avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile si obligatiile angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile si obligatiile angajatului

Buna ziua, am si eu o intrebare: in cazul in care am un contract pe o perioada nedeterminata la care s-a adaugat un act aditional pe o perioada de un an (sept.2008-sept.2009) prin care sunt obligat sa platesc angajatorului suma de 7000 de euro in cazul demisiei mele in aceasta perioada, ce obligatii are angajatorul fata de mine? mai concret: de 2 luni nu mai avem de lucru (am fost detasati in strainatate si chemati in tara iar de 2 luni nu am mai primit nimic de lucru, dar am venit zilnic la servici si am respectat programul de lucru) si suntem indrumati subtil sa ne dam demisia (mentionez ca este vorba de 2 persoane aflate in aceiasi situatie).
Putem beneficia de somaj tehnic sau alte modalitati de plati compensatorii.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: aditivu , utilizator 21:32, 17 Aprilie 2009
E destul de distractiv actul aditional. =D> Ei vor sa sugereze ca acea misiune profesionala este de fapt o formare profesionala, cu toate ca tot ei scriu ca de fapt ar fi o delegare :
Art.2 SC……SRL se obliga sa suporte toate cheltuielile legate de aceasta misiune profesionala. De asemeni, SC……… SRL se obliga sa achite drepturile salariale corespunzatoare perioadei de delegare.
Art.3 Dl. ….. se obliga sa lucreze pentru SC……….SRL pe intreaga perioada de delegare in cadrul proiectului "………….", intre 28/09/2008 si 28/09/2009.
Daca ar fi fost un contract cu clauza de formare profesionala, trebuiau specificate in cadrul acestuia:
Art. 194. [cheltuielile cu formarea profesională şi drepturile salariatului]
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea parţială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu depăşeşte 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului şi funcţiei deţinute, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta;
b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de bază şi, după caz, de sporul de vechime.
(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
Art. 195.
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
Ori, salariatului in cauza nu ii sunt aplicabile prevederile art. 195. ci mai degraba cele prevazute la delegare, prevederi care se refera la dreptul neconditionat al angajatului delegat la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil. Pe de alta parte, si delegarea are o durata finita in timp ( maxim 120 de zile). Practic, prin acest contract se instituie o clauza ilegala, cea a interdictiei salariatului de a demisiona. Parerea mea este ca acest act aditional nu va avea nicio valoare in fata unei instante de judecata, mai ales ca
Art. 38 Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
pakos, utilizator
Mare e gradina ta!!!Este multinationala?Ca numai la astea am vazut eu minuni de genul asta.
Buna ziua,
Am si eu un contract cat se poate de identic si m-ar interesa sa stiu daca in interiorul acestei perioade de un an, angajatorul ne poate disponibiliza si daca da, in ce conditii si ce drepturi asi avea in acest caz.
Si inca o intrebare: in cazul unui "somaj tehnic" ce s-ar intampla? Pot sa solicit eu asa ceva?
gabi2772:
1. Dvs. nu puteti solicita "somaj tehnic". Asta este decizia angajatorului.
2. Nu cred ca actul dvs. este identic cu cel al initiatorului acestei discutii, dar nu ma mai mir de nimic. Daca este identic si raspunsul este identic.
3. Daca va disponibilizeaza angajatorul, deci este initiativa sa, nu veti avea de plata nimic din acel contract. Veti primi indemnizatie de somaj iar angajatorul va va plati un salariu compensator, in afara drepturilor la zi.
este evident ca nu poate fi consoderata formare profesionala, chiar in act se specifica faptul ca in acea perioada 'luceaza; !!
". se obliga sa lucreze pentru SC……….SRL pe intreaga perioada de delegare in cadrul proiectului "………….", intre 28/09/2008 si 28/09/2009."

De ce sa initiati dvs incetarea contractului? Nu aveti nici un interes. Daca nu mai au proiecte pot lua decizia sa va trimita in somaj tehnic sau sa desfiinteze postul. Daca plecati cu acordul partilor sau prin demisie pierdeti dreptul la somaj si la plata salariului compensatoriu.
Este treaba angajatorului sa va gaseasca proiecte, sa va dea de lucru! Daca nu se descurca nu e nevoie sa-i usurati dvs situatia prin a va depune demisia.
Nu trebuie sa va certati ci doar sa puneti problema in cunostinta de cauza si sa va cunoasteti drepturile.

Alte discuții în legătură

Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Adaugare clauza cu privire la formarea profesionala Flaviusela Flaviusela Va rog sa ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: La societatea la care lucrez, dorim sa adaugam in contractul individual de munca o clauza cu privire ... (vezi toată discuția)
Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)