avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nastere in SUA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nastere in SUA

Buna ziua,

Intentionam ca fetita noastra sa se nasca in SUA, in jurul datei de 15 martie. Ne-am informat in legatura cu multe aspecte dar si mai multe au ramas relativ...in ceata, de asta as aprecia enorm ajutorul dv!

1. Pentru ca indemnizatia pentru copil data de statul roman sa nu fie afectata, cand anume va trebui sa depunem actele in Romania (am citit ca in termen de 60 de zile lucratoare incepand cu prima zi dupa concediul de maternitate..dar asta nu va afecta cele12 de luni in care sotia mea a inregistrat venituri in Romania?). Concediul prenatal + concediul de maternitate nu trebuie sa depaseasca 126 de zile.

2. Intentionam sa revenim in tara undeva la sfarsitul lunii Mai. Nu este prea tarziu pentru depunerea acestor acte? Daca da, exista posibilitatea imputernicirii cuiva care sa se ocupa de aceasta problema? Am prefera sa ne rezolvam singuri problema.

3. Ne vom intoarce cu certificat de nastere eliberat de statul american. Pentru dubla cetatenie a copilului si eliberarea unui certificat de nastere romanesc, putem apela la primaria de care apartinem sau este obligatoriu sa ne rezolvam problema la consulatul roman din SUA?'

Va multumesc anticipat pentru raspunsul dv!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:56, 7 Ianuarie 2014
mariuswpopa

1. Am tot gasit diverse surse care sustin ca e vorba de transcriere ci nu inscrierea cert. de nastere plus ca acest lucru se poate face si la primaria de care apartin parintii si nu e obligatoriu sa facem acest lucru la sediul ambasadei sau la consulat! Este adevarat?

Este vorba despre transcriere , intrucat exista certioficat de nastere emis de autoritatile americane.
Transcrierea se poate face si la autoritatile locale.
Actele de stare civilă ale cetăţenilor români întocmite în străinătate se transcriu în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului ori extrasului de stare civilă.
Cererea de transcriere se adresează primarului unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia îşi are domiciliul titularul certificatului/extrasului şi se face în nume propriu sau prin împuternicit cu procură specială autentificată.

2. Actele pentru indemnizatia pentru cresterea copilului pot fi depuse si fara a avea un certificat de nastere romanesc. Corect? Adica se poate face o traducere legalizata al celui emis in SUA si depus la primarie.

Cred ca este cel mai bine sa intrebati la AJPIS sau ANPIS (Adresă e-mail : anps@prestatiisociale.ro ), daca se accepta sau nu un astfel de document netranscris in tara .
mariuswpopa a scris:

Am tot gasit diverse surse care sustin ca e vorba de transcriere ci nu inscrierea cert. de nastere plus ca acest lucru se poate face si la primaria de care apartin parintii si nu e obligatoriu sa facem acest lucru la sediul ambasadei sau la consulat! Este adevarat?


Este aceeasi procedura insa in functie de locul unde se face se numeste inscriere - la consulat, sau transcriere - la locul de domiciliu al unuia dintre parinti.
mariuswpopa a scris:
[....
2. Actele pentru indemnizatia pentru cresterea copilului pot fi depuse si fara a avea un certificat de nastere romanesc. Corect? Adica se poate face o traducere legalizata al celui emis in SUA si depus la primarie.



Raspunsul la aceasta problema il gasiti, totusi, in Legea nr.119/2006 cu privire la actele de stare civila
art. 41
.....
(3) Actele de stare civila ale cetatenilor romani, intocmite de autoritatile straine, au putere doveditoare in tara numai daca sunt inscrise sau transcrise in registrele de stare civila romane. Transcrierea certificatelor si a extraselor de stare civila se efectueaza cu aprobarea primarului unitatii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judetean de evidenta a persoanei. Cetateanul roman este obligat ca, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului sau a extrasului de stare civila, sa ceara transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza domiciliaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil nascut in sua AAndreeaD AAndreeaD Buna ziua! Cum pot proceda sa obtin indemnizația de creștere copil in tara daca vreau sa merg sa nasc in SUA si apoi sa revin acasa pt creștere ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romane pentru copil nascut in sua ilie0001 ilie0001 Buna ziua, Va rog sa ma consiliati in urmatoarea situatie: Am baiatul in SUA, are si cetatenie romana si americana. Acum are un copil nasut in America (mama ... (vezi toată discuția)
Obtinere cetatenie româna pt copil 1an si jumatate Elisacucu Elisacucu Buna ziua, Copilul meu este născut in SUA, cetățean american. Eu sunt maritata cu tatăl lui, cetățean roman-american. In luna Iunie 2011 m-am ... (vezi toată discuția)