avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Certificare declaratii
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Certificare declaratii

Dragi colegi ce parere aveti?


2014-02-22 | Comunicat de presă-Ministerul de Finante

"Începând cu data de 1 ianuarie 2014, ca urmare a încetarii suspendării dispusă prin Legea nr. 162/2012, devin aplicabile dispoziţiile alin. (5) al art. 83 din Codul de procedură fiscală care stabilesc că:

„(5) Declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, în condiţiile legii, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea."

Faţă de prevederea legală susmentionata, precizam următoarele:

Codul de procedură fiscală nu prevede posibilitatea respingerii declaraţiei fiscale anuale în situaţia în care aceasta nu a fost certificată de către un consultant fiscal şi, de asemenea, nu prevede nici sancţiuni contravenţionale în caz de nerespectare a acestei obligaţii.

Declaraţiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se înregistrază la registratura organului fiscal, se procesează şi se utilizează pentru toate scopurile fiscale prevăzute de lege.

Organul fiscal competent, în virtutea rolului său activ prevazut de art. 7 alin. (1) si (5) din Codul de procedură fiscală, poate totuşi informa contribuabilii asupra neîndeplinirii obligaţiei de certificare a declaraţiei fiscale în vederea aplicării corecte a prevederilor legislaţiei fiscale.

Totodată, precizăm că, prin proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare, publicat şi pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, s-a propus, printre altele, abrogarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul de procedură fiscală. De asemenea, prin acest proiect de act normativ a fost schimbat conceptul cu privire la certificarea declaraţiilor fiscale astfel că, certificarea declaraţiilor fiscale, inclusiv a declaraţiilor fiscale rectificative, a devenit opţională."
Buna seara,

Sunt de acord cu dvs. Nu ar trebui sa se adreseze firmelor mici.
Sunt de acord si cu punctul dvs de vedere referitor la piata neagra a contabilitatii. Ar trebui sa se legifereze, si sa fim si noi cei cu CECCAR-ul apreciati la adevarata valoare.
De asta ii inteleg si pe consultanti fiscali. Si ei au o scoala si niste studii. Trebuie recompensate cumva.

Nu sunt de acord cand spuneti ca sunt bani nemunciti pentru ei. In lege ar trebuii sa fie specificat faptul ca sunt primii raspunzatori.

In fine. Subiectul este prea amplu. E normal ca parerile sa fie impartite. Orice s-ar face, e imposibil sa multumesti pe toata lumea.

Din cate stiu eu, CECCAR incearca de ani de zile sa ii faca pe oamenii din ministerul de finante sa inteleaga ca trebuie sa ne intrebe si pe noi inainte de a lua o decizie legala. Pana acum nu am fost luati in seama.

In principiu, eu apreciez toti oamenii care muncesc, care se zbat si care sunt priceputi. Respect oamenii care invata si care muncesc din greu pentru a realiza ceva.

Respect,
Dan Preda.
1.Eu cred ca un expert contabil nu este mai putin expert la o firma mare.
2.Consultantul nu trebuie sa se substituie unui organ de control.
3.Piata contabilitatii este legiferata ca nu suntem in afara legii,doar ca nu se respecta prevederile legale.
4.Sincer nu am nevoie de aprecierile CECCAR-ULUI,vreau doar sa intervina deoarece platesc milioane de contributii la ei.
5.Din punctul meu de vedere sunt bani nemunciti,Stiti ce inteleg eu din aceasta prevedere?-Esta ca si cum te-ai duce la o licitatie publica si stii sigur ca o castigi!!!
6.Tocmai asta postasem-ca nu au NICIO RASPUNDERE.
7.Sunt perfect de acord cu dvs.ca in ceea ce priveste dezbaterea publica trebuie sa aduca impreuna teoreticieni dar si oameni ai practicii de zi cu zi.-dar CECCAR-ul este doar de acord cu toate prostiile inventate de cei din Ministerul de Finante.
8.Ma astept sa-mi spuneti la cate firme provenite dintr-un cadou al statului tineti contabilitatea.
9.Prin postarea mea nu am vrut sa subestimez sau sa jignesc pe nimeni,economisti,experti contabili,auditori sau consultanti fiscali,etc.
Buna ziua,

Problema de fapt consta in inventarea acestui organism de catre d-l Chitoiu pentru anumite interese pe care nu incerc sa le expun si nici sa mi le explic.
Aceasta inventie, a condus la formarea unei branse, ai carei membri in principal doar cotizeaza(activ sau inactiv), fara a putea insa sa si supravietuiasca in mod decent din aceasta activitate(exista si exceptii, insa putine). Cel putin pana acum. Pentru ca se vrea supravietuirea acestui organism care nu trebuia sa se nasca.

Personal nu pot fi de acord cu incercarea de a impovara companiile cu inca o taxa doar de dragul de a da de lucru membrilor acestui organism. Asta este inadmisibil din punctul meu de vedere. Nu era mai simplu sa nu fie inventat? Mai ales ca responsabilitatea pentru certificare este O(zero). De ce sa platesc o taxa pentru un serviciu care nu-mi foloseste la nimic?

Revenind la noi, profesionistii contabili, ne convine ca pentru aceleasi servicii sa platim taxe catre doua organisme? Este absolut revoltatorX-(.

Numai bine
simonaoprica a scris:

Piata libera eu stiu ca inseamna cerere si oferta.
Am inteles oferta exista dar cererea unde este?

[...]

Nu am nimic cu consultantii fiscali,dar consider ca nu este corect sa se faca cadou o lege pentru o anumita categorie profesionala in conditiile in care de ani de zile ne luptam cu piata \"neagra \" a contabilitatii.Nu s-a luat nicio masura de combatere a evaziunii fiscale pe piata contabilitatii.
Corect este sa se scoata la suprafata evaziunea fiscala din piata contabilitatii nu sa impovareze firmele cu alte tarife suplimentare si din punctul meu de vedere inutile.
Eu de maine,nu o sa fiu mai atenta cum prelucrez,interpretez documentele,cum intocmesc declaratiile doar pentru ca o v-a certifica un consultant.Asta am facut-o mereu,o fac si o voi face,pentru ca eu nu lucrez de frica ca o sa-mi certifice un consultant declaratia cu \"rezerve\".
Eu imi respect angajamentele,clientii si pe mine.

@pt.colegul Dan Preda-nu,nu mi-as dori bani nemunciti.

PS.1.Daca vine Ministrul Sanatatii la Min.de Finante banuiesc ca de maine o sa fie obligatoriu pt.toate firmele sa-si angajeze medic la firma,etc
PS.2.Eu as propune avocat net o dezbatere publica la care sa fie invitati cei din conducerea CECCAR.Eu ma inscriu prima!


Intradevar, pe piata contabilitatii nu este libera iar in ce priveste o lege pentru o categorie sa nu uitam ca si CECCAR are propria lege. Nu ma intelegeti gresit; sunt de acord cu verificarea periodica a competentelor, dar nu sunt de acord cu monopolul CECCAR ci ar trebui sa fie mai multe asociatii profesionale concurente iar asta ar fi in interesul expertilor contabili si contabililor autorizati in stabilirea cotizatiilor si a altor servicii oferite de asociatia profesionala la un nivel mai redus fata de cum e acum.

Si da, consultantii fiscali sunt in plus.

Nu sunt inregimentat in CECCAR, dar asta nu inseamna ca fac evaziune fiscala sau ca serviciile mele nu sunt de calitate.

Ii vorba de DIPLOME, STUDII, nu de experienta in domeniul financiar -contabil !

Sunt multi care termina facultatea la 22 de ani, fac masterat pana la 24 de ani si la 27 de ani sunt membri CECCAR, CAFR, CCFS,ANEVAR, ACCA fara sa aiba in spate o pregatire practica aprofundata !

Mai sunt si asa zisii oameni ai muncii , care stiu prcatic , dar nu au avut timp si bani pentru a obtine diplomele .


Am intalnit cazuri in care o persoana cu experienta in contabilitate de peste 25 de ani, era verificata de un tip/a cu experienta de 2 ani in domeniul contabilitatii si cu foarte multe diplome !

Cu stima

Alte discuții în legătură

Declaratiile fiscale anuale – formularul 101 – vor fi certificate obligatoriu? ContSters74561 ContSters74561 Declaratiile fiscale anuale – Formularul 101 – vor trebuie certificate obligatoriu, de la 1 ianuarie 2010, de catre un consultant fiscal, conform ... (vezi toată discuția)
Proiect de lege cum comentati? ccfccf ccfccf http://www.cdep.ro/proiecte/bp/2010/000/40/9/pl49.pdf http://www.cdep.ro/proiecte/bp/2010/000/40/9/em49.pdf si legea ghiseului unic la ... (vezi toată discuția)
Activitati contabile permise pfa Ioan Seria Ioan Seria Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu informatii intr-o speta. Acum cateva zile am fost angajat de o clienta, expert contabil si auditor financiar sa o ... (vezi toată discuția)