avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA (agricultura) trebuie sa depuna declaratia 221 ?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA (agricultura) trebuie sa depuna declaratia 221 ?

Buna ziua, conduc evidenta la un PFA(agricultura - cultivarea cerealelor) sistem real.
In urma unui control , inspectorul de la Anaf a solicitat declaratia 221.
Inspectorul a solicitat aceasta declaratie justificand ca PFA-ul trece la impozit pe norma pe venit incepand cu 2013 conform OG 8/2013.
Studiind aceasta ordonata la "
Definirea veniturilor
Art. 71. - (1) Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute, individual sau intr-o forma de asociere, din:

a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea;
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

(2) Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole.

(3) Veniturile din silvicultura si piscicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap.II «Venituri din activitati independente», venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.

(4) Veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute la alin. (1) in alta modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.

(5) Veniturile definite la alin. (1) pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente», venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.


Din declaratie rezulta ca este obligatorie pentru persoane fizice care realizeaza in mod individual venituri din activitati agricole in Romania.
Ordonanta arata se refera numai la persoanele fizice si persoane fizice asociate care obtin venituri din activitati agricole nu si la pfa.

In aceste conditii este obligatoriu ca un PFA care lucreaza teren in arenda, pentru care plateste arenda in bani sau natura , precum si impozit pe venitul calculat in sistem real, sa depuna declaratia 221 si sa treaca la impozit norma de venit?
Multumesc anticipat membrilor.
Cel mai recent răspuns: ContSters277956 , utilizator 12:29, 26 Februarie 2014
cf og 8/2013 incepand cu luna febr. 2013 trebuia sa treceti la norma de venit si sa depuneti decl 221,obtinand venituri din cultivarea cerealelor,doar daca va incadrati la art 49 alin 9 din codul fiscal ramaneati in sistem real

(9) Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor, au obligația determinării venitului net anual în sistem real.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii fiscale pentru activitatea de arendare teren zanionel zanionel am luat in arenda de la persoane din comuna pamant pe care l-am cultivat cu griu si fl.soarelui aprox.7 ha ,eu sant pers.fizica neautorizata am tractor ,plug ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit sau sistem real teodor_dori teodor_dori sunt pfa din 2009 inpozitat in sistem real , in agricultura in anu 2012 am realizat total venituri peste 10000 eur. in data de 16.12.2013 am fost la finante ... (vezi toată discuția)
Infiintare ii sau pfa activitate agricola afg afg Buna ziua, un agricultor cultivator de cereale dorește sa-și deschidă II sau PFA neplătitor de TVA. Datorită atâtor schimbări în legislație va rog să ... (vezi toată discuția)