avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale faliment firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

faliment firma

Am o firma X si detin un magazin (cladirea este pusa gaj la banca ) am facut o noua firma(alt actionar,eu nu apar in firma)
pe firma X am credite la banci.
Am inchiriat magazinul la firma noua , o parte din marfa este trecuta pe noua fiirma.
Intentionez cu firma X sa intru in faliment pt ca nu voi mai plati nimic la banci si or sa imi puna sechestru pe tot ce am gaj.
ce se va intampla cu magazinul? cat timp voi putea sa imi desfasor activitatea in magazin pe firma noua? si daca firma noua poate pati ceva? pot cere bancile ceva ?
Cel mai recent răspuns: daniele , utilizator 00:29, 26 Aprilie 2009
Depinde de contractul de inchiriere pe care l-ati facut. In principiu daca contractul va permite va puteti continua activitatea cu firma noua in acel magazin pana cand contractul va expira. Firma noua nu are nicio legatura cu firma veche. Dar daca se dovedeste ca in mod intentionat ati ajuns la faliment, urmarirea recuperarii datoriilor se poate extinde si pe averea personala a asociatilor societatii falimentare.

Succes
Multumesc pentru raspuns dar as mai avea cateva intrebari:
Contractul este pe 3 ani de zile, este inregistrat la cartea funciara, dar cladirea este pusa gaj la banca si daca firma veche intra in faliment,banca probabil va pune sechestru pe cladire sau va incerva sa anuleze contractul de inchiriere, nu?
Firma noua nu are nici o legatura chiar daca practic toata activitatea a magazinul se desfasoara acum pe noua firma(din firma veche sa vandut catre firma noua:marfa,case de marcat,rafturi, etc iar bani rezultati au fost transferati pe firma veche pentru a acoperi din bani ) ?

Multumesc
Interesanta atitudine! Problema este daca doriti sa pierdeti imobilul, respectiv Magazinul, ipotecat la banca, imobil care, cred, din punct de vedere juridic apartine firmei X.
In alta ordine de idei, nu aveti de ce sa va faceti grija asupra noii firme, atata vreme cat obligatiile sale fata de firma X sunt indeplinite la timp.
Contractul va fi valabi atata vreme cat firma X exista din punct de vedere juridic. Daca aceasta dispare, chiar mai repede de cei 3 ani, ar trebui ca din timp sa va cautati alta locatie.
Oricum nu stiu cat de rentabil este sa falimentati firma x, cu toate riscurile pe care le presupune actiunea de deschidere a procedurii falimentului, dar banuiesc ca aveti asa de multe datorii pe aceasta, incat ma face sa cred ca solutia aleasa de d-voastra. este cea de pe urma.

Sfatul meu este sa consultati direct un jurist caruia sa-i detaliati toate problemele reale existente in firma x, apoi sa-i urmati sfatul cu fidelitate.

Succes!
Cladirea este pusa gaj la banca pe o suma de bani care este mult mai mare decat valoare cladiri in momentul de fata (practic cladirea valoareaza acum mult mai putin decat atunci cand am luat credit si am gajat cu ea, cred ca acum e cu 50% mai putin decat acum 1 an) si din acest motiv prefer sa o pierd, prefer sa pierd cat mai mult si sa inchid firma veche decat sa platesc la banci toata viata.
Toate creditele sunt gajate cu propietati imobilare care acum numai valoareaza mare lucru comparativ cu acum 1 an de zile si care vor scadea mereu pe fondul crizei imobiliare.
Din acest motiv am facut firma noua si toata activitatea sa o mut pe aceasta firma, practiv firma veche in moemntul cand nu voi mai plati la banca, va intra in incident de plata si de aici pana la a fi declarat falimentar numai e mult, practic cu acte pot justifica ca numai putem tine firma pt ca dobanzile sunt mari si incasarile numai acopera creditele si din acest motiv prefer sa pierd imobile,terenuri si sa fiu declarat falimentar.
Am consultat un jurist , dar vroiam sa aflu din mai multe surse exact cum se procedeaza si va multumesc pentru raspunsurile si amabilitatea dvs.
In principiu raspunderea societatii ramane limitata la pratimoniul acesteia. Acu ne intereseaza ce a cauzat aceasta stare de insolventa a firmei X, daca cumva va regasiti in una din situatiile de mai jos sunt sanse sa raspundeti cu patrimoniul propriu.


Art. 138. - (1) La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de supraveghere din cadrul societăţii sau de conducere, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică
la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut
contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul
acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării
de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor,
în dauna celorlalţi creditori.

Alte discuții în legătură

Insolventa- declansare faliment popa_v popa_v Sunt in procedura de insolventa, pe 28 ale lunii se va deschide procedura de faliment. Detin un spatiu si un teren gajate la banca. Pe teren este o ... (vezi toată discuția)
Insolventa firma marietka marietka buna ziua, am o firma pe care am contractat un credit la care nu am mai platit ratele. am suspendat firma ,iar banca mi-a intentat proces pentru ... (vezi toată discuția)
Insolventa si fidejusiune doe_ro doe_ro Buna ziua, am urmatoarea problema: Sunt administratorul unei firme careia statul ii cer declansarea procedurii de insolventa pentru o datorie de aprox ... (vezi toată discuția)