avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Noua lege privind armele neletale
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Noua lege privind armele neletale

Cetatean cu dubla nationalitate cu domiciliul in UK, sunt practicant de aikido,(posed legitimatie de UK club) si ca urmare am cumparat o sabie de samurai ascutita pentru colectie, precizez ca katana a fost prelucrata utilizand metoda traditionala si ca urmare poate fi cumparata fara restrictie aici in anglia.
In curand voi calatori in romania in concediu, as vrea sa stiu daca exista vreo lege care sa ma impiedice sa i-au acest obiect cu mine in romania si inapoi, fara vreo autorizatie speciala, (inclusiv pentru trecerea frontierei).

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters86467 , utilizator 01:00, 16 Aprilie 2009
Se plateste taxa vamala si in cazul in care i-au obiectul cu mine inapoi in UK???
Caci sa-l las in Romania nu intentionez.
Multumesc pentru raspuns
Regret, insa nu stiu sa va raspund fara echivoc (si nu vreau sa va induc in eroare), de aceea, copiez anumite dispozitii:
Anexa nr.6 la regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei
Conditiile si limitele privind introducerea si scoaterea din tara a bunurilor apartinand calatorilor si altor persoane fizice
1. Calatorii si persoanele fizice stabilite in Romania sau cu domiciliul in strainatate pot sa introduca in tara, ca bagaje insotite sau neinsotite, fara sa fie supuse la plata taxelor vamale, urmatoarele bunuri, in limitele si in conditiile stabilite mai jos:
a) efectele personale si medicamentele necesare, in mod rational, pe durata calatoriei si a sederii in strainatate sau in tara;
b) bijuteriile de uz personal definite ca atare in prezenta anexa;
c) cartile, publicatiile, inregistrarile de orice fel, diapozitivele si altele asemenea, necesare uzului personal;
d) bunurile obtinute ca premii sau distinctii in cadrul unor manifestari oficiale;
e) bauturile alcoolice, tigarile, tigaretele si tutunul in urmatoarele cantitati: 2 l de bauturi alcoolice peste 22ş, 4 l de vin, 4 l de bere, 200 bucati de tigarete, 50 bucati de tigari de foi si 250 g de tutun pentru uzul persoanelor in varsta de peste 16 ani;
f) alte bunuri de orice fel in limita valorica reprezentand in total echivalentul in lei al sumei de 100 euro.
Calatorii si persoanele fizice stabilite in Romania sau cu domiciliul in strainatate pot scoate din tara, ca bagaje insotite sau neinsotite, fara plata taxelor vamale: bunurile prevazute la pct. 1 lit. a)-e), bunuri de orice fel in limita valorica reprezentand in total echivalentul in lei al sumei de 1.200 euro, precum si cate un bun a carui valoare individuala depaseste limita de 1.200 euro.
2. Limita valorica stabilita la pct. 1 lit. f) se aplica numai la o singura trecere de frontiera (dus si intors) in cursul unei luni. Pentru urmatoarele calatorii intr-o luna limita valorica se reduce la 20 euro.
Pentru bunurile prevazute la pct. 1 lit. e) limitele se aplica la o singura trecere de frontiera (dus si intors) in cursul unei luni. Pentru urmatoarele calatorii intr-o luna limitele se reduc la jumatate.
In cazul trecerilor pe baza de intelegere intre Romania si tarile limitrofe se aplica prevederile alin. 1 si 2, fara sa fie permisa introducerea sau scoaterea din tara de bunuri, cu plata taxelor vamale.
3. In afara bunurilor prevazute la pct. 1 alin. 1 se pot introduce in tara, prin bagaje insotite sau neinsotite, cu plata taxelor vamale stabilite la art. 90 din Codul vamal al Romaniei, bunuri in limita valorica reprezentand contravaloarea in lei a 1.200 euro pentru fiecare calator sau persoana fizica, o singura data pe luna.

Practic, vamesii nu au cum sa fie siguri ca dv veti pleca din RO tot cu sabia…
Nu cumva aceasta lege s-a schimbat odata cu intrarea romaniei in EU, deoarece trecerea dintr-o tara in alta in cadrul EU nu mai este monitorizata, numai intre romania si ungaria inca exista punct de control trecere frontiera dupa cum am vazut.
Dupa cum se vede romania a intrat in EU prin usa din spate daca inca se cere plata unei taxe vamale pentru un obiect fabricat in EU sau pentru care taxa vamala pentru acest obiect a fost platita cand obiectul a intrat in Spatiul Economic European.
Se multumeste pentru raspuns.
:hm:
Poate aveti dreptate… Din aproape in aproape poate am ajuns la un rezultat. Va mai citez ceva…

Art.45 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 918/83 din 28.03.1983:
1. Afara de situatiile prevazute la art.46-49, marfurile continute in bagajele personale ale calatorilor sosind dintr-o tara terta pot fi introduse in scutire de taxe vamale de import numai daca acel import nu are caracter comercial (...)

Altfel spus, n-ar trebui sa platiti taxa...

Odata cu aderarea RO la UE, teritoriul vamal al RO a devenit parte integranta din teritoriul vamal al UE, iar pentru marfurile care au statut comunitar si care fac obiectul unor schimburi intracomunitare, nu se mai efectueaza control vamal si nu se mai intocmesc formalitati vamale.
Deci, nu platiti taxe si nici TVA...
De ce am senzatia ca aveti cunostinta despre dispozitiile legale cu privire la ceea ce vreti sa faceti? :thumbup:

Vama nu mai exista in interiorul EU!

Insa cine stie cum o fi cu controlul de securitate...
Cu siguranta ca nu va fi acceptata ca bagaj de mana!

Ca bagaj de cala nu vad nici o problema!

Din cate stiu doar pentru detinerea armelor de foc este necesara detinerea unei autorizatii..
Insa in cazul armelor albe este posibil sa fie incidente alte prevederi legale..
In general evitati sa o aveti alaturi in public sau in spatii publice! Si in orice caz, cand aveti sabia la dvs evitati orice altercatii sau conflicte inclusiv verbale, ca nu se stie niciodata cum va treziti cu o plangere penala... iar in cazul in care a fost savarsita o infractiune (sau exista suspiciunea savarsirii unei infractiuni) prezenta sabiei poate avea urmari tare neplacute!

Alte discuții în legătură

Cod vamal - cantitatea maxima de tigari admise Sergiu22SV Sergiu22SV Care este cantitatea maxima de tigari admisa la trecerea frontierei? Cum fac sa pot introduce in mod legal peste aceasta limita? (vezi toată discuția)
Alcool.cantitate. nadia_odagiu nadia_odagiu Salut. Spuneti mi, va rog, cu cat alcool am voie sa trec din Republica Moldova in Romania? Stiu ca poti trece diferite cantitati, in functie de procentul de ... (vezi toată discuția)
Tva si taxe vamale legale sau abuzive? raluca_baltatanu raluca_baltatanu Buna ziua! Numele meu este Raluca, iar in randurile de mai jos va voi prezenta o speta des intalnita, insa niciodata explicata de cineva specializat si ... (vezi toată discuția)