avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deposedare de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deposedare de proprietate

Buna ziua,
Recent am cumparat un teren. La cumparare, cand s-au efectuat masuratorile, am aflat ca vecinul a intrat pe acest teren cu un gard din lemn improvizat si o anexa lipita de o casa construita fara autorizatie.
Vecinul a fost informat. Acesta a sustinut ca terenul lui a fost masurat si are gardul corect pus. La sugestia lui a mai fost chemat un alt topograf care a confirmat faptul ca acesta a intrat la mine in teren cu gardul si anexa. Tot la sugestia lui, am masurat impreuna daca latimea terenului pe care il detine corespunde cu ce este trecut in actele lui. S-a constatat ca avea latimea terenului mai mare cu exact suprafata cu care acesta a intrat la mine pe proprietate.
Mentionez ca amandoi avem terenurile intabulate iar la cadastru ambele terenuri sunt inregistrate corect si fara probleme.
Vecinul sustine in continuare ca tarusii lui "originali" sunt amplasati corect si nu muta gardul la noile hotare. Tarusul care se invecineaza cu terenul meu nu mai este vizibil, aflandu-se probabil sub anexa construita de acesta pe terenul meu.
Am facut plangeri la politie, autoritatea in constructii si primarie. Au trecut aproape 4 luni si nimeni nu a rezolvat ceva. Am depus sesizari ca nu am primit raspuns la aceste plangeri si tot nimic. De la autoritatea in constructii am fost trimis la primarie, iar de la politie am inteles ca tot la primarie ajunge plangerea.
Am inceput medierea inainte de judecata. Vecinul nu s-a prezentat. Vecinul a lasat initial sa se inteleaga ca se va rezolva problema la mediere. Am crezut ca este o tactica a lui de a ma constrange sa-i vand bucata de teren in cauza mizand pe faptul ca nu vreau sa ajungem in proces. A spus ca este constient ca va pierde procesul. Vecinul tot nu muta gardul.

Intrebarile mele sunt:

Procesul poate avea loc daca acesta nu se prezinta sau nu raspunde la instiintari sustinand ca a pierdut actele de identitate?
Sunt sanse ca prin nu stiu ce gaselnita judiciara sa nu fie decis un castigator al procesului iar eu sa raman cu aceste cheltuielile de judecata?
Ce tricuri exista prin care acesta ar putea prelungii procesul?
Pot cere despagubiri avand in vedere ca acesta nu vrea sa mute gardul? Avocatul m-a sfatuit ca este in interesul meu faptul ca il dau in judecata si nu merita sa cer despagubiri.
Cum pot intra in posesia despagubirilor dupa proces?
Dupa castigarea procesului pot darama gardul daca acesta tot nu se conformeaza?
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
stefanelul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:36, 7 Februarie 2014
Procesul poate avea loc si fara sa se prezinte adversarul si este chiar mai bine pentru dvs pentru ca instanta nu va afla decat punctul dvs de vedere iar el nu va face aparari. Deci este mai sigur ca veti castiga.
Depinde cum a fost formulata cererea, dar intotdeauna cheltuielile de judecata pot fi recuperate, in caz de castig, daca sunt dovedite pana la sfarsitul procesului. In cel mai rau caz, ele se pot compensa cu ale adversarului, daca si el ar castiga ceva impotriva dvs. in acelasi proces.
Prelungirea procesului poate depinde de nenumarate motive: vicii de citare, experti care se misca f greu, incidente interne ale instantei si desfiintari de complete, trageri de timp ale adversarului sau avocatilor.
Puteti cere despagubiri dar cuantumul prejudiciului care trebuie reparat prin aceste despagubiri este f greu de dovedit (pierderea dvs cuantificabila in bani).
Dupa proces veti apela la un executor judecatoresc pt executarea silita.
Da, puteti darama, daca ati cerut desfiintarea constructiilor de pe terenul dvs.
Da, procesul poate avea loc in lipsa lui.
La gselnite... depinde de situatia concreta de fapt si drept, nu exista gaselnite, exista argumente juridice sau nu exista.
Tricurile depind de situatie, la fel... nu vi le pot enumera.
Depagubiri puteti cere numai daca dovediti o paguba.
In posesia despagubirii intrati prin plata lor de catre vecin sau prin executare.

Da, daca nu se conformeaza puteti darama.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de acces blocat de un gard Misogina Misogina buna seara, va rog sa ma ajutati cu o sugestie: am semnat in urma cu 3 sapt un PV de delimitare si tarusare pt drum de acces +teren (faneata si padure) ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am achizitionat un teren pe care vreau sa fac o casa. ... mariustz mariustz Buna seara, Am achizitionat un teren pe care vreau sa fac o casa. Terenul se afla intr-o localitate si are case in jur, am vecini in toate partile. In ... (vezi toată discuția)
Vecina mea și-a ridicat un gard cu fundație intrând pe terenul meu cu 1,25 m pe toată lungimea, și a continuat construcția ignorând atenționările oficialităților. ce am de făcut? pia_ionita pia_ionita Pe scurt, este vorba de vecina mea avocat, care si a ridicat un gard cu fundatie de ciment, pe o lungime de 40 m, intrand pe terenul meu cu 1,25 m pe toata ... (vezi toată discuția)