor si a altor aspecte care sunt inerente in caz de proces.

Daca nu va intelegeti nu puteti divorta la notar, caz in care legea va obliga la mediere care este o pierdere de vreme dupa parerea mea.Deci, legea este si ea defectuasa...

Ca sa divortati prin acordul partilor la instanta trebuie sa fie prezenti ambii soti.Aici este aiureala legii in materia divortului intrucat degeaba la mediere se inteleg iar apoi unul din soti se razgandeste.
Daca sotii nu sunt de acord se ajunge la administrarea de probe si trebuie dovedita culpa si necesitatea desfacerii casatoriei in mod argumentat.
Daca avocatul a redactat defectuos actiunea ati putea avea si surpriza neplacuta sa va fie respinsa actiunea de divort.
Aceasta ar fi cu siguranta partea cea mai neplacuta daca dupa mult timp veti ajunge la acest deznodamant si veti fi tot casatorit.

Insa, puteti divorta prin acord ulterior, chiar si asa...daca s-ar respinge divortul din lipsa de probe...
Ultima modificare: Vineri, 20 Decembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Trebuia facuta cerere de renuntare la judecarea divortului aflat pe rol, pentru ca ati investit instant cu o alta cerere care urmeaza o procedura prealabila. Concomitent se putea depune la instant o noua cerere prin care cereati instantei sa ia act de Acordul de mediere si sa pronunte o hotarare de expedient conform acestui Acord incheiat intre parti. Asta se poate face oricand, instant acordand termen in functie de sedintele deja programate, citandu-va fara sa mai asteptati termenele prevazute ptr actiunile pe dreptul comun!
Hotararea de divort emisa de notar urmeaza aceiasi procedura, intocmai ca si aceea de la mediator, incheindu-se un act ce trebuie autorizat de instanta de judecata.
Am avut doua asemenea situatii si am rezolvat totul in 45, respectiv 62 de zile
Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
polloctav, utilizator
Sustin opinia domnului @polloctav, trebuia facuta cerere de renuntare la judecarea divortului aflat pe rol si adresata o noua cerere pentru incuviintarea Acordului de mediere. S-ar fi castigat timp, pentru ca, odata introdusa cererea de divort, aceasta isi urmeaza intr-adevar cursul, nu e vina nimanui. Se poate cere ancheta psiho-sociala chiar de parti, anterior depunerii acordului spre incuviintare, tot pentru a castiga timp, pentru ca instanta o va dispune oricum, pentru a verifica daca intelegerea parintilor nu contravine intereselor minorului, daca parintele la care va avea domiciliul are conditiile necesare, etc. In principiu, ar trebui sa fie vorba despre un singur termen, stabilit cu celeritate, maxim doua, daca se asteapta rezultatul anchetei sau se doreste audierea minorului.

La notar, daca partile sunt deja intelese si nu exista aspecte care necesita mediere, dupa adresarea cererii de divort, se acorda un termen de 30 de zile pentru reflectie, interval in care si notarul dispune ancheta psiho-sociala, se poate audia copilul, etc. Daca pana la expirarea celor 30 de zile nu a venit inca rezultatul acesteia, se poate prelungi acest termen, in mod exceptional, la cererea sotilor. La finalul acestui termen, daca sunt indeplinite toate conditiile, se va proceda la intocmirea incheierii de admitere a cererii, incheiere prin care se va constata desfacerea casatoriei si se va dispune eliberarea certificatului de divort. Nu este nevoie de vreo autorizare ulterioara a instantei in acest sens, notarul are competenta de a pronunta divortul.

De acord cu parerile de mai sus. Si cu parerea ca trebuie sa renuntati la prietenul avocat, nu isi prea arata competenta, in primul rand reprezinta doua parti.

Alte discuții în legătură

Divort daniella28 daniella28 buna ziua,sotul meu a depus anul trecut actele de divort,pana azi nici primul termen nu a fost.vreau sa stiu,cu actele depuse acum am mai putea sa facem divort ... (vezi toată discuția)
Divort fara copii prin mediere si acordul de mediere DanyD DanyD Nu exista proces pe rol pt divort, partile au hotarat sa mearga la mediator. Cum trebuie procedat dupa incheierea Acordului de mediere pt a obtine in instanta ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori fara martori ContSters195759 ContSters195759 buna ziua,am doi copii minori de 10,respectiv un an si 3 luni,doresc sa divortez deoarece eu si sotul nu mai simtim nimic unul ptr celalalt. Nu ne mai leaga ... (vezi toată discuția)