avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Discrepanta intre trei acte si realitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Discrepanta intre trei acte si realitate

Am urmatoarea problema si nu stiu cum sa-i dau de capat.:(

Am deschis acum 2 ani succesiune dupa decesul mamei si am depus actele pe care le aveam in acel moment in posesie privind masa succesorala, un teren extravilan agricol si un teren intravilan cu casa undeva la tara. Situatia terenului extravilan este clara, beleaua este cu cel intravilan!#-o

Bunicul a decedat in 1959 iar in urma succesiunii s-a intocmit un certificat de mostenitor pe numele mamei si al surorii ei in care este trecuta suprafata terenului extravilan si terenul intravilan cu casa in suprafata de 1500 mp.

Bunica a decedat in 1995 iar in certificatul de mostenitor al celor 2 surori scrie doar cota parte de 1/2 din casa si teren intravilan fara se mentioneze suprafata si terenul extravilan dar se mentioneza ca acesta provine in baza actului incheiat in 1959.

In certificatul fiscal eliberat de primarie in 2013 pentru casa si terenul intravilan este trecuta suprafata de 3300 mp, si nu concorda cu cei 1500 mp din CM din '59.

Suprafata reala este cea de 3300 mp si rezulta atat din masuratorile facute cu ani in urma dar ptr care nu exista un act oficial (nu e facut cadastru) cat si din actul de vanzare/cumparare facut intre bunicul meu i.

Deoarece notarul nu finalizeaza succesiunea din cauza acestei discrepante (3300/1500) am inceput sa fac cercetari si am aflat de la verisoarele mele ca exista un contract de v/c pe numele bunicului prin care acesta a cumparat in 1947 un teren extravilan si o casa cu teren intravilan in supraf. de 3300 mp la venirea din Bulgaria dupa stramutarea romanilor din Cadrilater, mama si sora ei fiind nascute in Bulgaria, bunicii avand statutul de "colonisti" in acele vremuri.

Despre acest contract am aflat recent si am intrat deja in posesia lui, culmea este ca e si original dupa atatia ani.

Faptul ca in 2014, dupa 67 de ani, suprafata este aceeasi ca cea din contractul de v/c din 1947 ma face sa cred ca nu s-a facut nicio vanzare din terenul intravilan in perioada scursa pana la emiterea CM in 1959, respectiv, diferenta de 1800 mp.

Intrebarile ar fi:

1. In baza contractului de v/c din 1947 in care este trecuta suprafata de 3300 mp si a certificatului fiscal de la primarie din 2013/2014(daca scot alt CF) in care este trecuta aceeasi suprafata se poate finaliza succesiunea in conditiile in care in certificatul de mostenitor ramas dupa succesiunea bunicului este trecuta suprafata de 1500 mp?

2. Daca raspunsul este negativ la X-(, care ar fi optiunile si pasii ptr finalizarea succesiunii?

3. Notarul a intrebat de existenta unui titlu de proprietate ptr casa si terenul intravilan, poate fi considerat contractul de v/c din 1947 drept TP?
Raspunsul cred ca este previzibil dar vreau sa ma asigur asupra acestui aspect.

Multumesc anticipat pentru indrumari si rabdare.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:16, 28 Februarie 2014
Tinand cont ca in vremea colectivizarii multe terenuri au trecut in folosinta (nu spun proprietatea ) staului era necesar obtinerea unui titlu de proprietate in baza legii 18/1991 privind fondul funciar. Probabil ca la acest titlu facea referire notarul. Actele de proprietate din 1947 erau dovada ca bunicii au avut acel teren.
Este vorba de TP pentru casa si terenul intravilan, pentru terenul extravilan exista titlu de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu titlul de proprietate... gigelas gigelas Buna seara, În cuprinsul TP s-au mentionat parcele de teren,ca fiind in extravilan,cand acestea sunt,de fapt in intravilan. Culmea e,ca si in Procesul Verbal ... (vezi toată discuția)
Teren acaparat... gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul a avut o curte cu o suprafata de cca.2500 mp.care a fost anterior a tatalui sau (strabunicul meu). Dupa decesul strabunicului (strabunica ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Exista doua terenuri despartite de un drum.Un teren de 1500 mp. si altul de 1000 mp. Ambele terenuri se afla pe acelasi titlu de proprietate. ... (vezi toată discuția)