avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Accident - vatamare, recuperare cheltuieli medicale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Accident - vatamare, recuperare cheltuieli medicale

In urma unui accident auto, in care am avut umarul luxat(am certificat medico-legal si scrisoare medicala) si masina avariata,se mai poate face ceva pentru recuperarea banilor dupa 30 zile de la accident? am renuntat in prima zi la a declara accidentul, tipul ne-a promis ca ne face masina si am incheiat o amiabila pe care nu am depus-o insa nicaieri.....masina a fost destul de avariata din vina respectivului, insa ne-am speriat caci nu aveam platforma pe care sa o transportam si eram in imposibilitatea de plata la acea data. dupa aceea a refuzat sa ne mai raspunda la telefon,la el acasa ne-am dus si ne-a amenintat ca pune tiganii pe noi.Mai exista posibilitatea sa mai recuperam macar cat am cheltuit cu service-ul masinii si cheltuielile medicale ?
Cel mai recent răspuns: ellaene , utilizator 15:02, 19 Februarie 2014
In primul rand se pune intrebarea cum ati obtinut certificatul medico-legal si scrisoarea medicala in conditiile in care nu ati declarat accidentul. Cadrele medicale aveau obligatia sa anunte politia.

Daca nu ati declarat ca umarul este luxat ca urmare a unui accident rutier nu aveti nicio sansa sa recuperati cheltuielile medicale. In acest caz nu va foloseste la nimic certificatul medico-legal.

In cazul accidentelor care au drept urmari vatamarea integritatii corporale a unei persoane sau mai multora nu se incheie constatare amiabila ci este obligatorie anuntarea politiei.

Nedeclararea accidentului avand victime este considerata infractiune.

Repararea masinii fara autorizatie de reparatie eliberata de politie sau asigurator este considerata infractiune.

Aveti termen 2 luni de la cunoasterea persoanei vinovate de producerea accidentului sa faceti plangere penala impotriva acestuia.

oug195
SECŢIUNEA a 5-a
Obligaţii în caz de accident

Art.77. – (1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Art.79 – (1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;

fiind intr-o localitate rurala,acolo unde domiciliez si unde am constatat ca politia nu ia nicio atitudine si neavand niciun ban,am plecat cu o masina la spital.medicului i-am declarat ce s-a intamplat si m-a pus sa dau pe semnatura ca nu vreau sa anunt mai departe la politie.am crezut ca va fi de buna credinta respectivul,care plangea ca va ramane fara permis si isi pierde slujba.In momentul cand am avut accidentul am sunat politistul comunei,care a spus ca intra abia la ora 8.00 la munca si sa ne mai gandim poate totusi nu vrem sa-l dam la politie pe individ,m-a speriat ca ma va duce salvarea la Targoviste,si eu neavand bani nu aveam cu ce sa ma intorc.am inregistrarea convorbirii cu politistul,nu stiu daca ajuta.la o ora dupa ce eu am plecat la spital,a trecut o masina de politie pe langa masina lovita,unde era sotul meu,dar nu ne-a intrebat nimic. Nu stiu daca se mai poate face acum ceva pe cale legala sau e tardiv,problema este ca ei au asigurare la Euroins,care este in insolventa de plata si noi nu ne putem recupera banii pierduti.
Medicul avea obligatia sa anunte politia nu sa va puna sa dati declaratie ca "nu mergeti mai departe la politie". La fel, politistul comunei trebuia sa ia masuri.

Parerea mea este sa depuneti o plangere la parchet in care sa descrieti desfasurarea evenimentelor inclusiv despre faptele medicului si politistului.

Termenul in care trebuie sa depuneti plangerea este de 2 luni de la cunoasterea vinovatului.

Nu are importanta unde au asigurarea sau in ce situatie financiara se afla asiguratorul.

Trebuie sa aveti in vedere ca nu va puteti repara masina fara autorizatie de reparatie eliberata fie de politie fie de asigurator.
multumesc frumos,voi face cum m-ati invatat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neacordare de prioritate, dosar penal pentru vatamare corporala din culpa caty2 caty2 Am avut un accident in care nu am acordat prioritate. Impactul a fost minor din punctul meu de vedere pt ca eu nu am reusit nici sa plec de pe loc aproape. ... (vezi toată discuția)
Rezolutie la accident cu victime! CiprianB CiprianB Buna ziua! Pe data de 15 noiembrie am avut un accident soldat cu victime omenesti care au necesitat 2 zile de spitalizare, nu a depus nimeni plangere doar ca ... (vezi toată discuția)
Dosar de cercetare penala intocmit prea usor danielv danielv Salut, Luna trecuta am facut un mic accident. Am lovit un alt participant la trafic (alt automobil) din spate. Nu am incalcat nici o regula de circulatie ... (vezi toată discuția)