dupa divortul pronuntat,in care apartamentul a ramas pe numele meu,acesta fiind luat impreuna cu sotia,aceasta renuntand la dreptul ei printro intelegere consfintita de instanta,la incheierea contractului ipotecar ea avea calitatea de garant ipotecar,acum ea a renuntat la drept in favoarea mea,vreau sa stiu,fata de banca,e vreo problema in acest sens,practic ea fiin garant ipotecar ,acum nu mai e cu mine ,insa eu sunt singurul proprietar al apartamentului.afecteaza faptul ca nu mai e cu mine ,calitatea de garant ipotecar ce reiese din contractul ipotecar?
Stimati colegi, opinia mea este aceea ca ipoteca poarta asupra imobilului, nu asupra proprietarului sau.
Din moment ce sotul imprumutat a devenit proprietar al apartamentului inca de la data dobandirii acestuia (avand in vedere caracterul declarativ al partajului), este firesc ca efectele patrimoniale ale ipotecii sa se rasfranga doar asupra propriului patrimoniu.
Dreptul de ipoteca, drept real accesoriu, este caracterizat, printre altele, de dreptul de urmarire, adica dreptul creditorului ipotecar de a urmari imobilul ipotecat in mana oricui s-ar afla.
Nu vad de ce ar mai trebui contactata banca. Drumuri in plus. Nervi consumati inutil, mai ales daca banca are si un jurist mai putin pregatit.
drumuri in plus dar necesare pentru ca:
- fara acordul bancii nu se poate sterge fosta sotie din cf. mai mult, cred ca nici de pe rolul fiscal. daca ea apare in cf, deci opozabil erga omnes, dar nu mai este proprietar, s-ar putea isca ceva bucluc.
- ipoteca este un gaj imobiliar. creanta este impotriva proprietarului imobilului sau a garantului. in cazul in care nu poate fi realizata creanta se trece la executarea garantiei - care este imobilul. dar imobilul se executa silit in numele proprietarului pentru a "indestula" creanta bancii.
- ar fi in interesul ei sa se stearga din cf (de ex. daca vrea un credit apare ca garant si obtine punctaj mai mic), precum si in interesului sotului ramas proprietar unic. in cazul in care va dori sa vanda, sau dupa achitarea unei parti a creditului sa refinanteze sau, sau, sau ... ramane intepenit din pricina aparentei de drept mentinuta artificial.
Daca nu ma insel, si contractul de ipoteca ar trebui sa prevada ca obligatie instiintarea bancii cu privire la orice modificari apar in legatura cu imobilul sau, ma rog, proprietatea asupra imobilului.
Eu cred ca facem aici o confuzie. Pe un contract de credit ipotecar bancar, care din cate stiu eu este unul TIP negociat de ARB si ANPC, sectiunea GARANT se completeaza in cazul in care creditul este garantat de catre o terta persoana cu garantii reale.
Deci... obligatiile garantului ipotecar nu au legatura cu imobilul in vederea caruia a fost contractat creditul care la randul sau este ipotecat. In conditiile astea nu ne intereseaza de nici un fel soarta imobilului achizitionat cu credit ipotecar si cui a revenit acesta in urma unei hot judecatoresti.
parerile sunt impartite,ideea e ca nu stiu ce sa fac daca merg la banca si ii zic nu stiu daca fac bine ,mie sa numi anuleze contractul,sa raman fara apartament?mas duce la banca sa o incunostiintez dar nu stiu exact cum se pune problema?
Se poate muta ipoteca?
tumi
buna ziua as dori sa stiu daca se poate muta ipoteca de pe un apartament cumparat prin banca pe un alt apartament cu care vreau sa fac schimb?as mai vrea sa ... (vezi toată discuția)