avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... familia este constituita si din copii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

familia este constituita si din copii?

In OUG nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte sunt prevazute scutiri de plata pentru anumite categorii de persoane (art. 14 alin.8 lit.b) functie de venitul net mediu lunar pe membru de familie iar in formularul primit de la primarie exista o nota in care prin familie se intelege - sotul, sotia si copiii aflati in intretinerea acestora, conform dispozitiilor art. 258 din Codul civil.

Dar la art. 258 nu se face referire la familie cu copii in ingrijire, in interpretarea celor de la primarie in ingrijire se afla dosr copiii minori, nu si cei care au trecut de 18 ani si sunt inca in liceu sau isi continua studiile si sunt in continuare in ingrijirea parintilor.
Unde se face referire in Codul civil la familie cu copii in ingrijire?


Art. 258
Familia
(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora, precum şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor.
(2) Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului.
(3) Statul este obligat să sprijine, prin măsuri economice şi sociale, încheierea căsătoriei, precum şi dezvoltarea şi consolidarea familiei.
(4) În sensul prezentului cod, prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:28, 7 Iunie 2017
Buna seara!
Acum, inca se pune problema existentei copiilor ca membri ai familiei dar in curand va fi scris in CONSTITUTIE ca familia este formata din barbat si femeie. Copiii, bunicii, fratii si surorile, nu vor mai face parte din familie!
Normal ca familia este constituita din sot/sotie si copiii.
Art. 258
Familia
(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora, precum şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor.(nu spune minori ori majori)
Art.406
(3) Gradul de rudenie se stabileste astfel:
a) in linie dreapta, dupa numarul nasterilor: astfel, copiii si parintii sunt rude de gradul intai.
Obligatia de intretinere Art. 499
(1) Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
(2) Daca minorul are un venit propriu care nu este indestulator, parintii au obligatia de a-i asigura conditiile necesare pentru cresterea, educarea si pregatirea sa profesionala.
(3) Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
Pentru copii care urmeaza cursurile scolare veti depune si adeverinte de la scoala, prin care veti face dovada ca se afla in intretinerea dvs.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iunie 2017
Justitiarul711, utilizator
Buna seara,
Ceea ce spune justitiarul711 este LOGIC dar, din pacate, nu prea este trecut IN LEGE!
Asa ca, aplicand principiul latin ,,Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus" nu stiu ce ii pot spune, din punct de vedere legal, distinsului CYAN!
Si eu ma gandesc ca este normal ca familia este formata si din copii dar cei din primarie spun ca numai cei minori pot fi luati in considerare la stabilirea venitului net mediu pe membru de familie!!

Am deschis topicul cu privire la notiunea de familie in intelegerea codului civil intrucat cel cu privire la venit am deschis un topic in sectiunea asociatii de proprietari
www.avocatnet.ro/content/for...

In privinta modificarii Constitutie ma intreb cum va fi definita familia in cazul familiilor monoparentale, este drept ca nu cunosc Codul civil in amanunt nefiind in domeniu, exista persoane care sunt singure cu copii intrucat au divortat sau sotul a trecut la cele vesnice, cum este/va fi definita in Constitutie sau Codul civil familia in astfel de cazuri daca se va modifica in sensul ca familia este formata din barbat si femeie!

Cei care singuri si au copiii nu vor mai forma o familie?

Sau sunt cazuri cand o persoana adopta un copil, formeaza o familie sau ce?

Am gasit definitia familiei monoparentale pe site-ul ministerulului muncii
familia monoparentala familiile formate din persoana singura si copiii in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinere si care locuiesc impreuna cu aceasta.

[ link extern ]
Dar aceasta definitie nu se regaste in Codul civil sau Constitutie! Se pare ca cei care militeaza pentru familia formata din barbat si femeie au uitat de astfel de "familii"!


Art. 499
(3) Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.

Justitiarul711 a scris:

Art. 499
(3) Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.


De aici rezulta clar ca si cei peste 18 ani sunt copii in ingrijire.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iunie 2017
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de cel puþin o lunã vs. concubinaj Marian- Marian- Concediul de cel puţin o lună respectiv sancţiunea reducerii cu o lună este obligatorie în cazul părintelui concubin? Conform OUG 111/2010 art. 11. ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor financiar nastere copil manu_el manu_el Buna ziua, In calitate de angajat al unei societati in al carei contract colectiv de munca se specifica faptul ca salariatii pot beneficia, la cerere, si de ... (vezi toată discuția)
Alocatie complementara mdorina mdorina Buna seara, as dori sa stiu care sunt conditiile de eligibilitate pt. acordarea de alocatii complementare sau monoparentale , mentionez ca este vorba de ... (vezi toată discuția)