avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Sponsorizari ONG pentru expeditii montane
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Sponsorizari ONG pentru expeditii montane

Buna ziua,

Sa presupunem ca un ONG primeste 20.000 euro sponsorizare de la o companie pentru o expeditie montana. Cum se pot acorda acesti bani membrilor expeditiei, astfel incat sa fie ok dpdv legal si contabil.

Multumesc,
Feri
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:42, 27 Februarie 2014
De adaugat faptul ca
- diurna nu poate fi deductibila decat pentruangajati. Exista o serie de dezbateri pe aceasta tema dar veti vedea ce va spune si contabilul
- premiile sunt scutite de impozit daca valoarea acestora este sub 600 lei
Totusi cred ca se poate rezolva acest lucru printr-un contract de participare incheiat intre asociatie si sportivi. In baza acelui contract se poate prevede si faptul ca sportivul primeste acesti bani cu titlu de cheltuieli pentru masa si transport local. Am mai intalnit astfel de contracte in cazul cursurilor de formare profesionala cand cursantii au primit o subventie. Cred ca acelasi lucru se poate face si in situatia de fata.
radumititean a scris:

Da, de regula premiile sunt impozitate, exista doar anumite exceptii, dar nu cred ca va incadrati in acestea (ex. premiile primite de cei cu rezultate pe podium la competitii oficiale de nivel inalt - olimpiada, campionat mondial sau european etc....). Daca in schimb vrei sa dai un premiu de 20 de lei unui om de la tine din cartier care a castigat cupa cartierului la datul cu mingea la cos, suma e impozabila... Deci acordarea diurnei externe, daca expeditia e in strainatate, ar fi cea mai avanajoasa, si se poate acorda si celor a caror relatie cu ONG-ul este un contract de volutariat... mult mai avantajos decat sa fie platiti ca salariati...



RECTIFICARE:
Una dintre exceptii, pe care din eroare am omis-o in raspunsul initial, este intr-adevar cea prevazuta de art.77 alin.4 Cod Fiscal, si anume veniturile din premii daca sunt sub 600 lei pentru fiecare premiu. Multumiri lui Octavian Rusu ca a facut corectura.

Pe de alta parte, nu vad de ce voluntarii nu ar putea primi diurna sau de ce aceasta ar fi nedeductibila daca se pune problema de vreo impozitare...

Ar insemna ca voluntarilor indemnizatia de delegare sa nu li se considere decontarea in mod forfetare a unei cheltuieli pe care o fac in interesul unitatii care ii delega, cum sunt si cheltuielile de transport si cazare sau de masa daca s-a ales decontarea mesei si nu acordarea de diurna.... si nu cred ca se poate face asa o discriminare.
Diurna nu e o remunerare a activitatii depuse, nu e un spor sau bonus de deplasare, ci un mod fortetar de a deconta o cheltuiala prezumata, cum se deduce si din art. 7 alin. (1) pct. 2.1 lit. c) Cod Fiscal: "....suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate...."
Ori, voluntarul are dreptul la rambursarea cheltuielilor de deplasare, cum prevede
Art.9 lit. e) din Legea 195 / 2001 privind voluntariatul, republicata
" in functie de intelegerea dintre organizatia gazda si voluntar, se poate stabili rambursarea de catre organizatia gazda, in conditiile convenite in contract, a cheltuielilor efectuate pentru realizarea activitatii. Renuntarea de catre voluntar la acest drept echivaleaza cu un act de liberalitate. "
Ori, diurna este in mod indubitabil in opinia mea o cheltuiala efectuata pentru realizarea activitatii, doar ca, prin exceptie de la regula generala ca orice cheltuiala trebuie decontata pe baza de documente justificative, la suma indicata de documente dar nu mai mult decat maximul prevazut legal sau stabilit contractual, diferenta de valoare a mesei intre cazul cand nu esti in deplasare si deci mananci acasa, si costul mesei in deplasare, unde te duci la restaurant, se deconteaza forfetar, nu pe baza de act justificativ, ci de prezumtie ca a avut o anumita valoare, chiar daca in practica pe cel delegat s-a costat mai mult ( ca a vrut el sa manance la un restaurant scump sau chestii scumpe) sau mai putin ( ca a mancat pita cu slanina adusa de acasa...). La fel si cu decontarea forfetara a 30 lei / zi pentru cazare fara acte justificative, ex. daca ai dormit in masina sau la un prieten sau te-ai cazat "la negru".
De aceea nu vad temeiul pentru care la voluntari nu s-ar putea acorda diurna sau ea ar fi considerata venit impozabil si cand este sub 2,5 ori nivelul legal pentru autoritati publice.

Intr-adevar in Codul Fiscal se vorbeste la capitolul impozit pe profit, de deductibiltatea diurnei acordata la salariati, admnistratori si asimilati, nu si pentru voluntari:
"ART. 21 Cheltuieli
(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare. Norme metodologice
(2) Sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri şi:
e) cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate, efectuate pentru salariaţi şi administratori, precum şi pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme; Norme metodologice "
Dar e normal sa nu se gandeasca la voluntari pentru ca voluntarii activeaza pe partea non-profit a ONG-urilor si pe veniturile de tip nonprofit nu se pune problema de impozit pe profit si deci nici de cheltuieliele aferente acestora, inclusiv cheltuieli de deplasare - nu se pune problema sa fie sau nu deductibile fiscal dpdv al impozitului pe profit.
Imi scapa ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna si decont cazare minanika minanika Buna ziua, In cadrul unui proiect international am efectuat diverse deplasari in tara si strainatate fie pentru a participa la instruirile obligatorii ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli externe asociat unic adrianadamian2009 adrianadamian2009 Rog un raspuns la urmatoarea intrebare: Sunt asociat unic si administrator la o societate comerciala. Conform legii nu pot avea un contract de ... (vezi toată discuția)
Acordare diurna adriana adriana In cazul in care angajatilor li se deconteaza transportul,cazarea si masa in delegatie mai trebuie acordata diurna si in bani in limita plafonului neimpozabil ... (vezi toată discuția)