avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Acordarea cetateniei romane
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Acordarea cetateniei romane

Cumnatul meu are dubla cetatenie:turca si daneza.Este casatorit cu sora mea (cetatean roman) de 9 ani si are 5 ani de sedere (intrerupta)in Romania.Are dreptul la solicitarea cetateniei romane?Care sunt demersurile pe care trebuie sa le faca?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: avoandreea , utilizator 16:09, 22 Mai 2009
multumesc pt raspuns , mai am o problema eu am facut cerere pt permis permanent si mi -a venit un permis de 5 ani dar nnumai ca scrie pe ea asa "REZIDENT PE TERMEN LUNG -CE" ....!! pot sa depun cu permisul acesta actele pt cetatenie..?
Buna ziua,

Am si eu o mica nelamurire in privinta acordarii cetateniei romane.
In art.8 din legea cetateniei se spune etatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
nu inteleg daca persoana straina ce solicita acordarea cetateniei romane trebuie sa locuiasca efectiv in Romania cu cetateanul strain cu care s-a casatorit?

De asemenea, printre actele necesare, este necesar certificatul de casatorie...cel incheiat in strainatate sau trebuie inscris certificatul din strainatate la oficiul starii civile romane?
O situatie este sa domicilieze de cel putin 8 ani pe teritoriul statului roman ... in acest caz, legea nu conditioneaza acordarea cetateniei de aspectul locuirii sau nu cu o alta persoana sau cea cu care s-a casatorit.

A doua situatie este sa fie casatorit si sa convietuiasca de cel 5 ani de la data casatoriei cu cetateanul roman.
multumesc pentru raspuns..
inca o ultima nelamurire: cei 5 ani trebuie locuiti in romania?
si daca da, cei 5 ani pot fi constituiti din mai multe perioade de timp practionate, spre exemplu 6 lni in 2007, 4 luni in 2008, pana la atingerea celor 5 ani?
In cazul in care, in decursul unui an calendaristic, persoana cetatean strain a fost plecat din tara (Romana) mai mult de 6 luni, acel an nu se ia in calcul la stabilirea perioadei de 5 ani

Alte discuții în legătură

Cetatenie romana Vlad Nicoleta Vlad Nicoleta Buna ziua, Fiind cetatean roman dar casatorita cu un cetatean strain ma intereseaza sa stiu ce drepturi are sotul meu pentru cererea cetateniei. (vezi toată discuția)
Cetatenie romana lumi71 lumi71 Postez aceasi intrebare, poate am mai mult noroc de data asta. Un grup de cetateni straini, rude fiind, sunt asociate intr-o firma infiintata in Romania ... (vezi toată discuția)
Ce acte sunt necesare pt. a obtine nationalitatea romana? daniela.popa daniela.popa Buna ziua, traiesc in concubinaj cu un cetatean marocan de vreo 7 ani, avem 2 fetite recunoscute de el si asteptam un al 3-lea copil. El are carte de ... (vezi toată discuția)