avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute la stalpii RENEL? Lg. nr.154/2012 - retele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute la stalpii RENEL? Lg. nr.154/2012 - retele de comunicatii

Buna ziua,

In 1992, undeva la ţară, mi s-a retrocedat un teren intravilan, pe a carui latura (de aprox. 140 m) era/este reteaua de 220 V (5 stîlpi de beton amplasati la aprox. 1 metru in/spre interiorul terenului).
Să zicem (cred ca aşa si este) că am preluat stilpii RENEL cu drept de servitute (etc, reteaua de 220 V este a STATULUI).
Prin 2007 firme de telefonie, internet şi cablu-TV au întins/montat cabluri pe respectivii stîlpi (de electicitate).

În baza Lg. nr.154/2012 - privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice - am dreptul de a solicita un tarif/chirie firmelor de telefonie, internet şi cablu-TV care au fire/reţele în spaţiul aerian al proprietatii mele – teren agricol?

Poate RENEL-u argumenta că terenul pe care e stâlpul e al statului (în interiorul terenului meu), deci statul poate face contracte cu terţi, care îmi încalcă proprietatea pentru a-şi desfăşura lucrările de reparatie/întretinere a cablurilor de net, TV ?

EU, în momentul retrocedării (anul 1992) NU am preluat cabluri TV sau de internet! (respectivele firme internvin taind coronamentul copacilor, prin cadere mi se distruge si gardul, se face mizerie pe care trebuie s-o string, etc)
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
Balaurul, utilizator
Cel mai recent răspuns: DanMC , utilizator 13:51, 27 Februarie 2014
terenul pe care este stapul apartine statului , stalpul nu va apartine , cablurile de pe stalp sunt amplasate pe baza unui contract intre firma de telefonie si renel .


Legea 318/2003

Transportul energiei electrice

ART. 32

(1) Transportul energiei electrice se realizeaza de catre operatorul de transport si de sistem, persoana juridica titulara de licenta.

(2) Reteaua electrica de transport al energiei electrice este proprietatea publica a statului, inclusiv terenurile pe care aceasta este amplasata.



eu am la tara 2 astfel de stalpi in curtea casei , m-am informat in sensul sa cer chirie pe spatiul stalpilor si sunt in tema in acest subiect . m-am lasat pagubas . :)
modificarea traseului de transport al energiei electrice , care in sarcina celui care o genereaza , si se ridica la o valoare de aproximativ 20000 lei/stalp.
Da, înteleg, mulţumesc.
B-) Ma gîndesc însa ce se întîmpla cu spatiul aerian pe care sunt intinse cablurile. :D Spatiul aerian este al statului, pînă unde?
Spatiul meu aerian privat pînă unde este? Pîna la înălatimea casei, pîna la înăltimea stîlpului, pîna la inaltimea arborilor (al caror coronament în tot îl taie firmele de cablu-TV) ?
Stîlpul inteleg ca e infipt în terenul statului...dar cablurile (din aer) întinse între stilpi ? (in al cui spatiu aerian este?) :O
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
Balaurul, utilizator
faceti o sesizare impotriva proprietarului terenului pe care se afla copacii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul standard de acces pe proprietatea privatã a furnizorilor de reþele publice de comunicaþii electronice Laura Ciobeica Laura Ciobeica Buna ziua, Iata ca ANCOM a luat masuri si a publicat pe pagina sa oficiala contractul cadru de acces pe proprietatea privata pentru furnizorii de retele si ... (vezi toată discuția)
Servicii internet si cablu tv chivu bogdan chivu bogdan Buna ziua, nu stiu daca este categoria buna, dar nu am gasit alta care in care sa se incadreze subiectul meu. Problema este in felul urmator, locuiesc la o ... (vezi toată discuția)
Stalp de inalta tensiune pe proprietatea mea alexandraz alexandraz Buna ziua! Va rog sa ma ajutati! Pe proprietatea mea de la tara exista un stalp de inalta tensiune(ma refer la un stalp care transporta sute de mii de ... (vezi toată discuția)