avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

buna ziua asi dorii sa aflu mai multe detalii despre cum as putea beneficea de somaj in italia,eu lucrez de trei ani cu contract indeterminat si asi vrea sa fac cumva sa beneficiez de somaj pt k vreau sa plec acasa in tara. Cum asi putea sa fac sa iau somaj?am vreo sansa?va rog sa ma sfatuiti. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: LupsaDaniel , utilizator 19:28, 21 Noiembrie 2014
"Ude şomaj se acordă: lucrătorilor, asiguraţi, care au fost concediaţi; si lucrătorilor care au fost suspendaţi din cadrul firmelor care se confruntă cu evenimente temporare care nu sunt cauzate de lucrători sau de către angajator (lipsa de muncă, lipsa de comenzi, criza pieţei, etc.)

Nu se acordă insa lucrătorilor care demisioneaza, cu excepţia demisiilor pentru justă cauză (lipsa plăţii retribuţiei, hărţuiri sexuale, etc.)

Pentru obţinerea indemnizaţiei pentru şomaj este nevoie ca persoana respectivă să fie asigurată la INPS de cel puţin 2 ani şi să aibă cel puţin 52 de contribuţii săptămânale vărsate în ultimii 2 ani, înaintea întreruperii raportului de muncă.

Durata perioadei pentru care se acordă indemnizaţia de şomaj este de 8 luni, ajungând până la 12 luni pentru cei care sunt mai în vârstă de 50 de ani. Lucrătorilor suspendaţi se acordă în limita maximă de 65 de zile.

Indemnizaţia de şomaj reprezintă aproximativ 60% din retribuţia brută lunară pentru primele 6 luni, 50% pentru a 7-a şi a 8-a lună şi 40% pentru lunile următoare. Indemnizaţia de şomaj acordată lucrătorilor reprezintă 50% din valoarea retribuţiei.

Valoarea maximă a indemnizaţiei este de € 858,58 şi de € 1.031,93 pentru lucrătorii care primesc o retribuţie lunară brută mai mare decât € 1.857,48.

Acordarea indemnizaţiei de şomaj este întrerupta atunci când persoana respectiva a primit deja indemnizaţia la care avea dreptul, are un nou loc de muncă; devine titularul unei pensii directe sau este ştearsă de pe listele de şomaj.

După ce persoanele s-au înscris pe listele de şomeri din cadrul Centrelor de ocupare, se poate prezenta cererea de indemnizaţie de şomaj în termen de 68 de zile de la încetarea raportului de muncă.
De la 1 aprilie 2011 cererea trebuie prezentata on line sau prin serviciul de call center."
[ link extern ]
Dar daca dupa ce demisionez ma angajez in alta parte cu contract determinat pe durata de o luna,dupa terminarea contractului respectiv as putea beneficia de somaj? pt k in ultimii trei ani asi aparea la inps ca am platit contributele si toate taxele respective adica am lucrat continu in acsti ultimi ani cred k mam exprimat corect daca nu imi cer scuze.ati putea sa ma lamuriti?MULTUMESC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii beneficiere de somaj in italia lidia27 lidia27 Buna ziua, lucrez ca badanta in Italia si as dori sa stiu in ce conditii pot beneficia de somaj in cazul in care familia batranei pe care o ingrijesc momentan ... (vezi toată discuția)
Pot primi somaj din italia? desentzano desentzano Buna ziua! In septembrie 2007 am plecat ln italia si tot ln aceeiasi luna mi-am facut si codicele fiscale,ln octombrie 2007 m-am angajat prin intermediul unei ... (vezi toată discuția)
Somaj in italia giulia_luiza giulia_luiza buna ziua !sotia mea a lucrat din 01.04.2011 pana in 28.03.2012 ca badanta in italia si as vrea sa stiu cat timp ar mai trebui sa fie angajata ca sa aiba ... (vezi toată discuția)