avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exercitarea drepturilor parintesti ale parintelui minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exercitarea drepturilor parintesti ale parintelui minor

Buna!
Vin si eu cu o intrebare, incercand sa aflu si o solutie totodata la urmatoarea problema: pentru deplasarea minorului in strainatate este nevoie de o declaratie notariala pentru exprimarea acordului parintilor, respectiv parintelui pentru strainul sau celalalt parinte care se deplaseaza cu minorul. Bun..unde e problema? daca parintele(unic) este minor, cine da declaratie de acord pentru deplasare a copilului impreuna cu strainul?
Cel mai recent răspuns: Sinziana_brj , utilizator 09:07, 26 Ianuarie 2014
Am tot cautat si o trimitere la vreun articol din codul civil, dar nu gasesc sa imi argumentez punctul de vedere cu texte legale. Pt exercitarea drepturilor parintesti capacitatea poate sa fie si restransa? Toate comentariile pe tema drepturilor parintesti amintesc de capacitate deplina de exercitiu...
Art. 490

Drepturile părintelui minor

(1) Părintele minor care a împlinit vârsta de 14 ani are numai drepturile şi îndatoririle părinteşti cu privire la persoana copilului.

(2) Drepturile şi îndatoririle cu privire la bunurile copilului revin tutorelui sau, după caz, altei persoane, în condiţiile legii.

Si daca ar fi nevoie sa aiba capacitate deplina de exercitiu, nici asta nu ar fi o problema, se poate adresa instantei de tutela pt a i se recunoaste capacitatea deplina de ex.
Art. 40
Pentru motive temeinice, instanta de tutela poate recunoaste minorului care a implinit varsta de 16 ani capacitatea deplina de exercitiu. In acest scop, vor fi ascultati si parintii sau tutorele minorului, luandu-se, cand este cazul, si avizul consiliului de familie.
Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce e de fapt dreptul parintesc comun??? soangher soangher Am si eu o mare dilema avand in vedere ca legile astea se cam bat ele cap in cap :( ...mentionez ca am fost casatorita,din aceasta casatorie am o fata iar la ... (vezi toată discuția)
Transfer scoala danyleca danyleca Buna ziua! Sunt in divort cu sotul meu si avem un copil de 16ani, termina clasa a IX-a la seminar, dar nu-si mai doreste sa urmeze aceasta scoala si vrea sa-l ... (vezi toată discuția)
Casatoria intre un major si o minora carolina_angelica carolina_angelica Este adevarat ca daca ai 17 ani si te casatoresti cu un baiat care este major poti parasi tara fara nici un fel de problema si fara nici un act notarial prin ... (vezi toată discuția)