avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... OUG nr. 34/2009
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

OUG nr. 34/2009

buna ziua!

sunt administratorul unei societati de intermediere, platesc impozit pe venitul microintreprinderilor trimestrial. va rog sa ma lamuriti ce e cu OUG nr. 34/2009 ca nu mai inteleg nimic...

1. impozitul forfetar e un impozit pe venit sau pe profit?ca ei zic ca e pe profit dar il calculeaza ca suma absoluta functie de venituri...

2. acest impozit forfetar se achita in 2009 pentru veniturile obtinute in 2008(desi pentru 2008 am achitat acel 3%=impozit pe venitul microintreprinderilor ) sau din 2010 pentru veniturile din 2009?

3. voi fi nevoit sa achit si impozitul de 3%(pe venitul microintreprinderilor) si acest impozit forfetar?
Cel mai recent răspuns: Andrea5 , utilizator 15:12, 26 Mai 2009
domnule "fat frumos", va multumesc tare mult pentru raspunsurile concrete care m-au luminat si pe mine in sfarsit!!!
mai am o intrebare:
incadrarea in acele limite stipulate in oug se face in fiecare an?(adica in 2010 vom fi incadrati in functie de cifra de afaceri a lui 2009?)
Ordonanta, vorbeste deocamdata de veniturile obtinute in 2008 si din text ar rezulta ca ramane valabila clasificarea respectiva si pentru 2010.Chiar scrie ca pentru anul in curs se vor recalcula impozitele corespunzator cu numarul de luni ramase din an.Impozitul pentru anul asta nu se va plati asa 100% ci recalculat, adica undeva la 380 euro, minimul.
DRAGANLARISA a scris:

domnule "fat frumos", va multumesc tare mult pentru raspunsurile concrete care m-au luminat si pe mine in sfarsit!!!
mai am o intrebare:


:offtopic:
A se citi - "Doamna" "fat frumos", ....
DRAGANLARISA a scris:


mai am o intrebare:
incadrarea in acele limite stipulate in oug se face in fiecare an?(adica in 2010 vom fi incadrati in functie de cifra de afaceri a lui 2009?)


Da, in 2010 firmele vor fi incadrate in transa de venituri, in functie de veniturile realizate in 2009.

Codul fiscal art 18 alin 4: Pentru încadrarea în tranşa de venituri totale prevăzută la alin. (3), se iau în calcul veniturile totale (veniturile totale cu exceptiile prevazute de lege si NU cifra de afaceri), obţinute din orice sursă, înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent...



ATENTIE 2010!

Impozit pe venitul microintreprinderilor - incepand cu 01.01.2010, nu va mai exista (daca bineinteles, nu se vor aduce modificari Codului Fiscal pana atunci). Legea prevede cota de impozitare doar pana in 2009.

Codul fiscal art 107 alin 1: Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este: 2% în anul 2007; 2,5% în anul 2008; 3% în anul 2009.

Impozit pe profit - incepand cu 01.01.2010, societatile platitoare de impozit pe profit vor efectua plati anticipate.

Codul fiscal art 34 alin 1 lit b: contribuabilii, alţii decât cei prevăzuţi la lit. a), au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit trimestrial până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul, dacă în prezentul articol nu se prevede altfel. Începând cu anul 2010, aceşti contribuabili urmează să aplice sistemul plăţilor anticipate prevăzut pentru contribuabilii menţionaţi la lit. a).

Codul fiscal art 34 alin 6: ... au obligaţia de a declara şi efectua trimestrial plăţi anticipate, în contul impozitului pe profit anual, în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata. Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate, este impozitul pe profit datorat conform declaraţiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fără a lua în calcul plăţile anticipate efectuate în acel an.


Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2009
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Buna ziua la toata lumea. Sunt nou venit aici la dvs pe forum.

Am si eu citeva nelamuriri si rugamintea sa ne ajutati cu niste sfaturi.

1) In aceasta ordonanta nu se intelege exact daca se deduce impozitul si TVA pentru cheltuielile referitoare la reparatii, intretinere si folosire inclusiv combustibil pentru O SINGURA masina la FIECARE persoana din conducere (de ex. doua masini la cei doi administatori de firma).

2) Deasemenea, daca in acea firma administratorul este si sofer, si caraus, si reparator (intretinere si service calculatoare imprimante de ex.) deci el le face pe toate in acea firma si cu acea masina, cum se incadreaza activitatea lui si a masinii pe care o foloseste ?

Ordonanta spune asa: "2. La articolul 21 alineatul (3), litera n) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   "n) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii." "


Logic ar fi din ce inteleg eu ca fiecare administrator (care in cazul meu personal fac totul la firma, alaturi de sotia mea care si ea este adminstrator) sa aibe deducere de impozit si tva pentru cheluielile de intretinere, reparatie, folosire si combustibil. Deci nu mai mult de DOUA masini pt. cei doi administatori/muncitori (muncim impreuna dar si separat, caram impreuna dar si separat, mergem impreuna dar si separatla reparatii, service, etc).

3) Pe de alta parte, ordonanta mai spune: "4. La articolul 22, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:
   "(51) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz."


4) Masinile sunt cumparate in leasing in iunie 2008. Astfel, cheltuielile cu plata leasingului si tva aferent mai intra sau nu la cheltuieli deductibile ?

De asemenea, ordonanta spune: "3. La articolul 21 alineatul (4), dupa litera s) se introduce o noua litera, litera t), cu urmatorul cuprins:
   "t) in perioada 1 mai 2009-31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
   1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca; "


Avind in vedere ca locul de desfasurare a munii noastre este specific: "ne deplasam la sediul clientului:, aici incluzind vinzare de marfa (consumabile), reparatie si intretinere service, dar sintem si "persoane din conducere", cum se integreaza aceste masini si folosirea lor cit si a deducerilor/cheltuielilor aferente lor ? Masinile folosesc si pentru deplasarea la clienti/locul de munca/reparatii. In conditiile de mai sus, se deduce sau nu cheltuiala si TVA pentru aceste masini in leasing.

Cineva ne-a recomandat sa facem carte de munca si sa ne angajam la propria noastra firma dar sa trecem pe cartea de munca "sofer", "reparator" etc, deci sa nu fie persoana de conducere, insa in statutul firmei spune una si in cartea de munca alta. Care e pana la urma care etse incadrearea noastra legala, oficiala, cea din statut sau cea din cartea de munca ?

Multumesc mult mult de tot. Suntem in mare dilema cu interpretarea acestor "legi". :(
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2009
Andrea5, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Propunere adresata consultantilor fiscali si expertilor contabili Ana Muntianu Ana Muntianu Avand in vedere ca pana luni proiectul OUG privind unele reglementari fiscale este supus dezbaterii publice, va propun sa sesizam organismele profesionale din ... (vezi toată discuția)
Procedura de infiintare a unui compartiment janina drula janina drula o primarie doreste infiintarea unui compartiment de achizitii publice deoarece asa prevede legea.In cadrul acestui compartiment functioneaza o singura persoana ... (vezi toată discuția)
Obligativitate prezentare facturi la decontarea cheltuielilor in trezorerie ionutz_vali1983 ionutz_vali1983 Prin ce lege contabilii de primarii sunt obligati sa prezinte alaturat ordinului de plata si facturile care se deconteaza la Trezorerie. Pun acesta intrebare ... (vezi toată discuția)