avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA pe alt nume
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA pe alt nume

Buna seara, aceasta problema este una destul de comuna in randul tinerilor si as vrea sa gasesc o rezolvare cat de cat convenabila.
Este vorba despre polita RCA exagerat de scumpa avand in vedere ca am 20 de ani si detin un automobil inmatriculat pe numele meu.
Anul trecut polita a fost oarecum acceptabila (580RON pe 12 luni), insa anul acesta, cea mai ieftina asigurare pe 12 luni ma costa 1400 RON, ceea ce mi se pare exagerat, tinand cont de faptul ca nu am niciun venit si mai ales ca nu am fost implicat in niciun eveniment rutier.
Incercand sa gasesc o solutie, am calculat asigurarea pe numele tatalui meu si mi-a iesit 400 lei pe 12 luni.
Intrebarea mea: exista vreo metoda in care sa inchei asigurarea pe numele tatalui meu in mod valabil?
Mentionez ca la prima inmatriculare am platit taxa de poluare care ulterior a fost recuperata prin instanta.
Cel mai recent răspuns: Vlad-P , utilizator 01:33, 9 Ianuarie 2014
Totusi, m-am interesat la o firma de asigurari si mi-au spus ca se poate trece un coproprietar in talon. Care ar fi modalitatile prin care sa devin coproprietar cu taica-meu?
Nefiind casatorit sunteti unicul proprietar al autoturismului. Asigurarea RCA se incheie pe numele proprietarului, adica al Dvs. Nu exista alta solutie.
Vlad-P a scris:

Totusi, m-am interesat la o firma de asigurari si mi-au spus ca se poate trece un coproprietar in talon. Care ar fi modalitatile prin care sa devin coproprietar cu taica-meu?

In talon ai doua rubrici:
1. Proprietar
2. Persoana fizica sau juridica imputernicita sa foloseasca autovehiculul, conform unui document, altul decat cel de proprietate.

RCA-ul din cate stiu eu se incheie pe numele proprietarului, indiferent de cine este trecut la cealalta rubrica. Notiunea de co-proprietar in cazul auto nu exista.
In cazul autovehiculelor achizitionate in leasing proprietarul autovehiculului este societatea de leasing. In certificatul de inmatriculare in rubrica "proprietar" se trece societatea de leasing. In asemenea situtie in certificatul de inmatriculare se o persoana fizica sau juridica in calitate de "utilizator". Aceasta din urma este persoana care foloseste efectiv autovehiculul.
Asigurarea se incheie de catre proprietar pe numele sau.
E frustrant! vad ca de la 1 ianuarie anul acesta s-au scumpit si mai mult asigurarile. O sa se ajunga la situatia in care va trebui sa platesc 1000 de euro asigurare pentru un motor de1.6cmc doar pentru ca sunt tanar.
Acum sunt in situatia in care nu-mi permit sa-mi fac asigurare, dar nici nu pot sa-mi mai vand masina; Eventual daca o dau pe gratis, dar asta nu e o solutie. Nu stiu unde e dreptatea, insa mie nu mi se pare corect sa platesc de 3 ori mai mult pe asigurare considerand ca nu am beneficiat niciodata de RCA (nu am atins pe nimeni in trafic de cand am permis). De ce nu se maresc asigurarile doar pentru cei care fac accidente? Nu mi se pare rational, inseamna ca eu pot sa renunt la condusul preventiv si sa ma izbesc de toti in trafic pentru ca si daca n-as face-o, eu oricum platesc o suma exagerata de bani la asigurator.
Cat despre taxa de timbru, credeam ca se ia in calcul libera circulatie a bunurilor, sau dreptul de a dispune de bunurile proprii, principii care mi se par a fi incalcate cat timp esti obligat sa platesti o taxa exagerata doar ca sa iti poti inmatricula masina.
Pentru cei care detin masini care au capacitate cilindrica mare, singura solutie convenabila si legala ramane dezmembrarea autovehiculului.
In practica, de foarte multe ori se intampla ca timbrul de mediu sa depaseasca de 3-4 ori valoarea masinii, ceea ce mi se pare aberant si nici nu cred ca este sanatos pentru economia tarii.
Am ramas cu un gust amar dupa ce am vazut mai clar in ce situatie ne aflam.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare rca coproprietar klose klose Bună ziua. Mă aflu în situația de a fi moștenitorul unui autoturism de la fratele meu. Eu dețin 50 % din autoturism, iar părinții mei ... (vezi toată discuția)
Taxe vanzare-cumparare masina valentinainna valentinainna Buna! As vrea sa cumpar o masina romaneasca din 2004,euro3.E in stare buna,ruleaza,cu taxele platite la zi. V-as ruga sa imi spuneti ce taxe trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Legi noi = probleme noi timbrul de mediu LGLro LGLro Buna seara, [b]Poveste mea[/b]: Am cumpărat in aprilie 2012 un autovehicul înmatriculat în Brăila (eu sunt din București) , am încheiat un ... (vezi toată discuția)