avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului dupa master si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului dupa master si somaj

Buna seara! Sunt insarcinata in aprox 5 luni, urmand sa nasc la sfarsitul lui aprilie 2014. Situatia mea este urmatoarea: am absolvit masterul cu disertatie sustinuta in luna iulie 2013, au urmat cele 60 de zile cand ar fi trebuit sa-mi gasesc o slujba, iar acest lucru nu s-a intamplat, apoi am intocmit dosarul pentru indemnizatia de somaj pe care l-am depus abia de curand. In ianuarie probabil voi incepe sa primesc aceasta indemnizatie. Acum incep intrebarile la care nu am gasit inca un raspuns clar:
1. Chiar daca voi incepe sa primesc indemnizatia de somaj din luna ianuarie 2014, plata se va face retroactiv, incepand cu 1 noiembrie 2013?
2. Daca plata indemnizatiei de somaj se face retroactiv, inseamna ca la data de 1 aprilie 2014 se va termina somajul. Prin urmare, periada ramasa din momentul terminarii somajului pana cand nasc va ramane descoperita dpdv fiscal sau am dreptul la acel concediu prenatal de 126 de zile?
3. Daca am dreptul la aceste zile de ''concediu'', vor fi platite?
4. Si cel mai important: am dreptul sa primesc indemnizatia de crestere a copilului dupa ce nasc?
Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 26 Februarie 2018
1. - Indemnizatia pentru CCC se calculeaza in functie de venitul din indemnizatia de somaj.
- Dar indemnizatia pentru CCC nu poate fi mai mica de 600 lei.

2. Daca indeplineste conditiile pentru a beneficia d indemnizatie pentru CCC tatal copilului poate beneficia direct de stimulentul de insertie, fara sa mai intre in CCC, pana va implini copilul 2 ani.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Buna ziua! Va multumesc pentru raspuns! In prima parte a mesajului ma refeream la calcului indemnizatiei de maternitate, adica banii primiti pentru cele 126 de zile de concediu pre si postnatal. Stiu ca indemnizatia de CCC este de minim 600 lei/luna pentru mamele care au dreptul la ea, insa pentru indemnizatia de maternitate exista o suma minima?
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) se calculeaza in baza indemnizatiei de somaj primite (cuantumul va fi foarte mic).

2. Indemnizatia pentru concediul de maternitate nu are un minimum.
Buna ziua! Revin din nou cu o intrebare. Dupa ce voi naste si se vor termina zilele concediului de maternitate, sotul meu va opta sa primeasca stimulentul de insertie in valoare de 500 lei fara sa intre in CCC. In acest caz, care sunt pasii pentru obtinerea acestui stimulent? Va multumesc!
1. Mergeti la Primarie si solicitati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie, specifice situatiei dvs.

2. Actele le depuneti apoi tot la Primarie.

3. - Dupa ce sotul primeste decizia de acordare a stimulemntului de insertie sa predea o copie angajatorului (sub numar de inregistrare).
- Pe perioada cate beneficiaza de stimulentul de insertie nu poate fi concediat.

Alte discuții în legătură

Revenire din cic - firma in faliment catalunia catalunia Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: sunt insarcinata cu al doilea copil si la finalul concediului pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani pentru primul ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate alessia22 alessia22 buna ziua.sunt insarcinata in 14 saptamani si de aproape 2 luni nu mai lucrez,pot. cotiza in continuare la Casa de asigurari sociale pt a beneficia de concediu ... (vezi toată discuția)
Poate soþul sã beneficieze de indemnizaþie pentru ccc? tina1990 tina1990 Eu tocmai mi-am terminat facultatea,si in timpul in timpul facultatii am primit pensie de urmas,si urmeaza sa primesc somaj ,in momentul de fata sunt ... (vezi toată discuția)