avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie sanctiune disciplinara

Buna seara

As dori un raspuns la urmatoarea situatie:

Decizia de sanctionare pe care am primit-o si pe care vreau sa o contest, este emisa pe data de 24.12.2013 dupa care s-a intrat in libere pana pe data de 06.01.2014, aceasta fiindu-mi comunicata in data de 07.01.2014.
In aceasta conjunctura, se poate considera ca termenul legal de comunicare de 5 zile calendaristice de la data emiterii nu s-a respectat, sau se tine cont de faptul ca institutia nu a avut activitate in perioada respectiva?

Si o alta intrebare:
La cercetarea disciplinara care a avut loc, am explicat verbal cat se poate de detaliat faptele si am depus Nota Explicativa, concluzia finala atunci fiind, verbal spus, ca faptul incriminat era "un lucru minor care nici nu trebuia sa faca obiectul unei cercetari disciplinare", dar la final se pare ca nimic din apararea mea nu a fost luat in considerare, alegandu-ma cu sanctiunea. Eu pot solicita si angajatorul este obligat sa-mi puna la dispozitie Procesul Verbal in urma sedintei?
Va multumesc mult,
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
Paradiso, utilizator
Cel mai recent răspuns: Paradiso , utilizator 17:26, 26 Ianuarie 2014
1. ITM-ul nu are nicio legatura cu contestarea unei deciziie de incetare a c.i.m.

2. Decizia de concediere poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30/45 de zile calendaristice, dupa caz, de la data comunicarii.
Instanta competenta este Tribunalul in raza caruia are domiciliul sau locul de munca reclamantul.

Sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie in 15 februarie 2013, data de la care s-a instituit obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta, sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii.

3. Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.

4. Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
- decizia mea este doar de sanctionare nu de desfacere a contractului de munca - deci trebuie sa soliciti eu medierea inainte de a depune contestatia la Tribunal?

- nu avem dect o ora/zi in intervalul 22.00 - 23.00 lucrata, deci nu poate fi remunerata altfel decat celelalte ore de lucru?
- decizia mea este doar de sanctionare nu de desfacere a contractului de munca - deci trebuie sa soliciti eu medierea inainte de a depune contestatia la Tribunal?

In acest caz, decizia poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Odata cu cererea de chemare in judecat ar trebui sa atasati si dovada participarii la sedinta de informare privind medierea.

- nu avem dect o ora/zi in intervalul 22.00 - 23.00 lucrata, deci nu poate fi remunerata altfel decat celelalte ore de lucru?

Art. 125 (2) C.mun. - Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;

b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

In speta, nu puteti fi considerat salariat de noapte.
am inteles, multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie sanctiune maria_mirela maria_mirela Buna ziua, Am primit o penalizare de 100 lei, despre care am auzit din gura in gura , nu mi s-a inmanat nimic deocamdata (fapta comisa pe data de 2-10-2014 ... (vezi toată discuția)
Sanctiune fara decizie Semyaza Semyaza :((:((:((:((:((Buna ziua va rog ajutati-ma si pe mine in o problema:dupa multe tergiversari mi s-a inmanat fluturasul salarial pa luna iunie si am constata ca ... (vezi toată discuția)
Nulitatea unui avertisment scris znicolae9 znicolae9 Am fost sanctionat cu avertisment scris ptr o abatere disciplinara subiectiva. Avertismentul a primit nr de inregistrare, am semnat de primire, dar ... (vezi toată discuția)