avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... termen de apel pentru partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

termen de apel pentru partaj bunuri comune

Buna ziua,
Poate sa-mi spuna cineva care este termenul de apel pentru o sentinta privind partaj de bunuri comune?
Multumesc.
Legea nu zice ca termenul pt exercitarea caii de atac a partajului e de 30 de zile, ci de 15 zile.
Termenul este de 15 zile de la comunicarea hotararii de partaj. Daca in sentinta de partaj scrie 30 de zile, este eroare materiala.
Daca partajul a fost petit accesoriu cererii de divort, atunci termenul de apel este de 30 de zile de la comunicare, respectiv termenul stabilit de legiuitor pentru divort. ;)
Nu cred ca se merita sa isi asume riscul de a afla.
E mai simplu si mai comod sa declare apelul in 15 zile de la comunicare sau mai inainte.
In practica judiciara s-a decis ca, in cazul divorţului, termenul de apel este de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, chiar dacă partea atacă hotărârea numai cu privire la capetele de cerere accesorii, pentru care, dacă s-ar fi soluţionat separat, termenul ar fi fost cel de drept comun. În asemenea situaţii, operează o prorogare de competenţă, în sensul că instanţa investită cu acţiunea de divorţ va soluţiona si cererile accesorii. Prin urmare şi hotărârea pronunţată va avea un caracter unitar, în sensul că ea trebuie să cuprindă soluţii cu privire la toate cererile supuse judecăţii. Consecinţa firească este aceea că şi termenul de apel are acelaşi caracter , altfel ar însemna că una şi aceeaşi hotărâre să fie supusă mai multor termene de apel, în raport de partea din hotărâre care se atacă .
Interpretarile pot fi multe in practica judiciara.
Dar daca se gaseste o instanta care sa considere ca termenul de apel este de 15 zile.
Nelegala hotararea nu ar fi...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

termen 15 zile pentru apel? lucasica lucasica termen 15 zile pentru apel de la comunicare ,cauza program vizitare copil stabilit prin sentinta? multumesc/ (vezi toată discuția)
Divort gyuly_11 gyuly_11 buna ziua, am div pe 17 sept, intrebarea este, pot sa-mi cumpar casa din banii obtinuti din vz. casei in urma partajului, tinand cont ca sentinta nu este ... (vezi toată discuția)
Divort mocanuviorel mocanuviorel Buna hotararea judecatoreasca de divort in cat timp devine irevocabila si definitiva , care este timpul in care poate fii atacata ? MULTUMESC . (vezi toată discuția)