avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura concediere

Care e procedura de concediere din motive neimputabile salariatului pentru o persoana care are atat contract individual de munca, cat si de drepturi de autor? In cazul contractului de drepturi de autor, trebuie acordat vreun salariu compensator?
Referitor la contractul colectiv de munca, domeniul tipografic carei ramuri apartine?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 14 Aprilie 2009
Drepturile de autor nu sunt reglementate de Codul muncii, nu se caorda in baza unui contract de munca deci nu au legatura cu salariile compensatorii.
ca motive ale concedierii, ce nu tin de persoana salariatului se numara : desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, ca urmare a dificultatilor economice sau a reorganizari iactivitatii, concedierea colectiva , disponibilizarea, restructurarea , lichidarwea si falimentul.in cazul concedierii salriatului din motive neimputabile acestuia, angajatorul va acorda un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare, timp in care angajatul isi continua munca , fiind si platit. angajatoru l are deasemenea obligatia de a a oferi salariatuul i aflat i n aceasta situatie un alt loc de munca sau sa ia masuri pentru recalificarea lui. daca nu exista locuri de munca vacante, angajatorul trebuie sa instiinteze agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca. Salariatul aflat in aceasta situatie trebuie sa beneficieze si de unele compensatii , in functie de motivul care a determinat concedierea. Deasemenea el beneficiaza si de indemnizatie de somaj, iar vechimea in munca nu ii este intrerupta.
O corectie la cele spuse de colega mea "studentica" (dansa a redat din Codul muncii):
Art.74 din CCMUNN pe anii 2007-2010 precizeza:
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
va multumesc pentru ,,corectie":)
ioanatm a scris:

Care e procedura de concediere din motive neimputabile salariatului pentru o persoana care are atat contract individual de munca, cat si de drepturi de autor? In cazul contractului de drepturi de autor, trebuie acordat vreun salariu compensator?
Referitor la contractul colectiv de munca, domeniul tipografic carei ramuri apartine?

Va multumesc!


Procedura de concediere este urmatoarea:
- decizie AGA de desfiintare a postului
- instiintare salariat de desfiintare a postului si acordarea unui preaviz de 20 de zile lucratoare
- emiterea deciziei de concediere in baza art.65 alin.1 C.mun. la sfarsitul perioadei de preaviz.
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile angajatului sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary am si eu doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva... prima: se poate ca o firma sa-si dea muncitorii in somaj fara sa le ofere preaviz inainte? a doua: ... (vezi toată discuția)
Reducere post calin andrei calin andrei buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)
Concedierea in cazul restructurarii barbu_alexandra_maria barbu_alexandra_maria Buna ziua,va rog sa ma sfatuiti si pe mine cum este bine sa procedez in cazul in care socieatea a hotarat sa-si restranga activitatea.Lucrez(inca) la un SRL. ... (vezi toată discuția)