avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... dosar de cercetare penala intocmit prea usor
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

dosar de cercetare penala intocmit prea usor

Salut,

Luna trecuta am facut un mic accident. Am lovit un alt participant la trafic (alt automobil) din spate.
Nu am incalcat nici o regula de circulatie (poate doar pe cea cu distanta minima).
Imediat dupa producerea accidentului am sunt la 112 si mi s-a spus ca politia nu vine pentru tamponari.
Intre timp a aparut unechipaj de politie in zona si au chemat politia rutiera.

Soferul celei de-a doua masini a fost la spital pentru verificari si de acolo l-a luat politia la Udriste pentru declaratii. Nu a depus plangere impotriva mea insa a primit o hartie de la spital in care scria ca in urma verificarilor are: "traumatism cranio cerebral minor nivel 0" - nici macar o zi de spitalizare - practic, nu a avut nimeni nimic, a fost doar o verificare de rutina.

Politistii de la rutiera mi-au intocmit dosar de cercetare penala in baza acelui certificat de la spital si mi-au retinut permisul eliberandu-mi o dovada cu drept de circulatie pe 15 zile.


Mie imi pare un abuz. Fara o plangere prealabila politia nu ar fi trebuit sa se autosesizeze decat daca erau multe zile de spitalizare.

Ce-mi recomandati sa fac? Au trecut cele 15 zile in care puteam contesta procesul verbal.
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 02:14, 14 Aprilie 2009
inclusiv pt. faza de cercetare penala va sfatuiesc sa va luati un avocat din orasul dvs.
Luati-va un avocat. In acest fel puteti actiona mult mai usor in cazul unor abuzuri.
danielv a scris:

Salut,

Politistii de la rutiera mi-au intocmit dosar de cercetare penala in baza acelui certificat de la spital si mi-au retinut permisul eliberandu-mi o dovada cu drept de circulatie pe 15 zile.


Mie imi pare un abuz. Fara o plangere prealabila politia nu ar fi trebuit sa se autosesizeze decat daca erau multe zile de spitalizare.

Ce-mi recomandati sa fac? Au trecut cele 15 zile in care puteam contesta procesul verbal.



Ce fel de proces verbal doriti sa-l contestati? Daca vi s-a intocmit dosar penal s-a intocmit un proces verbal de cercetare la fata locului, care nu poate fi contestat in instanta.
Incadrarea juridica a faptei se face in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale acordate de catre medicul legist, nu in functie de numarul zilelor de spitalizare.
Va doresc succes
In cazul unui TCC de grad zero pacientul nu pierde constienta are in schimb dureri locale... eventual echimoze sau tumefactii. Pacientul este lasat la domiciliu, nici macar nu se face examen CT.

Este putin probabil ca fapta sa se incadreze la vatamare corporala din culpa. (este nevoie de mai mult de 10 zile de ingrijiri medicale) Oricum pentru punerea in miscare a actiunii penale... este necesara plangerea prealabila.

Eu cred ca cercetarea penala se face pentru o infractiune ce tine de regimul circulatiei. In situatia de fata accidentul este unul care a avut ca urmare vatamarea victimei (a nu se confunda cu vatamarea corporala prevazuta de codul penal) si trebuiau respectatate intocmai prevederile art 77 din OUG 195/2002:

Art.77. – (1) Conducatorul unui vehicul implicat într-un accident de circulatie în urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unei persoane este obligat sa ia masuri de anuntare imediata a politiei, sa nu modifice sau sa stearga urmele accidentului si sa nu paraseasca locul faptei.
(2) Orice persoana care este implicata sau are cunostinta de producerea unui accident de circulatie în urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, precum si în situatia în care în eveniment este implicat un vehicul care transporta marfuri periculoase este obligata sa anunte de îndata politia si sa apeleze numarul national unic pentru apeluri de urgenta 112, existent în retelele de telefonie din România.
(3) Este interzis oricarei persoane sa schimbe pozitia vehiculului implicat într-un accident de circulatie în urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, sa modifice starea locului sau sa stearga urmele accidentului fara încuviintarea politiei care cerceteaza accidentul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutie la accident cu victime! CiprianB CiprianB Buna ziua! Pe data de 15 noiembrie am avut un accident soldat cu victime omenesti care au necesitat 2 zile de spitalizare, nu a depus nimeni plangere doar ca ... (vezi toată discuția)
Accident circulatie rise rise buna ziua, Am nevoie de un raspuns privind un accident de circulatie produs intre o masina si o persoana. Persoana a fugit prin fata masinii, la 2 m de zebra ... (vezi toată discuția)
Neacordare de prioritate, dosar penal pentru vatamare corporala din culpa caty2 caty2 Am avut un accident in care nu am acordat prioritate. Impactul a fost minor din punctul meu de vedere pt ca eu nu am reusit nici sa plec de pe loc aproape. ... (vezi toată discuția)