avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare concediu medical

Buna ziua,

poate printre dvs. gasesc pe cineva care s-a confruntat cu aceeasi problema.

In calitate de angajator, intentionez sa contest un certificat de concediu medical. Motivul este ca boala nu este reala, si ca angajatul a platit eliberarea unui concediu medical fictiv pentru a nu fi sanctionat pentru absente nemotivate. (dupa ca a informat pe angajator ca asa va faceX-()
Imi puteti spune, daca ati mai facut un astfel de demers, care sunt pasii de urmat, si, mai ales, ce temei legal imi da dreptul sa contest un cm?
(stiu ca cea mai clara prevedere in domeniu, O. 974/2004, a fost abrogat de O. 233/2006, care insa nu prevede nimic in domeniul contestarii CM). Prin urmare, poate stiti sa ma indrumati:
1. cui ma adresez: CJAS, colegiul medicilor, casei de pensii? Tuturor?
2. in ce termen pot contesta CM?
3. ince termen sa astept raspuns?
4. ca sa atasez la contestatie (colegii bolnavului l-au auzi spunand sus si tare ca "va aduce medical", tocmai in perioada cand, in incapacitate de munca, venise la lucru...#-o)

Va multumesc foarte mult!

Multumesc avocatnet =D> =D>, am gasit parte din raspunsuri la www.avocatnet.ro/content/for...

Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2009
smeagull, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 11:43, 23 Aprilie 2009
Stimate domnule Valeriu Tudor,

Stiu foarte bine toate cele asupra carora mi-ati atras cu atata amabilitate atentia.
Nu m-as angaja insa intr-un astfel de demers daca nu m-ar fi indignat atitudinea colegilor (caci sunt mai multi), care au lipsit intr-o zi, a doua au venit la lucru si au aflat (pe la jumatatea zilei, dupa ce lucrasera - sanatosi fiind, cateva ore bune) ca ziua precedenta nu le va fi platita, au zis bine, au pus uneltele jos, au zis ca ei vin cu medical, si asa au facut.
In total, 5 persoane, cu 5 zile de medical fiecare, cu aceeasi boala, de la acelasi medic, ca sa ii arate ei patronului ca il pot forta sa ii plateasca pentru o zi chiulita.
am inteles ca au "platit" 50 ron fiecare certificat medical, iar medicul respectiv si-a arata disponibilitatea sa mai serveasca si alti angajati...
sunt de-a dreptul indignat, si mi se pare ca respectivii colegi ai mei, impreuna cu un medic de doi bani, isi bat jos de noi ceilalti, care muncim si de banii patronului.
Stiu ca nu am nici o sansa sa rezolv nimic pe linie medicala, insa nici nu pot sa stau cu mainile in san.
Macar o intrebare daca i se pune medicului respectiv, si tot e mai bine decat sa ne lasam calcati in picioare pur si simplu. Va rog sa ma credeti ca patronul meu se gandeste si la varianta unei plangeri penale, chiar cu siguranta ca nu va pati nimeni nimic si putem ajunge in situatia inversa, a unui denunt calomnios.

:offtopic:
citesc pe net diverse articole de epidemia (incurabila si fara mecanisme de corectare) de CM-uri care bantuie tara de ani buni, si trec de la indignare la dezgust in privinta locului asta in care traim #-o
Eu nu cred ca cineva care se stie " cu musca pe caciula"ar face demersuri oficiale pentru obtinerea acestor drepturi de indemnizatie.Puteti refuza plata daca sunt dubii serioase in privinta legalitatii concediilor medicale, in paralel cu o sesizare catre casa de sanatate unde sunteti arondati.
Sunt de acord cu smeagull. Parerea mea este ca trebuie sa incercati/ sa incercam sa luam atitudine impotriva acestor lucruri incetatenite de un veac la noi. Daca ne gandim la cei de la Cluj care nu s-au resemnat cu ideea platirii taxei radio doar pemtru ca asa se face.

E la fel si cu concediile medicale. Cred ca un medic se poate justifica, intr-adevar in multe feluri pentru ceea ce scrie si face insa merita incercat. Sincer, mi se pare si foarte multa obraznicie in a spune pe fata in firma ca totul este o facatura.

As avea o intrebare aici. Medicul de medicina muncii ce poate face in aceasta situatie ? Ca doar e platit lunar. Nu are un cuvat de spus ?
Eu intentionez sa trimit angajatii pentru un control si la el, cu concediul medical in mana, mai ales daca am dubii serioase. S-ar putea sa fi trecut boala insa, etc... imi dau seama.

Ideea de baza e, ca nu sunt nici de acord nici eu cu acest furt.
Din cate am inteles eu din legislatie (si personal de la medicul de medicina muncii), acesta nu dispune de mecanisme reale sa sprijine angajatorul in refuzul la plata.
Tot ce a putut sa faca a fost sa solicite niste documente suplimentare de la medicul emitent, pe care le-a primit.
Verbal, mi-a confirmat ca simptomele descrise de pacienti nu justifica disgnosticul din CM, dar mai mult nu are cum sa faca.

Multumesc Delia Ionescu pentru sprijinul moral.
Toti care ati intervenit aici aveti dreptate!
Eu m-am lovit in practica de asemenea situatii si medicul a iesit "victorios". Cercetarile au stabilit ca la data prezentarii la medic omul avea anumite simptome dupa care medicul i-a stabilit un diagnostic care necesita un anume tratament medicamentos si un concediu medical de x zile. Era posibil ca dupa o zi pacientul sa se faca bine (bravo medicului care l-a vindecat!).
Asta nu inseamna sa ne resemnam. Dar nu am gasit inca posibilitatea legala de a rezolva aceste probleme.
Poate discutiile noastre de pe forum vor duce la aparitia unor acte normative care sa reglementeze astfel de situatii.

Alte discuții în legătură

E legal? ContSters42601 ContSters42601 Buna ziua,E legal ca patronul unei firma sa anunte toti angajatii ca nu va mai plati cooncediile medicale?poate face asta atit timp cind poate unii au cazuri ... (vezi toată discuția)
Contestare legalitate concedii medicale cristina69 cristina69 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti punctul dvs de vedere cu privire la urmatoarea speta: Un angajat al unei societati comerciale a beneficiat de 700 zile de ... (vezi toată discuția)
Refuz plata concediu medical alexa_a alexa_a Buna ziua, Stie cineva daca se poate face refuzul platii concediului medical. Un angajat este in concediu medical de 4 luni, pe motiv ca a vrut sa isi ... (vezi toată discuția)