avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exista sanse ca tatal din acte, dar nu biologic, sa nu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exista sanse ca tatal din acte, dar nu biologic, sa nu obtina custodia sau dreptul de vizita dupa tagada si divort?

SITUATIA, PE SCURT E URMATOAREA: in urma separarii in fapt, dar neintaintarii divortului fiecare dintre parteneri intra intr-o noua relatie. Dna ramane insarcinata cu noul partener, dar fiind casatorita copilul trebuie trecut pe numele sotului. La 3 luni de la nasterea copilului fostii soti sa impaca. Dupa 4 ani, adica acum se doreste divortul de catre mama. Aceasta doreste totodata sa ia copilul de pe numele sotului. Ce anume trebuie initiat inainte? divortul sau tagada de paternitate?
mama nu doreste ca sotul sa mai aiba legaturi cu copilul (sau cel putin sa nu fie obligata de lege in acest sens). Exista vreo sansa sa obtina asta? din moment ce nu e tatal biologic. mentionez ca sotul nu doreste sub nici o forma sa renunte la copil, desi nu este al lui!
E un caz ciudat si dificil, stiu! orice sfat e binevenit! nu vreu citat din lege ca le stiu pe derost. ci doar cea mai buna strategie de actiune!
Nici eu nu vad care e problema, va fi foarte greu pentru copil care nu stie de problemele adultilor care ar trebui sa-l protejeze, el il stie tata probabil pe sotul actual al mamei iar situatia de a rupe de tot relatia cu el il va afecta profund.
Pe aceste considerente, sotul ar putea obtine in continuare relatii cu copilul.
Ce inseamna ca va e teama?
Am raspuns mai sus de ce imi e teama. Si da, aveti mare dreptate cu copilul. Tocmai din acest considerent am tot amanat pana acum separarea, divortul, si sa fac tagada. Nu vreau sa sufere copilasul. Pt ca da, el pe sot il stie de tata. Vreau sa gasesc calea cea mai buna pt copil. Cel mai bine ar fi pe cale amiabila, prin notar, un divort civilizat si sa ne intelegem asupra vizitarii copilului. La-s lasa sa il vada, in prezenta mea, ca doar nu sunt absurda. Si eu doresc binele copilului. Dar el refuza categoric orice intelegere amiabila si ideea de divort. M-a amenintat si il vad in stare si sa rapeasca copilul. Si mai nou a devenit si agresiv cu mine, in prezenta copilului pe care sustine ca il iubeste. Va dati seama ca nu mai vreau ca copilul sa vada acte de agresiune asupra mea. De asta ma simt fortata sa fac tagada si sa divortez!!. E un model nu tocmai de urmat, pt copil. Nu stiu ce sa fac si de unde sa apuc problema!!! Sunt disperata!
Intai va rog nu disperati, va e mai greu sa luati o decizie buna. Daca e agresiv, incercati sa va mutati in alta parte, puteti?
Apoi informati-va, mergeti la Directie, la un avocat sau doi, la un notar, asa incat sa va creati o idee despre caile care sunt, despre ce urmeaza si care ar fi sansele, costurile, nervii.
Apoi, vorbiti cu el; o data, de doua ori, de noua ori. Cand incep tipete, plecati.
Vorbiti si cu copilul inainte. Intrebati-l ce crede, cum i se pare ca e tata, etc. Va spun ca, din experienta mea, la intrebarile dv. raspunsurile copilului vor fi interopretate de dv. in sensul a ceea ce ati dori sa auziti si nu ce spune el exact. Mai bine vi le notati si le recititi intr-o zi, e un exercitiu bun ca sa vedeti ce simte concret copilul dv.

Va recomand apoi sa mergeti la un psiholog, la gradinita sau unul neutru cu copilul, una-doua sedinte, sa evaluati impactul potential al separarii asupra copilului.
Inca odata: nu disperati.
la ce Directie?
Dgaspc ( directia generala de asistenta sociala si protectia copilului).
Ati discutat cu sotul, el ce vrea de fapt ?

Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Copil MargaE MargaE Dacă tatăl biologic cere sa se treacă copilu pe numele lui se poate fără voia mamei asta după ce eu deja am trecut copilul pe numele sotului actual k pe ... (vezi toată discuția)
Dupa tagada de paternitate se poate totusi acorda drept de vizita? farcasalexa farcasalexa daca se castiga un proces de tagada de paternitate la 5 ani ai minorului, tatal impotriva caruia s-a introdus tagada poate obtine drept de vizita? mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Inregistrare copil din relatie extraconjugala cristina130 cristina130 buna ziua as vrea sa ma ajutati cu o nelamurire. sunt casatorita si am un copil dintr-o relatie extraconjugala , cu sotul sunt in divort iar legea m-a obliga ... (vezi toată discuția)