avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exercitarea drepturilor parintesti ale parintelui minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exercitarea drepturilor parintesti ale parintelui minor

Buna!
Vin si eu cu o intrebare, incercand sa aflu si o solutie totodata la urmatoarea problema: pentru deplasarea minorului in strainatate este nevoie de o declaratie notariala pentru exprimarea acordului parintilor, respectiv parintelui pentru strainul sau celalalt parinte care se deplaseaza cu minorul. Bun..unde e problema? daca parintele(unic) este minor, cine da declaratie de acord pentru deplasare a copilului impreuna cu strainul?
Cel mai recent răspuns: Sinziana_brj , utilizator 09:07, 26 Ianuarie 2014
cine exercita autoritatea parinteasca pentru minorul minorului?
Parintele minor are parinti majori, in viata, care isi exercita autoritatea parinteasca
Parintele minor care a implinit varsta de 14 ani are drepturile si indatoririle parintesti cu privire la persoana copilului.
A fost la notar si a incercat sa dea declaratia si nu i s-a luat pt ca nu are capacitate deplina sau unde e problema ?
s-au prevazut mai multe solutii...nu stiu care e cea mai corecta
1. parintele minor are capacitate restransa de exercitiu, deci nu isi poate exercita drepturile parintesti, trebuie o hotarare a instantei de tutela/ autoritatea tutelara pentru a ii numi pe bunici ocrotitorii legali ai copilului minor care pleaca in strainatate, apoi acestia vor putea da declaratie de acord pentru deplasare
2. parintele minor sa fie asistat de parintii lui majori, luandu-li-se acordul tuturor intr-o singura declaratie cu privire la deplasarea copilului minor
3. parintele minor, in varsta de 17 ani, poate sa dea singur declaratie de acord pentru deplasarea copilului sau minor in strainatate
Varianta 3 ar fi in opinia mea cea corecta, nu as exclude-o nici pe cea cu nr 2 daca notarul nu vrea sa ia declaratia parintelui minor.

Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Ce e de fapt dreptul parintesc comun??? soangher soangher Am si eu o mare dilema avand in vedere ca legile astea se cam bat ele cap in cap :( ...mentionez ca am fost casatorita,din aceasta casatorie am o fata iar la ... (vezi toată discuția)
Transfer scoala danyleca danyleca Buna ziua! Sunt in divort cu sotul meu si avem un copil de 16ani, termina clasa a IX-a la seminar, dar nu-si mai doreste sa urmeze aceasta scoala si vrea sa-l ... (vezi toată discuția)
Casatoria intre un major si o minora carolina_angelica carolina_angelica Este adevarat ca daca ai 17 ani si te casatoresti cu un baiat care este major poti parasi tara fara nici un fel de problema si fara nici un act notarial prin ... (vezi toată discuția)