avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributie la plata cheltuielilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributie la plata cheltuielilor

Avem situatia urmatoare:
-locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje ,am contract individual la apa ,electricitate,gunoi,gaze etc.cat despre incalzire....centrala termica la nivel de oras nu mai exista si fiecare si-a montat centrala proprie.
-iar ,de curand ,s-a infiintat o asociatie la nivel de oras ,chipurile cu 50+1
si s-a stabilit o cota fixa ce trebuie platita lunar pe fiecare apartament.
Intrebarea este :te poate obliga reprezentantii acestei asociatii sa platesti acea contributie , avand in vedere ca ai contracte individuale la utilitati si gospodarirea se face in comun cu ceilalti locatari de pe scara ?! Sincer,am venit in acest orasel de 12 ani si nu am avut asociatie ,ne-am descurcat de minune ,iar acum cineva a pus la cale infiintarea asociatiei . Sincer ,dvs. ati plati? Sau mai bine zis ce se poate face ?
Am tot citit la legi ,dar ,se pare ca mai trebuie si experienta in domeniu !
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
quiras, utilizator
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 09:46, 27 Februarie 2014
Mergeti mai departe, la sediul asociatiei si va interesati cine si cum a aderat din condominiul dv. si daca s-a indeplinit acest cuantum.
Va trebui sa va dovedeasca cu acte ca s-a semnat acord de asociere, statut, ca s-a facut AG pentru infiintarea acelei asociatii la blocul dv.
Deci faptul ca sunteti asociati presupune si niste "urme legale", nu va poate introduce cu de-a sila si pe vorbe, daca majoritatea din blocul dv. nu a dorit asta.

Si acum vine paradoxul.
Daca veti constata, la bloc, ca nu exista aceasta majoritate si daca nu se va putea dovedi nici la sediul asociatiei ca exista acord de asociere a 50% +1 dintre proprietarii dv., veti dori sa iesiti din aceasta asociatie si asta o veti putea face in instanta. Cine va va reprezenta legal?
elga50 a scris:

........ Cine va va reprezenta legal?

Fiecare proprietar va fi parte in proces !
Acordul de asociere este ceva tip si obligatoriu ?Sau este un simplu tabel in care se semneaza?
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
quiras, utilizator
Acordul de asociere este un text in care se descrie proprietatea comuna si tot ce tine de administrarea ei, urmat de un tabel de semnaturi, tabel in care se descrie in dreptul fiecarui proprietar care a aderat actul de proprietate (numar, notar unde a fost incheiat, cota-parte indiviza din proprietatea comuna etc)

Si statutul trebuie urmat de acelasi tip de tabel, dar doar cu semnaturi.
La fel de important este si PV al AG prin care majoritatea de 50% + 1 dintre proprietari au fost de acord pentru aderarea lor, deci cu tot cu proprietate, la aceasta asociatie, urmat de un tabel de semnaturi.
Mai exista si un act contitutiv al infiintarii asociatiei, urmat si el de tabel de semnaturi, acelasi cvorum 50% + 1.
Cvorumul de 50% + 1 este minim obligatoriu si asta determina ca si ceilalti 50% - 1 sa suporte consecintele acestei aderari, chiar daca nu au fost de acord.
Ii leaga pe toti proprietatea comuna care are un caracter fortat si perpetuu.
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
elga50, moderator
Consider ca e vorba de un abuz deoarece o asociatie de propietari se constituie pentru administrarea unui condominium nu a unui intreg oras. Ce aveti dumneavoastra in propietate comuna cu blocul de vis-a-vis, de exemplu?
Nimic!
Ce trebuie sa faceti este sa va strangeti toti nemultumitii din oras si sa dati in judecata pe cei care au hotarat constituirea unei astfel de asociatii-mamut.

Sigur, daca 100 de blocuri vor sa faca o singura asociatie legea permite dar, nefiind propietate comuna trebuie 50 % + 1 din fiecare bloc sa fie de acord cu afilierea, nu doua blocuri sa includa fortat in asociatie un al treilea pe motiv ca 50 % + 1 din toti propietarii celor trei blocuri au hotarat asa, cand, de fapt sunt 75 % + 1 din doua blocuri si nimeni dintr-al treilea.

Este sigur o inventie pentru a lua niste bani degeaba.

Interesati-va ce obtineti pentru acesti bani (m-ar mira sa fie altceva decat vorbe goale).

Bafta!
In tabelul cu semnaturile din bloc au semnat si cateva persoane decedate de cativa ani ! :)
Oricum s-a incheiat abuziv acel acord de asociere,consider eu,deoarece nu a depus nimeni vreun act din care sa rezulte calitatea de proprietar sau acte necesare in vederea identificarii persoanei care a semnat respectivul acord !

Alte discuții în legătură

Drept de vot in adunarea generala Monitulescu Monitulescu Buna ziua, Imi poate spune cineva in ce masura pot conta voturile in cadrul Adunarii Generale si daca proprietarii pot fi alesi in structurile de conducere ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea unei asociatii de proprietari albuemanoil albuemanoil Ce demersuri legale trebuiesc facute pentru desfiintarea unei A. P. ? Motivele sunt urmatoarele : 1. nu exista un acord de asociere ; 2. nu exista o ... (vezi toată discuția)
Corectie statut asociatie de proprietari grandanat grandanat Buna seara, Am nevoie de cateva sfaturi din experienta domnilor voastre. Pe scurt, Ne-am saturat sa fim capusati de atatia ani de 2 spatii comerciale de ... (vezi toată discuția)