avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de cel puþin o lunã vs. concubinaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de cel puþin o lunã vs. concubinaj

Concediul de cel puţin o lună respectiv sancţiunea reducerii cu o lună este obligatorie în cazul părintelui concubin?


Conform OUG 111/2010 art. 11. Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
...

Consideraţi că termenul de familie folosit aici cuprinde şi concubinajul? Merci.


Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
Marian-, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marian- , utilizator 20:09, 24 Februarie 2014
1. Nu conteaza daca mama si tatal copilului sunt sau nu casatoriti.

2. Daca tatal copilului a recunoscut copilul si este trecut pe certificatul de nastere a copilului atunci face parte din familie si este supus si el prevederilor legale.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Mulțumesc pentru răspunsul prompt. =D>

Din câte am înțeles autoritatea care aprobă concediul și indemnizația consideră și ea același lucru. Adică nu contează căsătoria ci faptul că ambii părinți se ocupă de îngrijirea copilului și că tatăl a recunoscut copilul.
Mai mult, am observat că autoritatea interpretează această lege în sensul aplicării sancțiunii, chiar dacă legea nu prevede expres, de exemplu, întreruperea stimulentului de inserție în cazul aplicării sancțiunii reducerii cu o lună a concediului de creștere.

Revenid la dilema mea ... în codul civil este stipulat faptul că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită.


Art. 258. (1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora, precum şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor.
(2) Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului.
(3) Statul este obligat să sprijine, prin măsuri economice şi sociale, încheierea căsătoriei, precum şi dezvoltarea şi consolidarea familiei.
(4) În sensul prezentului cod, prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie.

Căsătoria
Art. 259.(1) Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii.

(2) Bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie.

... bla bla


Ori textul din oug 111/2010 foloseste cuvântul FAMILIE care dpdv legal (cel puțin dpdv al codului civil) nu poate exista în afara unei căsătorii. Chiar dacă în text este prevăzut și faptul că familia se întemeiază pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor, cerințele sunt prevăzute cumulativ, adică îndeplinirea acestei cerințe nu o exclude pe cealaltă, a căsătoriei.

Prin urmare, bazându-se pe aceste prevederi, tatăl concubin care nu dorește să-și ia concediul de cel puțin o lună ar fi îndreptățit să depună contestație cu privire la aplicarea sancțiunii reducerii concediului de minim o lună?

Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
Marian-, utilizator
Pot nici sa nu fie concubini, reiese din litera b) a art. aratat de dv. care aminteste de "celalalt parinte".
Ok, mersi de rsp. dar indiferent de literă și indiferent de care părinte ar fi vorba, părintele trebuie să facă parte din familie.
Așa scrie legea,
DACÃ
ambele persoane din FAMILIA RESPECTIVÃ îndeplinesc condiţiile de acordare, nu?
ATUNCI
a)
respectiv
b).
Deci am putea spune că o asfel de interpretare este contrară textului legii. Ca să fie totuși sustenabilă acestă interpretare, corespunde oare ea scopului urmărit de legiuitor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare ajutor financiar nastere copil manu_el manu_el Buna ziua, In calitate de angajat al unei societati in al carei contract colectiv de munca se specifica faptul ca salariatii pot beneficia, la cerere, si de ... (vezi toată discuția)
Familia este constituita si din copii? cyan cyan In OUG nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte sunt prevazute scutiri de plata pentru anumite categorii de persoane ... (vezi toată discuția)
Legea 277/2010 simonarosu90 simonarosu90 As dori sa aflu cum interpretati dvs Legea 277/2010 din punct de vedere juridic mai precis art.2 alin.3 \"(3) Se considera familie in intelesul prevederilor ... (vezi toată discuția)